Lupta pentru pâine, lupta pentru roadă

0
776
Mihail Savca, Tudor Lașcu, Ion Creciun, Vitalie Cotoman, Vitalie Şușu, Mihail Cocicariov

În gospodăria agricolă „VirocAgro” se recoltează roadă în paralel de pe două sectoare. De pe câmpuri cu grijă se adună spicoasele, din „livada Moldovei” cum o dezmiardă directorul Constantin Andriuţă, se culeg fructele.

În societatea comercială de producţie „Virocagro” spicoasele au fost cultivate pe o suprafaţă de 136 de hectare. Orzul a dat un rezultat de patru tone la hectar, acesta fiind recoltat de pe 48 de hectare.
Un echipaj de cinci lucrători sunt antrenaţi la recoltarea spicoaselor. În oceanul auriu falnic naviga un „John-Deer” condus pe rând de combinerii Vitalii Cotoman şi Vitalii Şuşu. Nerăbdători tractoriştii Bulat Vitalii, Popescu Janu trag imediat brazdele .

 • Pământul e crăpat de uscăciune. Îl discuim imediat ce se adună grâul, altfel nu-i vom putea păstra nici acea umiditate puţină pe care o are. De-ar ploua, – spun mecanizatorii.
  Un mic repaus în lanul mănos de grâne, readuce zâmbetul pe feţele obosite a plugarilor. Se macină în depărtări şi norul de praf lăsat în urma combinei. Se aud printre gălăgia motoarelor trilul păsărilor din livada din apropiere. Soarele gâdilă vesel spicele ce au mai rămas în câmp, iar acestea parcă se închină în semn de recunoştinţă în faţa plugarilor. În câteva minute, după ce au pozat mai ruşinos pentru istoria „secerişului 2020”, agricultorii au reluat lucrul.
  De pe 88 hectare de grâu, hibrizii străini dau mai bine de patru tone de grâu, unele câmpuri au dat şi peste cinci tone de boabe aurii.
 • „KWS E milc 1” şi „Rebelle” sunt soiuri noi, care dau o roadă nu rea. Mai mulţi agricultori se avântă la semănat la cumpărarea acelor seminţe care dau roadă record, dar uită că nu mai puţin important sunt şi etapele premergătoare, factorul uman. Spre exemplu avem un câmp împărţit la mai mulţi proprietari, dar pe care se seamănă acelaşi soi de grâu. Dacă noi vom recolta de pe această suprafaţă peste 5 tone , apoi vecinul nici o tonă. Totul e simplu, acesta n-a păstrat tehnologia creşterii roadei, – lămureşte Constantin Andriuţa.
  Participanţii la seceriş sunt asiguraţi cu asistenţă tehnică, medicală şi alimentaţi pe gratis cu bucate calorice.
  Frumos arată şi celelalte 55 de hectare cu fructe din această gospodărie.
  La recoltarea abricoşilor şi piersicilor participă ani la rând o echipă din cincisprezece persoane harnice din satul Gvozdova.

Le-am găsit uşor în livada imensă, m-am lăsat îndrumată de melodia ce-o cântau acestea plină de dor. La vederea musafirilor parcă s-au sfiit, dar şi-au continuat lucrul.

 • Lucrez pe aceste câmpuri mai bine de 15 ani. am participat la sădirea pomilor. Azi suntem la recoltatul fructelor. Roada deşi e puţină în acest an, în schimb e frumoasă, – zice una din lucrătoare.
  Lăzile se umplu repede de la un rând la altul. Dar mai rămân în urmă şi pomi ce nu au roadă.
 • De pe cele 5 hectare de cireşe doar de pe două am strâns roadă, restul a îngheţat. Mă liniştesc cu faptul că la alţi livădari, îngheţurile din acest an au compromis întreaga roadă. E trist, dar acesta este adevărul. În schimb pare a fi îmbucurătoare roada la pere, mere, viţa-de-vie. Am folosit preparate care le-au scos stresul şi sperăm să compensăm una cu alta, – spune directorul Constantin Andriuţa.
  Rumene şi cărnoase piersicile, caisele bucură cumpărătorii, care nu se lasă aşteptaţi. Roada frumoasă se realizează imediat.
  Natalia VRANCEAN
PUBLICITATE