La noi acasă în satul Ghindești (foto-video)

0
629

Din cele mai vechi timpuri Răutul i-a atras pe oameni, oferindu-le condiții favorabile pentru viață. Pe aceste maluri pitorești se așază satul Ghindești din raionul Florești, o localitate cu oameni buni şi gospodari, datată în 1604.

În componența comunei Ghindești intră 3 localități: satele Ghindești, Ţîra şi Hîrtop, la care se alătură geografic cea de-a patra – Ghindeștii Noi. Orașul Ghindești, situat în apropiere, aparține altei autorități publice, diferite de comună.

În satul Ghindești, pe parcursul ultimilor ani, au derulat mai multe proiecte de dezvoltare: aprovizionarea cu apă a locuitorilor, asigurarea serviciului de salubrizare cu containere noi, iluminarea stradală extinsă pe o distanță de 5 km în vatra veche, cu planificare pe tot teritoriul localității, reparația drumurilor și alte realizări.

Iluminare stradală

În prezent se lucrează asupra proiectului ce ține de sistemul de canalizare. Spre regret, în sat nu există o grădiniță pentru copii.

Primarul comunei, Gheorghe Falcă, spune că această problemă este în vizorul primăriei.

Primarul comunei Ghindești, Gheorghe Falcă

 ”Am avut o înțelegere cu conducerea orășelului Ghindești care ne-a alocat în comodat atelierul școlar de pe teritoriul gimnaziului, pe care îl transformăm în grădiniță de copii, modernă, cu toate condițiile corespunzătoare. În acest scop s-au alocat 1 mil. 200 mii lei. În total sunt necesare 4 mil. lei ca în anul 2020 să avem grădinița pregătită pentru copilașii din sat. Mă strădui să atrag atenția la toată populația comunei în măsură egală și în dependență de necesitățile fiecărui sat. Probleme sunt multe, iar acolo unde nu sunt, ele apar de la sine, pentru că orice se consumă, se cere reparat. Mai avem de lucru cu terenurile de joacă pentru copii, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor, vom reuși”.

          Ocupațiile oamenilor din Ghindești au fost diferite de-a lungul vremii. Din vechime, sătenii prelucrau pământul, cultivau grâne, vița de vie, se ocupau cu albinăritul și creșterea animalelor. Astăzi în localitate activează mai mulți agenți economici:

SRL Tetracom-Agro”, conducător Vladimir Novac, deținător de terenuri agricole și lider la producție în raion,  fabrica de confecții ”Portavita” ce oferă peste 80 de locuri de muncă, brutărie, SRL ”Naiman-com”, care prelucrează pietrișul, SRL ”Agromax” – colector de grâne, vulcanizare, spălătorie auto, sală de festivități, bază de odihnă cu piscină, magazine și altele. Primarul comunei încurajează investitorii, care își aduc aportul la dezvoltarea satului. Primăria este dispusă să colaboreze cu eventualii agenți economici care doresc să deschidă o afacere în sat și propune spre valorificare terenuri din fondul de rezervă, spații și alt tip de suport după posibilitate.

Fabrica de confecții ””Portavita” din Ghindești are peste 80 de angajați

          Din Ghindești își trage rădăcinile cântăreața emerită în R. Moldova, Nina Crulicovschi. Aici, în grădina bunicilor i-a răsunat vocea intonând primele cântece. Tot aici a copilărit interpreta de muzică populară Sabina Antoci Cotelea. Ghindești este o așezare omenească care reușește să se modernizeze păstrând totodată vie memoria datinilor străbune.

Ici o casă nouă, peste gard – una tradițională, dar îngrijită și primitoare. Un drum asfaltat și curat cotește brusc pe o uliță cu garduri vechi de piatră ce duce spre calea ferată, de unde priveliștea e încântătoare. Harnici, frumoși la suflet și ordonați, oamenii din Ghindești sunt mândri de baștina lor despre care încă timpul va scrie multe pagini remarcabile.   

