Flori pentru eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

0
145

S-au scurs 75 de ani de cînd a luat sfîrşit cel de-al II-lea Război Mondial, război care a făcut milioane de victime. Pierderile exacte de vieți omenești nu sunt cunoscute nici pînă astăzi: sunt aduse date diferite, care sunt precizate și verificate în permanență. Memoria acelei perioade dramatice este întipărită în pagini ale istoriei, în soarta multor familii, în sclipirile focului veşnic şi în inimile noastre, înţelegînd tragedia acelor vremuri.

Înalt respect şi recunoştinţă avem pentru eroismul bunicilor şi străbunicilor noştri, care au ţinut piept duşmanului, şi-au dat viaţa în numele viitorului paşnic, dar şi pentru cei care au contribuit la obţinerea victoriei în spatele frontului, care au reuşit să supravieţuiască în condiţiile inumane ale ocupaţiei fasciste. Toţi ei au dat dovadă de curaj incredibil, au pus pe altarul Patriei, fără a ezita, viaţa proprie. Sacrificiul lor, durerea lor, efortul lor sunt enorme.

Peste 600 mii de moldoveni au luptat pe diferite fronturi în timpul cruntului război. Peste 70 de mii de soldaţi de diferite naţionalităţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Dintre ei au căzut în lupte sau au dispărut fără urmă 159 de floreşteni. Numele lor sunt înscrise în „Cartea Memoriei”, editată în anul 2003 de către Ministerul Apărării al Republicii Moldova, dar şi pe plăcile comemorative ale monumentelor din fiecare localitate. Aceasta nu e o simplă statistică; e vorba de zeci de mii de vieţi, destine, planuri de viitor şi speranţe spulberate de urgia războiului, familii distruse, văduve şi copii rămaşi orfani.

Ne închinăm în faţa sacrificiului eroilor neamului nostru, în faţa familiilor lor pentru că au dus durerea pierderii peste ani.

Veşnică fie-le memoria!  Veşnică fie recunoştinţa noastră pentru faptele lor!

Silvia Rusu, specialist principal, Serviciul Administraţie Publică

Foto: Ina Cevaga, şef,  Serviciul Administraţie Publică

PUBLICITATE