Florile Anei

0
2968

Ana Sochircă este o domnișoară sufletistă, cu părul bălai, hărnicuță ca o albinuță în grădina cu mii de flori a familiei sale. Locuiește în satul Dubna din raionul Soroca, unde împreună cu familia ei, timp de 10 ani, cultivă mai multe soiuri de flori, de cameră și de grădină. Sarcinile de lucru sunt împărțite între toți cei șase adulți, ajutați și de cei mici. Fratele Anei împreună cu soția cresc șase copii frumoși, implicați și ei în activități, după puterile lor, într-o atmosferă de responsabilitate, respect pentru muncă, carte, precum și dragoste față de Dumnezeu. Pe Ana am rugat-o să răspundă la câteva întrebări pentru cititorii ”Ziarului Nostru”, să cunoaștem mai mult despre această frumoasă îndeletnicire de cultivare a florilor.

Ludmila Talmazan: – Primăvara se desfășoară în toată splendoarea ei. Oamenii își împodobesc casele și curțile cu decorațiuni florale. Care soiri sunt cele mai solicitate la moment?

Ana Sochirca: – Crăițele, petunia și panseluțele sunt preferate, dar și celelalte soiuri își au cumpărătorii lor.

L.T. – Cum v-a afectat afacerea regimul strict din această primăvară?

A.S.  – Vânzările încă au loc, Slava Domnului! Ne îngrijoram și gândeam că va fi mai rău cu carantină, dar e bine până când. Ziua de lucru începe dimineața și se termină seara târziu. De dimineață aranjăm florile comandate cu o zi înainte și pornim să le livrăm la domicilii, astăzi am fost în Soroca, Egoreni, Voloave, Rudi. Am ajuns acasă la ora 20:00 (în alte zile avem mai puține comenzi). Între timp, cei de acasă au avut de udat, aranjat și curățat florile din sere. Cei care doresc să achiziționeze flori pot suna la numărul meu de telefon: 069776201 sau al tatei, Andrei Sochirca: 069031427.

L.T. – De ce depinde prețul unei flori?

A.S. – Prețul începe de la 10 -20 de lei în sus și depinde de costul seminței sau al butașului, ghiveciul, contează și timpul de creștere.

L.T. – Care este întrebarea cea mai des adresată de cumpărători?

A.S. – Întrebări sunt multe, în mare parte despre îngrijire, dar cea mai frecventă, dacă avem soiuri noi. În perioada aprilie-iunie cultivăm vreo 30 de soiuri. Adică vindem, dar le sădim de cu toamnă, iarnă. Oferim recomandări de îngrijire a planetelor, ca ele să înflorească mult timp și să bucure ochii oamenilor. Plantele iubesc lumină. În primul rând, trebuie curățate de florile care se trec, ca să înflorească mai multe noi și să fie udate la timp. Ca să înflorească mai abundent și să fie mai verzi, folosim îngrășământ (Cristalon, spre exemplu).

L.T. – Dar tu, Ana, ce iubești?

A.S. – Voi răspunde printr-un psalm din Biblie: ”Iubesc pe Domnul, căci El aude glasul meu. Cererile mele. Da, El și-a plecat urechea spre mine, de aceea-L voi chema toată viața mea.” Viitorul e în mână Lui Dumnezeu, El ne va conduce și mai departe. Despre greutăți, preocupări, tot Domnului îi spunem, că El le poate rezolva! Numai în Dumnezeu avem încredere că ne va ajută zi de zi!!!

L.T. – Doamne ajută! Îți mulțumesc pentru răspunsuri și sfaturi! Îmi exprim toată admirația pentru tine, o domnișoară deosebită, și pentru familia ta frumoasă, oameni buni și credincioși. Vă urez multă sănătate și succes în activitatea zilnică! Florile dumneavoastră să ne încânte privirile în fiecare primăvară!

