Nu lăsați copiii nesupravegheați în vacanță!

0
66

Copii se bucură de mult așteptata vacanță de vară. În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  vine cu un șir de recomandări pentru elevi, părinți și bunei în vederea evitării situațiilor de risc. Pentru a preveni incendiile pompierii recomandă copiilor să evite jocul cu sursele de aprindere, să nu dea foc gunoiului menajer și să se abțină de la aprinderea rugurilor și grătarelor. Odată cu încălzirea temperaturilor de afară mulți copii optează pentru scăldatul în bazinele acvatice. În acest sens salvatorii îndemnă părinții să monitorizeze strict micuții și să nu le permită să meargă nesupravegheați la lacuri și râuri.

O atenție deosebită este acordată copiilor care aleg să se joace în grup. Aici salvatorii le recomandă să nu meargă în locuri necunoscute în prejma șantierelor de construcție, clădirilor părăsite sau a stațiilor electrice. Jocul în astfel de locuri poate fi periculos pentru viața și sănătatea acestora. Pentru copii care aleg să se odihnească în localitățile rurale este foarte important să rețină că aflarea în aer liber în caz de precipitații cu descărcări electrice este periculoasă, în special dacă aceștia se află în spații deschise cum ar fi terenuri și  pășuni.  Dacă totuși ploaia și tunetul este aproape e bine să fie găsit un loc sigur unde copii se pot ascunde de precipitațiile cu descărcările electrice. Nici într-un caz nu trebuie să optăm pentru aflarea sub un copac, întrucât acesta poate fi un bun conductor electric în caz de descărcări electrice, iar poziționarea persoanei în astfel de locuri poate duce la electrocutarea acesteia.  

Părinții și bunei sunt îndemnați să le vorbească copiilor despre riscuri și pericolul jocului cu obiecte necunoscute întrucât acestea se pot dovedi a fi periculoase. În acest sens salvatorii îndemnă maturii să fie conștienți că micuții ar putea găsi muniții și proiectile neexplodate care mai pot fi întâlnite în anumite spații din prejma localităților. În astfel de cazuri, cel mai indicat ar fi ca oamenii sa apeleze serviciile de urgență și nici într-un caz să nu le atingă, pentru a evita traumatizarea și riscul explodării.

În situații de risc, de urgență trebuie apelat Serviciul 112 pentru a evita consecințele nedorite. Respectând aceste câteva recomandării copii se pot bucura de o vacanță frumoasă fără riscuri.

PUBLICITATE