Situație stresantă? Cu un simplu exercițiu putem scăpa de panică.

0
1117

Suntem în prima lună de primăvară, când multe persoane simt astenie după iarnă. De obicei, psihologii recomandau plimbări în aer liber, dar acum s-a mai adăugat această provocare grea legată de pandemie, când suntem nevoiți să reducem plimbările, să ne schimbăm ritmul vieții. Oamenii au nevoie de ajutor moral. Liliana Gîscă, coordonatoare/psiholog YK Soroca Pro-Viața și profesoară de psihologie la IP Colegiul Tehnic Agricol, vine cu câteva recomandări generale pentru a face față acestei situații stresante.

  • Pandemia de Coronavirus scoate la iveală nu doar vulnerabilitățile noastre fizice, ci și pe cele emoționale, explică doamna psihologă, fie că vorbim de anxietate, atacuri de panică sau pur și simplu frică. Reacționăm diferit în fața epidemiei de coronavirus și e normal. Panica duce la un nivel ridicat al cortizolului, așa că echilibrul hormonal și sistemul imunitar sunt primele afectate. Este foarte important să deținem control pe sfera emoțională şi să fim autocritici. Dacă vom fi dependenți emoțional, dacă emoțiile negative vor începe să ne predomine în viață: nemulțumirile, dezamăgirile, resentimentele, atunci nu ne putem aștepta la o sănătate bună. Suntem obișnuiți să ne concentrăm mai mult pe probleme, boli, sentimente, dureri, fapte. Acest lucru nu este corect.
  • Ce putem face?
  • În cazul adolescenților, știm că se confruntă la moment cu povara timpului petrecut fără socializare, fără plimbări cu prietenii, colegii de clasă, pentru că asta este una din nevoile acestora, care la rândul lor  le aduc acea stare emoțională pozitivă. Există o mulțime de ocupații care ar putea să influențeze starea de spirit, comportamentul și energia pozitivă, în timp ce stai acasă. În plus, este momentul, când ai atâta timp liber, de care ai putea să profiți din plin. Focusează-ți atenția asupra activităților care ar putea aduce satisfacție și relaxare, care ar crește nivelul de dopamină, considerat hormon al fericirii. Vă prezint câteva idei de activități pe care le-ați putea efectua în zilele de ”#StaiAcasă ”: 1. Creează o listă cu sarcini și bifează-le după ce le-ai îndeplinit. 2. Alcătuiește ceva, lasă-ți creativitatea la libertate. 3. Ascultă muzică. 4. Fă exerciții fizice. 5. Dansează. 6. Meditează. 7. Citește.

În cazul adulților este normal să persiste  frică, dar ar fi ideal să nu exagerăm până la o tulburare de anxietate sau atac de panică. E normal să fim triști, dar să nu avem depresie. Este foarte important să gestionăm corect stările psihoemoționale pentru a avea o sănătatea mintală și fizică bună.

  • Ce să facem în caz de panică?

– Există câteva lucruri utile de exersat când avem un atac de panică, pentru a vă calma:

1. Conștientizarea  faptului că aveți un atac de panică.

2. Focusați-vă atenția pe un obiect.

3. Imaginați-vă locul în care ați vrea să fiți.

4. Ocupați-vă cu activități ușoare.

5. Apelați un psiholog.

Cum ne afectează internetul și televizorul plin cu știri despre coronavirus și cum să le abordăm?

– Apelează doar la surse de încredere când cauți informații despre Coronavirus (Covid-19). Internetul urlă la noi în această perioadă stresantă pentru toți. Mii de păreri, de știri, de interpretări personale sau sfaturi. E important să fii informat corect, nu bombardat. Nu stați lipiți de televizoare sau internet în căutări de cele grave cazurile în lume. Nu toate informațiile de pe Facebook sau Instagram  sunt surse de încredere când vorbim despre infectarea cu Coronavirus (COVID-19. Sursa de unde te poți documenta corect este Ministerul Sănătății al Republicii Moldova  și Centrul de Sănătate Publică..

Unde să ne adresăm în caz că avem nevoie de consultanța unui psiholog?

– Pe parcursul perioadei de pandemie Coronavirus (Covid-19) specialiștii din Soroca oferă consultații psihologice online.

1.Centrul de sănătate pentru tineri YK Soroca Pro-Viața acordă asistență psihologică adolescenților cu vârsta de 10 – 24 ani. Tinerii cointeresați pot accesa online – Skype: YKPRO-VIAȚA, Soroca, psiholog, de luni până vineri, între orele: 08:00-17:00.

 2.Apelați la ajutorul specialiștilor Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca. Persoanele interesate pot apela la numărul de telefon: 0230 21135, de luni până vineri, între orele 08:00 -17:00.

Sănătate și liniște emoțională tuturor!

Mulțumesc! Deci, să nu fim anxioși și panicați. Aplicăm gândirea rațională și apelăm la ajutor. De asemenea, și Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Chișinău oferă consiliere psihologică gratuită la telefon, privind recomandările antiepidemice în infecția cu coronavirus, la numerele liniei fierbinți 060217333, 060299333, 079111646 între 9.00 și 19.00. Împreună vom învinge toate greutățile.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE