Cunoaște experiența tinerilor care au ales să-și facă studiile peste Prut

0
1285

România rămâne o prioritate pentru mulți absolvenți din Republica Moldova. Tinerii aleg să-și facă studiile la universitățile de peste Prut, fiind motivați de dorința de a-și testa propriile forțe și de a face o puternică schimbare în viața lor, spun ei. Studenții din Republica Moldova spun că optează pentru studii la universitățile din România, deoarece aici, acestea se bazează pe principii moderne și europeane prin infrastructură dar și prin metodele de predare. Cristian Baltă, Cristina Baș și Andrei Boldirescu au dezvăluit pentru Ziarul Nostru experiența lor de studii în instituțiile la care au visat.

Andrei Boldirescu: Acces liber la universități din UE

Andrei Boldirescu, originar din satul Hârtop, raionul Florești, își face studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Recent, el a devenit unul din bursierii Fundației ,,Mitropolitul Bartolomeu”.

Cu toate că vorbim aceași limbă, oamenii din Moldova sunt diferiti de cei din România. La fel și sistemul de învățământ. Iată care ar fi 5 plusuri și 5 diferențe dintre școala de aici și cea din Moldova.

1)Școala românească ne oferă statutul de bursieri ai Guvernului României pentru că suntem elevi basarabeni.

2) Aici avem studii de calitate la nivel European.

3) Sistemul de învățământ ne oferă cunoștințele necesare și acces liber la universități din UE.

4) Totodată, faptul că ne aflăm peste hotarele țării, departe de părinti, contribuie la dezvoltarea independenței, astfel noi, învățăm să ne descurcăm în diferite situații.

5) Aici, pe lângă scoală, suntem încadrați în multe activități, astfel devenim disciplinați și responsabili.

Iar pentru cei ce încă nu au decis să vină în România la studii, vă îndemn să o faceți! Da, distanța și dorul de casă ar putea să vă oprească din drumul spre succes, dar ar trebui să ținem minte că drumurile ușoare de cele mai multe ori nu duc nicăieri. Eu mi-am ales drumul meu și știu că în pofida faptului că mi-e greu pe alocuri, știu că a meritat.

Cristina Baș : Specializări în care poți să te regăsești și să-ți manifești abilitățile

Cristina Baș, originară din Soroca, își face studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA). Tânăra recunoaște că drumul ales nu este unul ușor, dar este sigură că doar astfel, își poate vedea visul împlinit.

În primul rând, sunt fericită pentru alegerea făcută, pentru rezultate şi pentru noul drum ales. Nu va fi uşor, dar mă va ajuta să cresc, să devin puternică, sigură şi capabilă să-mi ating visul. Când am ales FEAA, am venit fixată pe specializarea Contabilitate și Informatică de gestiune şi cred că-mi voi păstra opţiunea până la final.

La început, eram plină de emoţii şi de frică. Nu ştiam nimic din ce mă aşteaptă şi am ales să nu-mi fac nici speranţe pentru a nu fi dezamăgită. Am fost la festivitatea de deschidere şi am rămas plăcut surprinsă de numărul de studenţi şi de felul în care arăta totul în jurul meu. Mărimea sălilor, mulţimea de studenţi, multitudinea de informaţii, totul era mult şi mare. Am început cursurile, seminariile, m-am liniştit când am aflat că am o grupă, ca un fel de clasă din liceu şi ei vor fi colegii mei. Suntem în jur de 25, m-am acomodat repede şi totul începe să devină mult mai lucid.

Pentru a crea o imagine mai clară despre această facultate, aș nuanța câteva plusuri care m-au facut sa nu regret de alegerea făcută și mă motivează sa-mi continui studiile. Primul fapt care l-aș menționa este echipa de profesori, profesori puși la punct cu realitatea curentă, care știu tendințele actuale și îți vor oferi exemple concrete din realitatea cotidiană, adevărați specialiști în domeniu. În al doilea rând, această facultate îți oferă multiple specializări în care poți să te regăsești și să-ți manifești abilitățile. Deasmenea, FEAA îți permite să-ți schimbi specializarea în cazul în care pe parcursul primului an de studii înțelegi că acesta nu este domeniul care te fascinează și îți trezeste interesul. Mai mult, fiind student la UAIC, ai șansa să fii participantul programului ERASMUS, în cadrul căruia relaționezi cu studenți din alte țări, studiezi o limba străină, și descoperi o cultură nouă.

