Suflet blând, cuget ușor ca un Înger Păzitor

0
943

Pe 12 mai întreaga lume a marcat Ziua Internațională a Asistentului Medical. Organizația Mondială a Sănătății a desemnat acest an drept Anul Asistentului Medical și Moașei. Iar ziua de 12 mai a purtat genericul: „Nursele – o voce de lider: Pentru o lume sănătoasă”

O voce de lider este de ani buni și asistenta medicală superioară, Raisa Nartea de la Instituţia Medico-Sanitară Publică CENTRUL DE SĂNĂTATE SOROCA.
Născută în satul Racovăț, într-o familie de vrednici gospodari, Raisa nu a visat din copilărie să devină asistentă medicală. Visul ei era să se facă contabilă. Dar tatăl, Afanasie Borozan i-a spus așa: „Orice meserie e frumoasă, eu însă te văd soră medicală. De ajutorul medicilor omul are nevoie în orice timp. O să muncești bine pe acest ogor, o să ai și o bucată de pâine și mulțumire sufletească.” Și Raisa l-a ascultat. În anul 1982 a mers să susțină examenele de admitere la Colegiul de Medicină din Bălți pe care l-a absolvit cu succes în anul 1985. Și-a început activitatea de muncă la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Em.Coțaga” din Chișinău, după care a venit la Soroca, unde a muncit mai întâi la Policlinica Stomatologică, apoi în Secția Oftalmologie a Spitalului Raional, iar din 2005 muncește la Centrul de Sănătate Soroca. Din 2008 i-a fost încredințată funcția de Asistentă Medicală Superioară.
„Serviciul nostru este cel mai important în îngrijirea pacienților, dar mai cu seamă acum, în această perioadă de pandemie. Noi nu ne-am întrerupt activitatea. Suntem la dispoziția pacienților în fiecare zi. Facem față multor situații, uneori chiar suplinim doctorii”, mărturisește asistenta superioară. Ea mai susține că de când a făcut legământ cu Centrul de Sănătate, inspirația și vocația au venit muncind, oferindu-i frumoase posibilități de a se regăsi în această muncă. Nu-și dorește decât sănătate ei și colegilor ca să se poată bucura împreună de rezultatele muncii.
Despre ea- numai de bine. Înseninează și încântă prin felul ei de a fi. E politicoasă și generoasă. Soție fericită, mamă împlinită, care a crescut doi flăcăi frumoși și mintioși, bunică dulce cu o nepoțică-bombonică și cu un viitor nepoțel, care încă e pe drum. Doamna director a Centrului de Sănătate, Ludmila Ciobanu avea să ne spună: „Profesia de asistent medical nu este una simplă. O pot exercita doar cei curajoși și cei care poartă în suflet o mare dragoste pentru oameni, așa cum este și Raisa Nartea, colega noastră cu suflet mare. E foarte responsabilă, punctuală, bună organizatoare, corectă. Știe să ofere pacienților blândețe, bunătate, compasiune, omenie. Și o face din iubire pentru Dumnezeu și pentru oameni, așa cum îi stă bine unui adevărat asistent medical, mai numit de pacienți și ÎNGER PĂZITOR”.

Text Nina Neculce
Foto Ludmila Talmazan

PUBLICITATE