Familia Sochircă

Sfaturi de îngrijire a florilor de sezon:

Alstroemeria la noi mai este cunoscută și sub numele de crin american. În ceea ce privește cerințele, această floare nu este una foarte pretențioasă. Cu toate astea, pentru a crește și pentru a se dezvolta corespunzător, are nevoie de câteva lucruri: în primul rând – de lumină. Trebuie plantată în locuri ferite de vânt puternic, cea mai potrivită perioadă este toamna, pentru ca înflorirea să aibă loc primăvara târziu sau la începutul verii.

Alstroemeria

Begonia poate sa fie o plantă decorativa prin frunzele ei sau prin flori. Cu îngrijire corecta o sa facă flori tot anul, este una dintre cele mai apreciate plante de apartament. Toate soiurile de begonia au nevoie de ghivece joase de mărime medie și preferă o umiditate crescută.

Pentru binele plantei, în cazul în care aerul este uscat, poți pulveriza apa pe frunze, dar numai după ce planta nu mai este în bătaia razelor de soare. Begonia poate fi așezată în dreptul ferestrei oriunde în casă.

Begonia

Crăițele se plantează direct în grădină la sfârșitul lui aprilie sau începutul lui mai. Crăițele sunt foarte tolerante și pot sta în ghivece cu alte plante. Se simt bine cu petuniile și cu alte flori de vară, iar în grădină sau în ghivece pot face combinații spectaculoase de forme și culori. Crăițele sunt flori anuale, iar toamna, după ce se ofilesc, trebuie smulse. Poți aduna semințele pentru anul următor. Crăițele au capacitatea de a proteja de dăunători anumite culturi de plante, având acțiune antifungică. Plantate în preajma legumelor, îndepărtează paraziții și insectele dăunătoare.

Crăițe ( Tagetes )

Petunia este una dintre cele mai impresionante flori, disponibilă într-o varietate larga de culori. Iubește foarte mult soarele, dar și umiditate frecventă pe timp de caniculă.

Nu uitați că petunia trebuie curățată periodic de florile uscate. Dacă folosiți îngrășământ, aveți grijă să nu ardeți plantele. Întotdeauna tratați planta de eventuali dăunători sau boli.

Petunia

Panseluța este una dintre cele mai utilizate flori, având valoare decorativă în grădini, în funcție de specia cultivată – anuală, bienală sau perenă – din primăvară până în toamnă. Planta are și efecte terapeutice, este rezistentă la frig și secetă, nu e pretențioasă la sol și crește bine la soare sau semiumbră. Ca lucrări de îngrijire amintim afânarea solului și udarea.

Panseluțe ( Viola )

Salvia decorativă este o plantă vivace, dar în condițiile de climă de la noi – cultivată ca anuală. Merge foarte bine în locuri însorite. Este rezistentă la secetă, apa în exces duce la îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Salvia

Alyssum este una dintre cele mai bune plante de acoperire a solului. O plantă destul de nepretențioasă, vă permite să crească cu succes chiar și iubitorii de flori de grădină neexperimentați.

Alyssum este rezistentă la secetă și poate tolera o lipsă temporară de umiditate, dar nu și în perioada de înflorire.

Alyssum

Mușcata Pelargonium este o planta rustică, decorativă, originară din Africa de Sud, cu perioada de înflorire îndelungată. Aceasta este una din cele mai răspândite plante din lume și se găsește în orice balcon și terasă. Cerințele mușcatelor față de lumină sunt mari, însă, în perioadele caniculare, nu trebuie așezate în razele directe ale soarelui. La fel ca celelalte flori, mușcata cere ciupire, udare, fertilizare, combatere boli și dăunători, dar cel mai mult, florile, la fel ca oamenii, iubesc atenția, dragostea și îngrijirea zilnică.

Alstroemeria
Gheorghine ( Dhalia )
Gura leului
Pelargonie regală
Sulfine
PUBLICITATE