Mai puţine chimicale

0
161

Din iniţiativa primarului de Ciripcău, Mihai Donos, în gospodăria agricolă din localitate s-a purces la reducerea utilizării pe scară largă a erbicidelor în procesul de protecţie a plantelor. Renunţul la chimicale a favorizat extinderea operaţiunilor de prelucrare mecanică a plantaţiilor de culturi agricole.

  • La acest pas s-a recurs din două considerente de bază – optimizarea cheltuielilor şi reducerea impactului asupra sănătăţii oamenilor, – a concretizat primarul Mihai Donos, care este un specialist experimentat în agricultură. – La concret, faţă de anul precedent, pentru procurarea erbicidelor, s-au alocat mai puţine surse financiare la nivel de 40 la sută. Concomitent a crescut volumul de lucru pentru mecanizatori şi, respectiv, salariul agricultorilor.
  • Acum la SRL „AgroCirip” s-a revenit la prelucrarea mecanizată între rânduri de 2-3 ori pentru a stârpi buruienile şi „tragerea ţărânei” la tulpinile plantelor. Acest procedeu agrotehnic se aplică pe 200 de hectare din cele 470, ocupate cu floarea soarelui şi 50 de hectare din 170, destinate culturii porumbului.
  • Noi acum elaborăm un program complex de trecere parţială la cultivarea ecologică a culturilor de câmp, – a accentuat Vladimir Burnusuz, agronomul-şef al întreprinderii. – Întreţinem relaţii cu savanţii şi partenerii de afaceri. Producţia ecologic pură e solicitată şi peste hotarele ţării, dar şi mai bine plătită. Astfel sperăm să obţinem valoare adăugată de proporţie mai avansată.
  • Vladimir Burnusuz a mai accentuat, că la utilizarea erbicidelor şi plantele de culturi agricole au de suferit, fiind stresate şi necesită timp pentru a reveni la normalitate.
  • În prezent se execută a doua cultivare între rânduri a plantaţiei de floarea soarelui. Acest procedeu e încredinţat mecanizatorului Serghei Arhirii.

Natalia VRANCEAN

PUBLICITATE