PE ARIPILE MUZELOR, DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

0
259

De Ziua Limbii Române, în scuarul Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca s-a desfășurat premierea participanților la concursul „Pe aripile muzelor”, eveniment la care concurtenții au avut posibilitatea să recite din creațiile proprii sau ale autorului Arhip Ciubotaru.    

Ajuns la cea de-a VII-a ediție în 2020, concursul „Pe Aripile Muzelor”, organizat de Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca, și-a luat zborul abia din a doua încercare, fiind frânat, la început, de pandemia cruntă și necunoscută.

Luându-și un nou avânt propulsat de mijloacele moderne de comunicare, aripile muzelor au cuprins un areal mai extins, ajungând până la Călărași,  Drochia, Dondușeni, Bălți și Soroca, desigur… Tineri talentați în arta lirică au concurat la cele două compartimente ale concursului: „Autori”, cu poezie și proză cu tematică la alegere și „Declamatori”, unde participanții au prezentat obligatoriu texte din creația scriitorului Arhip Ciubotaru, care în acest an ar fi împlinit vârsta de 85 de ani.

Anterior, la data de 5 august au fost afișate rezultatele concursului, însoțite de mesajul de felicitare a domnului Petre Popa, președintele juriului, directorul Teatrului „V. Apostol”:

„Dragi admiratori ai Teatrului „V. Apostol”, stimați participanți la concursul declamatorilor și de creație „Pe Aripile Muzelor”, așteptarea voastră a fost lungă, dar mult mai scurtă decât perioada pandemiei, dar cel mai important, rezultatele noastre sunt chiar îmbucurătoare. După cum v-am promis, azi, 5 august, vă anunțăm rezultatele concursului stabilite de juriu. Reamintesc că, printre organizatorii festivalului se regăsesc și cele două redacții ale săptămânalelor „Observatorul de Nord”, și „Ziarul Nostru”, și postul de televiziune Sor-tv. Soroca este un oraș cu oameni frumoși și talentați, dar mare ne este bucuria că în „Casa Mare” a Teatrului „V. Apostol” vin oameni frumoși de pretutindeni. Vă mulțumim pentru creație și efort! Cu voi sufletele noastre își recapătă sărbătoarea. La sigur și pe voi, participanții, asta vă face mai frumoși și mai văzuți, sperăm gestul nostru să vă înaripeze toate pornirile pe drumul Creației”.

Premiile au fost conferite după cum urmează:

Compartimentul Creație:

  1. 7-12 ani

Premiul I

Eseu „Of… Carantina!” de David Cebotari, elev în cl. IV-a ,,B”, Liceul ,,Ștefan cel Mare”, orașul Drochia.

B) 13-18 ani

Premiul I

Eseu „Copilăria” de  Stasic Cebotari, elev, 17 ani, locuitor al satului Șuri, r-nul Drochia

Premiul II

Eseu „Basarabie, cu jale, Basarabie” de Valeria Jidraș, elevă, 15 ani, IPLT „Petru Zadnipru” din orașul Chișinău, locuitoare a s. Bădiceni, r-nul Soroca.

Eseu „Visele” de Mihai Lisnic, elev în cl. IX-a, I.P. Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca.

Premiul III

Eseu „Dascălul, prietenul meu” de Alexandra Colun, 14 ani, elevă în cl. a VIII-a „A”  I.P. Liceul Teoretic „Petru Rareș”.

Poezii: „Eminescu, poetul nostru drag”, „Aripi ca să zbori spre vis”, „Dorința”, scrise de Valeria Banu, elevă în clasa a VII-a, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, s. Sudarca r-nul Dondușeni.

Eseu „O buclă în timp”, de Daniela Mihaluța, elevă în cl. IX-a, I.P. Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca.

C) 18 -25 de ani

Premiul I

Poezii: „Vecinul de la 538”; „-ÓM1 suf. „tumoare”. (< fr. -ome, cf. gr. -oma)”, „3-ul”, scrise de Ludmila Țurcanu, satul Meleșeni, raionul Călărași, 18 ani, elevă la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași.

Premiul II

Poezii: „Copacii”, „Plânset pentru țară”, „Copilărie însângerată” de Gheorghe Beșleagă din Soroca.

Premiul III

Poezii: „Dor de veșnicie”, „Spune-mi Doamne”, „Hrana Sufletului”, „Credință, Dragoste, Nădejde” Lilia Boca din or. Bălți.

Compartimentul Declamatori:

  1. 7-12 ani

Premiul I

Ines Rusnac, poezia „Ca o liană” de Arhip Ciubotaru; elevă în cl. A VII-a, Gimnaziul „Regina Maria” din r-nul Soroca.

Premiul II

David Cebotari, „Au înnebunit salcâmii” de Arhip Ciubotaru; elev, cl. IV-a ,,B”, Liceul ,, Ștefan cel Mare”, orașul Drochia.

B) 13-18 ani

Premiul I

Ilinca Tăureanu, „Privighetoare personală” de Arhip Ciubotaru; elevă în cl. IX-a, 15 ani, s. Mîndîc, r-nul Drochia.

Concursul desfășurat on-line nu a diminuat cu nimic munca și aprecierea juriului. Vadim Șterbate, membru al juriului, relatează: „Tinerii din ziua de azi sunt la un click distanță față de lucrurile bune și mai puțin bune, ce pot fi găsite (citite, descărcate sau privite) pe internet. Acest lucru nu are cum să nu se răsfrângă asupra dezvoltării lor, a felului cum gândesc și cum scriu, atunci când au prilejul să o facă. Iar Concursul „Pe aripile Muzelor” a fost un bun prilej pentru a o face. Faptul că Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca, capitala culturală a Basarabiei, continuă pentru a opta ediție acest concurs, trecând peste crize financiare, pandemie și tot soiul de provocări, înseamnă mult. Iar participanții din Soroca și de dincolo de ea, buni și foarte buni, sunt bravo că prietenesc cu verbul și îi știu rostul. Aceasta spune multe despre ei, familiile în care cresc și profesorii care-i îndrumă. Așa să continuați și să nu coborâți niciodată de pe aripile muzelor!”

Temele poeziilor și eseurilor prezentate variază de la lumea copilăriei, până la emoțiile și gândurile provocate de nefericita pandemie ce a perturbat ritmul obișnuit al vieții umane. Rezultatele frumoase au încununat munca de creație a participanților, care și-au exprimat bucuria prin mesaje de recunoștință. 

Valeria Banu: „Vă mulțumim mult, pentru apreciere! Bucuria, este de nedescris!”.

Ludmila Țurcanu: „De mai mare dragul să particip la astfel de concursuri frumoase! Vă mulțumim enorm!”

Stasic Cebotari: „Dacă-ți place ceea ce faci, atunci vei avea succes”, așa spunea Albert Schweitzer, şi avea perfectă dreptate, întrucât, cu multă muncă, dorință şi dedicare, poți obține rezultate din cele mai îmbucurătoare… Îndemn toți tinerii să își ocupe timpul cu ceva frumos, de folos şi util lor. Să participe la diverse activități şi să obțină cât mai multe succese remarcabile, căci doar așa, putem ascensiona în dezvoltarea personală şi intelectuală.”

Concursul „Pe Aripile Muzelor” are drept obiective îndeplinirea rolului social al teatrului, de educare a generației tinere și susținerea talentelor în arta vorbirii și a scrisului.

Text și fotografii: Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE