Cuhureștii de Sus – tezaur istoric și cultural. Imagini foto-video

0
1074

Suntem frați creștini prin moștenire

Să păstrăm cu cinste al nostru neam

Este cea mai mare fericire

Să fii băștinaș cuhureștean!

                                                                                                                                                                                                                     (Nicolae Railean, autorul Imnului)

Dacă duceți dorul unor noi descoperi turistice, e tocmai momentul să vă îndreptați atenția spre comorile locale. La doar 30 km de Florești și 123 km de Chișinău, de-a lungul pădurii se întinde frumosul sat Cuhureștii de Sus, care a fost declarat sat-model în anul 1938 și care are toate șansele să atingă acest nivel în zilele noastre.

Localitatea este cunoscută datorită mai multor puncte de interes: Tabăra de odihnă „Prietenia”, în care anual își petrec vacanțele în jur de 1400 de copii, Școala Profesională, Casa de Cultură, Conacul boieresc…

 Cartea de vizită a satului, care atrage curioși din toată țara, este Biserica Sfânta Treime, cu arhitectură inedită pentru spațiul basarabean, inspirată din stilurile bizantin și moldovenesc. Aici ai impresia că ești undeva pe un loc muntenesc dincolo de Prut. Turnul-clopotniță de la intrare seamănă cu cel de la Mănăstirea Brebu de lângă Ploieşti.

O comoară veritabilă, un colț de rai unde prin încântarea ochilor, se bucură sufletul fiecărui călător ajuns aici. În centrul localității se ridică un conac boieresc în toată splendoarea lui autentică, cu aceleași balustrade, uși și ferestre de odinioară.

Traseul spre sat nu este peste tot asfaltat și confortabil, infrastructura drumurilor între satele Moldovei este cel mai mare impediment în dezvoltarea turismului local, însă este circulabil și orice efort de călătorie este răsplătit pe deplin la destinație. Ajunși cu bine în inima localității, am remarcat un mediu viabil, un fluxul activ de circulație. „Este zi de piață, vin oameni din satele megieșe”, ne informează primarul Valeriu Lupan, căruia îi aducem mulțumiri pentru ospitalitate și ghidare.

La prima impresie, am înțeles că aici locuiesc oameni activi, bine organizați, comunicabili, primitori și buni la suflet. Cuhureștenii sunt persoane care preferă ca faptele lor să fie în concordanță cu vorbele, după principiul „Zis și făcut!”, iar hărnicia dimineții o îmbină perfect cu un cântec de suflet doinit la apus. Viața culturală a localității este animată de cele patru ansambluri folclorice ce duc faima satului pe scenele din țară și peste hotare: Colectivul folcloric model „Țărăncuța” cu 18 membri este condus de Valentina Vieru, Orchestra de fanfară model „Stejărel”, Taraful de copii „Miorița” și Colectivul vocal „Lozioara” sunt conduse de Ghenadie Armașu.

Valeriu Lupan îndeplinește al cincilea mandat de încredere din partea cetățenilor, fiind ales în funcția de primar al comunei începând cu anul 2003. Se străduie întotdeauna să asculte pe fiecare locuitor și să-l susțină măcar cu un sfat bun oferit la nevoie.

Cunoaște bine problemele localității și pe etape le rezolvă cu suportul unei echipe unite, care muncește cu dragoste pentru oameni și respect pentru valorile locale. „Primarul ne ajută întotdeauna când avem nevoie, ține să menționeze doamna Valentina Vieru, conducătoarea artistică. Avem la dispoziție transport organizat, suntem asigurați cu costume populare și tot necesarul. Deținem în palmaresul nostru 19 ani cu rezultate remarcabile”.

 Fiind responsabil de fiecare bănuț investit în localitate, Valeriu Lupan ne-a relatat pe îndelete realizările de care se bucură, problemele la care muncește și planurile pentru viitor: „Bugetul primăriei comunei Cuhureștii de Sus este îndreptat în mare parte la întreținerea a două instituții de învățământ și a taberei de odihnă. Proiectul principal al anului 2020 este aprovizionarea cu apă. Lucrările de construcție-montaj a sistemelor de aprovizionare cu apă sunt pe ultima sută de metri. Cu contribuția primăriei, au fost reconstruite 35 de fântâni în sat, dacă buneii noștri au muncit la izvoare, noi măcar să păstrăm ceea ce ne-au lăsat. Consiliul local, în planul socio-economic, a rezervat surse financiare pentru proiectarea parcului dendrologic. Localitatea este iluminată 100% din surse financiare locale și urmează să se ilumineze și satul Unchitești, din aceeași comună, pentru care este întocmit proiectul. În 2020 este direcționat 1 milion de lei pentru reabilitarea drumurilor. Pe parcursul mandatului meu, au fost construite 3 poduri ce leagă ambele părți ale satului. Avem 6 stații pentru transport public, dar cu părere de rău, nu avem un autobuz, doar transport de tip tranzit. Comuna are 2 case de cultură, sală de forță, un stadion îngrijit, de asemenea ne bucurăm de succesele echipei de fotbal ”Ursa Mare”, campioană a raionului! Avem cu ce ne mândri, sperăm ca în următorii ani să reparăm conacul, unde vom amenaja un centru de meșteșugărit și muzeul satului.”

Directorul Liceului Teoretic ”Cuhureștii de Sus”, Petru Gaiu, spune că elevii au condiții confortabile pentru a studia. O dată cu transferarea ospătăriei în blocul central și construcția blocurilor sanitare wc-urilor în interior, copiii nu se mai îmbolnăvesc ca altădată, când erau nevoiți să iasă în curtea școlii pe orice timp. La toamnă tinerii vor avea parte de o surpriză: o sală sportivă nouă dotată cu echipament. 