Analizând asupra diferențelor ce pot fi identificate între universitățile din Republica Moldova și România, aș sublinia modul de evaluare a studenților. De exemplu, examenele la FEAA sunt concepute sub formă de întrebări grilă cu una sau mai multe variante de răspuns. Aceste teste sunt verificate de un scaner, rezultatele fiind obținute intr-un interval de timp scurt. Notele sunt postate pe un cont deținut de fiecare student, astfel păstrându-și confidențialitatea. În România anul de studii începe la data de 1octombrie, pe când în Republica Moldova la 1 septembrie. Atestăm și o diferență între bursele acordate studenților în aceste două țări. Studenții din România beneficiază de un support financiar relativ mai mare.

În concluzie, primul semestru la FEAA, cum l-am numit eu « Bun venit la FEAA », înseamnă bun venit pe picioarele tale, bun venit în acel moment în care deciziile îţi aparţin 100% şi eşecurile sau realizările sunt rezultatul muncii tale.

Cristian Baltă: Echipament de ultimă generație care asigură studenților un învățământ calitativ

Cristian Baltă, din Soroca, este student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică. El și-a promovat universitatea ca fiind o alegere foarte bună.

Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, în cei 29 de ani de activitate, prin calitatea procesului de formare a absolvenților și-a câștigat încrederea în mediul de afaceri regional și național. Valorile pe care se bazează sunt etica academică și profesionalismul.

Învățând timp de un semestru la o facultate modernă și europeană prin infrastructură dar și prin metode de predare am observat că aceasta este o facultate de perspectivă a cărei viitori absolvenți au posibilități reale de angajare, prin adaptarea conținutului învățării la nevoile mediului de afaceri.  Universitatea respectă principiul transparenţei în gestionarea tuturor informaţiilor care interesează membrii comunităţii universitare, dar în cazul notelor și absențelor este folosită o platformă online unde fiecare student are contul său personal pe care îl pot accesa doar studentul și profesorii. Orice student are acces la datele de contact a oricărui profesor, atât email cât și un număr de contact, deci în cazul apariției unei probleme ea poate fi ușor soluționată, profesorii fiind foarte receptivi (primești răspunsul de la ei în maximum 12 ore).

Studenții au acces la biblioteca universității care în prezent, pune la dispoziția utilizatorilor  5 săli de lectură cu peste 200 de locuri, scanere, imprimante, 1 sală Internet și 1 sală destinată împrumutului la domiciliu. Colectivul bibliotecii se află mereu în slujba cerințelor de informare și documentare ale  studenților, doctoranzilor, angajaților instituției și, în general, ale tuturor persoanelor care apelează la serviciile specific. Accesul la serviciile bibliotecii se realizează pe baza permisului de cititor, eliberat sub formă de card electronic. Cu ajutorul acestui card electronic studenții beneficiază de reduceri la restaurantul universității care după părerea mea și a multor studenți promovează mâncarea sănătoasă, aici este locul unde poți găsi o ciorbă ca la mama acasă.

Activitățile extracurriculare sunt la fel foarte bine dezvoltate. Fiecare student poate să-și aleagă cum să își petreacă timpul liber în cadrul organizațiilor studențești din universitate (care sunt o gramadă) cum ar fi GIRB, CASt, FIRESC, etc. Pe lângă organizațiile studențești mai sunt și cercuri de chitară, pian, trupa studențească de teatru, volei, tenis de masă, etc.

În comparație cu Republica Moldova aici sălile de clasă sunt dotate cu echipament de ultimă generație care asigură studenților un învățământ calitativ. Efectuarea laboratoarelor nu este o problemă, ținând cont că fiecare student dispune de tot ce are nevoie pentru asta. După părerea mea laboratoarele sunt foarte importante, ele pun pun în practică cunoștințele elevului și îl stimulează să acapere noi cunoștințe pentru a atinge noi succese.

PUBLICITATE