Mierea cetății Soroca

0
111

Pentru foarte mulți vizitatori ai cetății Soroca copia paloșului lui Ștefan cel Mare este o piesă care trezește un interes deosebit. Și pe bună dreptate, deoarece acest exponat nu este doar o armă cu care mărețul voievod a apărat Țara Moldovei. Este și un simbol al monarhiei pământene, un artefact care era transmis aspiranților la tronul Moldovei, începând cu fondatorul Moldovei, Dragoș vodă.
Zona Sorocii are tangențe directe cu descălecatul dintâi a Moldovei. Dar să revenim la arma multcunoscută a marelui domnitor. Acest simbol avea nu numai capacitatea de a stăvili dușmanii dornici de a se căpătui cu ce nu le aparținea. În anumite momente ale secolelor ce au trecut, acest simbol arăta ce vremi urmează a veni. Dacă pe lama paloșului se prelingeau picături transparente, atunci spătarul, (cel care avea în grija sa buna condiție a armelor Domnitorului), relata despre asta mitropolitului și fenomenul acesta era adus de către ultimul la cunoștința domnitorului. Era clar că veneau vremuri grele. Se făceau rugăciuni și se țineau slujbe în bisericile din Țară , pentru ca urgia să treacă pe alături. Dacă apăreau pete de rugină , se preconiza că vor fi câțiva ani cu umiditate ridicată. Foarte rar , însă se mai întâmpla ca alături de paloș să mai apară și miere. Atunci , mitropolitul înălța mulțumiri , împreună cu un sobor de preoți, și se închina la Maica Domnului. Se zice că în astfel de cazuri, se așteptau vremuri bune , cu multă roadă, pace, și bunăstare pentru poporul Moldovei. Ar fi o legendă foarte frumoasă, o narațiune ce arată cât de mult își doreau oamenii pace și liniște în timpurile tulburi. Deoarece, poporul Moldovei, pus la grea încercare, numai de astfel de vremuri a și avut parte. Mai spun unii înțelepți că în preajma venirii la domnie a lui Ștefan cel Mare apăruse miere alături de paloșul Domnitorilor. A urmat apoi o îndelungată perioadă de ridicare a Țării Moldovei și 47 de ani de domnie, fără dezbinări interne și trădări de țară.
O fi ori nu așa , dar acum ceva timp în urmă colaboratorii muzeului au descoperit cu uimire că pe una din părțile laterale ale safeului în care este expusă copia fidelă a paloșului a apărut … miere.
Foarte interesant este că anume aici albinele au găsit locul ca să producă ceea ce știu ele mai bine. Și mai uluitor este faptul că nu există nici o urmă vizibilă a activității acestor insecte harnice. Mierea a apărut parcă de nicăieri. Și de ce au ales albinele anume cetatea? Explicații pot fi multe, spațiu închis, nu sunt deranjate de nimic….etc.
Din punct de vedere istoric e o altă explicație. Acum , mai multe secole în urmă ,a fost alături de cetate o biserică. S-ar putea ca această biserică să fie chiar mai veche decât cetatea, poate a aparținut unui complex monastic. Iar călugării dintotdeauna aveau prisacă. Așa cum memoria nativă a albinelor este ereditară, ele se întorc acolo unde au fost sute de ani.
Posibil asta și explică de ce avem și albinuțe incizate în piatra din care a fost ridicată cetatea Soroca.
Și mierea e un produs foarte folositor , sigur nu o avem în cantități consumabile la cetate, dar pentru a vă convinge, de această întâmplare, vă așteptăm în vizită la Cetatea Soroca.
Victor Botnaru, ghid-coordonator, Cetatea Sorocii

PUBLICITATE