Vera Melnic, directoarea IET ”Andrieș”, împreună cu educatoarele, îi așteptă cu drag, la grădiniță, pe toți cei 50 de copilași care o frecventau până la pandemie.

Recent au fost finisate lucrările de reparație în două grupe, anterior a fost instalată încălzirea pe biomasă și baterii solare pentru apă caldă.

File de Istorie

Cuhurești este atestat pentru prima dată la 20 decembrie 1437. Tatiana Pâslaraș, distinsă doamnă a satului, profesoară la pensie, povestește o legendă a localității: „Demult, pe vremea bravilor domnitori, prin părțile noastre au venit trei oșteni care s-au adăpostit la o gospodărie. Stăpânul i-a primit în casă și a trimis-o pe fiică în beci ca să scoată un ulcior cu vin.

La ieșire, asupra ei s-a năpustit un urs. Ea a strigat speriată de moarte și oștenii au sărit s-o salveze, doborând ursul. Drept răsplată pentru fapta vitejească, stăpânul și-a dat fata de nevastă unuia dintre oșteni, iar de atunci râul ce traversează pământurile satului se numește Ursoaia, iar pe stema localității este reprezentat un urs.”

Ultimii proprietari ai satului au fost copii lui Ioan C. Bogdan: Eugenia, Vasile și Alexandrina. Pe vremea lor au fost deschise școlile primare de zemstvă, o moară, fabrica de cărămidă, ambulatoriul și alte edificii importante. În perioada interbelică, aici mai activau două mori, o oloiniță, un cămin cultural în care se afla „Marele Mut” (cinematograful nesonorizat), o cooperativă comercială „Agro”, mai multe prăvălii, o farmacie, o haltă a căii ferate, o frizerie, o croitorie, o cizmărie, o măcelărie. Un sat bogat care în anii 1936-1938 a găzduit echipe culturale regale.

Date statistice

Comuna Cuhureștii de Sus este amplasată în regiunea de est a raionului Florești și are în componență 4 localități: Cuhureștii de Sus, Unchitești, Gara Unchitești și Nicolaevca. Comuna are o suprafață totală de 36.03 kilometri pătrați, fiind cuprinsă într-un perimetru de 39.17 km. Fondul funciar este de circa 5659 ha. Hramul satului este sărbătorit pe 21 noiembrie.

Biserica Sfânta Treime monument de arhitectură de importanță națională

”Mă bucur să vă primesc în acest colțișor de suflet… Mai întâi de toate aici găsiți pace, căci Domnul spune „Pace vouă!”. În pace sufletul se deschide și înflorește ca o floare…” Cuvintele rostite cu har de părintele Serghei Graur, parohul bisericii, pot fi ascultate la nesfârșit. Cu respect pentru conducătorii înaintași, preotul povestește multe lucruri interesante din istoria și pildele  acestei sfinte zidiri.

„Zidirea acestei sfinte Biserici cu hramul Sf. Treime din comuna Cuhureștii de Sus, județul Soroca, cu clopotniță și împrejmuirea s’a început în anul 1913 cu osârdia și cheltuiala bunelor creștine Eugenia Bogdan și Alexandra Pommer născută Bogdan și s’a săvârșit în 1930 în vremea domniei regelui Carol II al României, arhitect fiind A. Șciusev, constructor I. Dimitracencov, iar pictor și sculptor A. Znamenschi.” Aceste date sunt scrise pe perete la intrarea în sfânta biserică, deasupra ușii sunt pictate sfintele mucenice Alexandrina și Eugenia, ale căror nume le-au purtat cele două surori, ctitore ale bisericii din sat. Sunt fiicele nobilului Ioan C. Bogdan, a cărui conac se află în preajmă.

Lăcaşul de la Cuhureşti are o formă de cruce. Decorul exterior al bisericii, la construcția căreia s-a folosit piatră albă și cărămidă roșie, au un colorit deosebit, completat de frumusețea grădinii cu flori. Din interior, o scară duce în cavou, unde se află mormântul ctitorei Eugenia, dar și o intrare subterană închisă, unde se presupune că ar începe un tunel subteran nedescoperit. O frumusețe unică reprezintă crucea de pe biserică, alcătuită din mai multe cruci unite.

Biserica Sf. Treime nu a fost închisă niciodată, fiind protejată în timpurile sovietice, datorită influenței pe care a avut-o A. Șciusev, dar și grație Protoiereului Mitrofor Ioan Grecu. Astfel majoritatea picturilor murale au rămas intacte. Una dintre cele mai semnificative icoane păstrate de la zidirea bisericii este Sfânta Treime – Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Locașul are nevoie de întreținere continuă pentru a dăinui în timp, astfel că fiecare enoriaș ajuns aici, poate contribui la conservarea acestui patrimoniu creștin național, unde flacăra credinței nu a fost stinsă niciodată.

Conacul lui Ioan C. Bogdan

În centrul satului se situează Conacul Ioan C. Bogdan – monument de arhitectură de importanță națională, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reprezintă o variantă pitorească a eclecticismului, specifică arhitecturii de la frontiera secolelor XIX și XX. Galeriile și terasele au ieșire spre parcul dendrologic. În interiorul conacului, situat pe teritoriul liceului, elevii învață muzica, iar în una dintre încăperi se află sala muzeistică a localității, unde se păstrează obiecte istorice adunate de la băștinași. La Cuhureștii de Sus găsești satul care, mândrindu-se cu trecutul bogat, își pune încrederea în tinerele generații, ca să-și dorească zidirea unui viitor aici, acasă.

Pagină realizată de Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE