Partea a II-a a programului din biserică a cuprins lansarea romanului părintelui Mihail Milea „Pelerinul”, semnat cu pseudonimul literar Sava Bogasiu. Este o continuare a volumului editat în anul 2008 –„Sansalas”. Moderatoarea Olga Ghergheligiu a făcut mai întâi o amplă prezentare autorului, harnicului scriitor, care este tot numai suflet, iubește nelimitat și e atât de iubit de soroceni! Despre această carte cu înțelesuri profunde, pe care o recomandă tuturor profesorilor, moderatoarea a mărturisit: „Romanul este o operă atât de potrivită cu nevoile timpului. Autorul e un creator de tablouri feerice. Atâtea imagini artistice, metafore, personificări, simboluri scot în evidență un simț viu al naturii. Structura muzicală a frazei scoate în evidență o salbă de gânduri frumoase, care devin memorabile…”
Cine este eroul central-Pelerinul? În jurul lui, dar și a vieții Sfântului Sava Gotul, sau Sfântul Sava de la Buzău, și-a construit amplul discurs părintele Sorin Huluță. Sfinția sa a informat asistența că Pelerinul este un monah, care tocmai s-a întors în Dacia dintr-un pelerinaj întreprins în Țara Sfântă pentru a lua parte la transportul în Capadocia a moaștelor Sfântului Sava de la Buzău. A povestit despre viața și faptele Sfântului Sava, despre duhovnicul lui, despre Pelerin, adăugând că un pelerin este și părintele Milea, care a scris romanul după ce s-a întors din Capadocia, ca să ne mărturisească prin acest roman nu doar Credința și atașamentul față de Sfântul Mucenic Sava, dar să ne ofere și vaste cunoștințe de geografie, astronomie, chimie, istorie. „Cartea este un mic Atlas, o Mică Enciclopedie, iar orice pelerinaj este o Liturghie”, a spus în final părintele Sorin, îndemnând publicul spectator s-o citească.
Aproape de toate realizările părintelui Milea este directorul Seminarului Teologic din Buzău, părintele Gheorghe Sava, care a mărturisit că îl cunoaște pe autorul cărții mai bine de 35 de ani. „Părintele Milea a fost călăuzit în viață de câteva mari personalități: Monahul de la Rohia (Nicolae Steinhardt), Ioan Alexandru și Grigore Vieru, care i-au insuflat modestia, smerenia. Drumul fiecărui creștin trebuie să înceapă cu smerenie și să continuie cu smerenie. A pus la inimă ceea ce spune și în cartea „Pelerinul” că cea mai mare bucurie, cea mai mare fericire este atunci când faci pe alții fericiți. L-am însoțit în Țară în nenumărate locuri și am putut să-mi dau seama de lucrul acesta. A apreciat la Sfântul Sava pe de o parte, dragostea de țară, iar pe de altă parte, dragostea față de Hristos și dragostea aceasta misionară pe care Sfântul Sava a învățat-o de la Mântuitorul. Atât Pelerinul, cât și preotul Sansalas și Episcopul Bretanion arată dragostea aceasta misionară și credința puternică pe care a avut-o Sf. Mucenic Sava, credință care l-a făcut neînfricat în fața morții”- a subliniat oaspetele de la Buzău.
Au mai împărtășit impresiile despre cele citite profesorii, Ana Bejan și Mihai Zeamă, eleva Valeria Mâțu și subsemnata.
La final autorul a făcut următorea confesiune: „Am scris această carte în genunchi. Am lăcrimat atunci când scriam. Este o carte inspirată. Gândurile curgeau înaintea stiloului. Uneori un pix se termina și îmi părea rău că încă mai este noapte, iar magazinele nu sunt deschise să pot lua un pix ca să continui mai departe ceea ce îmi venea de Sus. Nu gândeam că este o carte atât de valoroasă, cum mi-ați mărturisit. Pur și simplu, am simțit-o dintr-o sorbire în urma unui pelerinaj făcut în Capadocia cu binecuvântarea Preasfințitului Ciprian. Sunt un mare iubitor al acestui Sfânt al neamului nostru care ne-a făcut cunoscut în lumea întreagă prin ceea ce a făcut pentru Hristos, care m-a călăuzit tot timpul în activitatea mea misionară ca preot slujitor la Catedrala copiilor „Sfântul Sava” din municipiul Buzău. Romanul a fost scris în 40 de zile, spre slava lui Dumnezeu, care este minunat întru sfinții Săi! Mare este Dumnezeu!”
Toți cei prezenți la eveniment au primit în dar câte o carte de la autor.