Ion Balan și-a întrecut posibilitățile

0
2424

Ion Balan s-a născut în 1986 în satul Ștefănești, r-nul Florești, al șaselea copil într-o familie obișnuită. Ca o Floare de Colț pe un vârf de munte este viața lui – senină, dar încercată de vânturi puternice. A rezistat acolo unde unii s-ar fi îndoit, a reușit când alții nici nu au cutezat. Viața lui este exemplu de curaj, ambiție și reușită. Încercările grele au pornit din fragedă pruncie, când, la doar 1 an și 8 luni, de sărbătoarea Chirică șchiopul, mama lui a observat primele probleme de sănătate – trei degețele de la mâna stângă nu mișcau firesc. Verdictul medicilor a sunat dur: paralizie cerebrală infantilă. Boala a evoluat pe toată partea stângă a corpului. Până la vârsta de 16 ani a avut gradul I de invaliditate, mai târziu – gradul II, dar niciodată nu a lăsat ca problemele de sănătate să-l oprească din drumul pe care și-l croiește. Pasiunea pentru informatică și dorința de a face carte i-a uimit până și pe cei apropiați.
După finisarea celor 11 clase în Școala medie de cultură generală din sat, în 2004 a devenit student prin corespondență la Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice ”Ion Creangă” din Chișinău. Totodată, s-a angajat în calitate de laborant în cabinetul de informatică la școala din Ștefănești, unde lucrează până în prezent. În 2010 a parcurs o formare în contabilitate și a făcut studii de recalificare în tehnologii informaționale la Institutul de Formare Continuă. Fiind responsabil, inteligent și cu planuri frumoase de viitor, Ion tinde mereu spre autoînvățare și participă la diverse sesiuni de instruire. Dar visul lui era să devină independent în toate. Ambiția lui a fost observată și de către președintele țării de atunci, Vladimir Voronin, care în 2009 i-a dăruit o tonă de benzină pentru a putea circula cu quadrocicleta și a-și continua studiile. Prin anul 2013 a încercat să obțină un permis de conducere. Era o simplă necesitate de a se deplasa la serviciu și oriunde are nevoie, căci mersul pe jos era dificultos din cauza dizabilității. S-a antrenat cu mașina familiei pe care o conducea îndemânatic. S-a înscris la Școala Auto, dar impedimentul cel mare l-a întâmpinat la instituțiile medicale din raion, care refuzau să-i emită un certificat de sănătate obligatoriu. Legea prevedea franc: permisele auto nu pot fi eliberate persoanelor care suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor. Nu a renunțat nicio clipă. A scris petiție către Ministerul Sănătății, a apelat la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (https://cdpd.md/), unde a primit susținere și, într-un final, după ce s-au modificat unele stipulări legislative, a obținut certificatul de sănătate necesar la Comisia medicală a conducătorilor mijloacelor de transport din Chișinău, dar cu condiția de a conduce doar autoturisme cu schimbător de viteze automat și dispozitive de comandă care pot fi acționate cu mâna dreaptă.

Astăzi, Ion activează în calitate de laborant în Liceul Teoretic Ștefănești, operator la Centrul Comunitar de Acces la Instruire și Informare ”Info-Flux”, Ștefănești și contabil al Asociației ”Părinți și Pedagogi”, Ștefănești. La inițiativa lui Ion, la Casa de Cultură din sat a fost construită o rampă de acces pentru oamenii aflați în scaune cu rotile, dar şi pentru mamele cu copii mici. În timpul liber ajută sătenii, care au probleme legate de internet sau televiziune, iar oamenii din Ștefănești au numai cuvinte de bine pentru Ion Balan – omul învingător, cu inimă mare, mereu deschis și săritor la nevoie.

Ludmila Talmazan

 

PUBLICITATE