Titus Știrbu – poetul care dăruiește zâmbete

0
786

„Doar cartea ne-a scos pe toți în lume și cei care vor să ajungă și să deprindă o profesie frumoasă, o pot face doar cu ajutorul cărții, al profesorului și al bibliotecarului ”
(Titus Știrbu)

Campania Națională de promovare a lecturii ”Să citim împreună!”,2020, s-a desfășurat puțin altfel. În cadrul acestei ediții au fost promovate cărțile „Ieșirea din uitare” de Ion Anton și „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” de Titus Știrbu.
La data de 7 iulie , 2020, Biblioteca Publică Raională ,,Ion Druță” , Dondușeni a găzduit o întâlnire-online a elevilor Liceului Teoretic ”A.Mateevici”, ghidați de învățătoarele Fricațel A. și Bodorin T. și elevii Liceului Teoretic „M.Eminescu” s. Sudarca cu scriitorul, Titus Știrbu, unde s-a discutat lectura cărții „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală”.
Câte ceva din biografie ne spune însuși scriitorul:
„M-am născut la 3 iulie 1942
în satul Cenuşa, judeţul Soroca.
Mama – Elisaveta Cenuşă,
tata – Grigore Ştirbu.
Mama n-a ştiut să scrie,
Tata n-a citit un rând,
Sunt legaţi pentru vecie
Ca şi iarba de pământ.
Patru clase le-am terminat în satul natal. Clasele 5-6 – la şcoala din satul Ghindeşti. Clasele 7-10 – în orăşelul Ghindeşti.
În 1959-1964 am făcut studii la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea Istorie şi Filologie, secţia de limbă, literatură şi istorie.
În 1966-1976 am fost redactor la emisiunile pentru copii şi tineret la Televiziunea Naţională (actuala Companie de Stat „Teleradio Moldova”).
Am fost unul dintre acei, care a pus umărul la crearea Teatrului de păpuşi “Prichindel”, timp de zece ani scriind şi redactând toate scenariile pentru trupa “Prichindelului”.
Am uitat: din 1961-1964 am lucrat la redacţia pentru copii (unită pe atunci) a gazetei Tânărul leninist şi a revistei Scânteia leninistă, având frecvenţă liberă la studii.
Ce să mai spun? Pe parcursul a doisprezece ani la rând în fiecare lună răsuna în eter emisiunea veselă pentru copii “Ghici ghicitoarea mea!” (mai apoi cu alt nume, “Cine-i mai isteţ?”), scenariul căreia îl scriam cu mare drag. Era emisiunea cea mai bogată în scrisori a Radioului Moldovenesc.”
În perioada 2002-2008 am lucrat ca redactor la Serviciul editorial al Editurii „Universul”. Actualmente activează în cadrul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Poetul, epigramistul, parodistul ,Titus Știrbu este un bun prieten al copiilor pentru care a scris mai multe cărți. Întâlnirea-online a decurs intr-o atmosferă caldă și prietenoasă .Titus Știrbu a avut parte de emoții deosebite alături de copii, a dialogat liber cu ei oferindu-le o mulțime de momente hazlii, copiii i-au recitat poezii. Spre final copiii l-au atacat cu întrebări, care de care mai provocatoare, la care scriitorul le-a dat și niște răspunsuri pe potrivă. Scriitorul i-a îndemnat pe copii să citească cât mai mult.
Cartea este o luminiță pe care altcineva a aprins-o pentru tine ca să-ți lumineze clipele de singurătate.
Cartea este calea cea mai accesibilă, cea mai apropiată de sufletul omului, spre cunoaştere a Universului. Din copilărie şi până la bătrânețe trăim în umbra cărţii. Ea contribuie la formarea noastră pe tot parcursul vieţii.
Doina Popovici, bibliotecară

PUBLICITATE