Recomandări turistice:

Amplasarea geografică: Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. Comuna Ghindeşti are o suprafaţă de 3478,37 ha.

Ziua comunei Ghindești este sărbătorită pe 14 octombrie, de hramul bisericii „Sfântul Spiridon”

Date statistice:  Populația comunei: 2450 locuitori.

Nume de familie răspândite: Ababi, Bruma, Popovschi, Pașa, Sacenco, Railean, Golubciuc, Stadnițchi, Rusu, Cenușa, Fusu, Cojocari.

Informații utile: Primăria, tel.: 250-7-15-33. E-mail: primaria.ghindesti@mail.ru

Primăria Ghindești

File de istorie:  O parte din moşia Ghindeşti a aparţinut marelui vornic al Ţării de Sus, Ion Prăjescu. În 1852, la Ghindeşti se stabileşte moşierul Spiridon Gore. O legendă spune că, în aceste locuri, trăia odată un boier pe nume Ghindă şi era foarte bogat, avea moara lui, pământ arabil, cai și vite. Mulţi locuitori din sat lucrau pe pământurile lui, pentru a se hrăni.

Boierul avea şi două fete frumoase, dar și mulţi duşmani care râvneau la averea lui. Într-o zi, l-au năvălit tâlharii şi au jefuit tot, furându-i și fetele. De scârbă, boierul s-a stins, iar oamenii l-au pomenit multă vreme pentru bunătatea și înțelepciunea lui. Astfel, de la moșierul Ghindă se presupune că ar fi provenit și numele satului Ghindești.

Casa de cultură din sat a fost cândva o locuință boierească. Întâmplarea a fost ca să o întâlnesc aici pe Eudochia Derescu, care locuiește vizavi, împreună cu sora ei, tot pe teritoriul vechii curți boierești situată nu departe de biserică, într-o gospodărie construită în 1941.

Eudochia Derescu, la poarta casei sale construită de părinți în curtea boierească

Despre ultimul boier din sat, Eudochia a auzit multe povestiri de la tatăl ei, Vasile Derescu, veteran în cel de-al doilea război mondial și fost prizonier de război, însă nerecunoscut de sovietici, deoarece a slujit în armata română. ”Tatăl meu, povestește doamna Eudochia, a fierar și slujitor la biserică. După ce l-au luat pe front, am rămas numai cu mama.

Bunica noastră din Bubuieci lucra servitoare la Grigore, fratele boierului, și a venit la Ghindești să ne ajute. Boierul Vasile de aici ne-a dat acest loc pentru casă, în 1941. După război, familia boierului s-a refugiat în România, iar noi am rămas să trăim pe pământul lui.” Casa a fost naționalizată, a devenit club, conducerea colhozului, apoi soviet sătesc, fiind întotdeauna un centru unde se aduna lumea.

 ”Cândva, își mai amintește doamna Eudochia, când cineva avea nevoie de ajutor, ne adunam toată mahala la el. Azi la mine, mâine la altul. Nu era sâmbătă sau duminică fără șezătoare, unde împleteam și torceam. Mi-aș dori ca tinerii de azi să fie mai răbdători, înțelegători și să-i ajute pe cei neputincioși, căci nu-i nimic mai scump ca omenia!”

          O vizită pe ulițele satului este mai mult decât o revenire la baștină sau relaxare în natură. Este o revenire la valorile clădite secole la rând de strămoși, o întâlnire cu acei oameni care încă mai păstrează autenticitatea neamului. De aici vei pleca cu  însuflețire și gânduri curate.

DE VIZITAT

Conacul boierului Ghindă.

Conacul boierului Ghindă, astăzi – casă de cultură

Biserica Sfântul Spiridon, preot paroh: Oleg Țap.

Monumentul eroilor căzuţi în război.

3 tumuli (movile).

Râul Răut.

Calea ferată.

Ghindeștii Noi sărbătorește hramul satului la data de 8 noiembrie, de Sfântul Dumitru

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE