Incubatorul de afaceri Soroca- model pentru 11 raioane

0
226

La finele săptămânii trecute primul incubator clasic din Nordul Republici Moldova, care este cel din Soroca, a marcat frumos cea de-a 10-a aniversare. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai antreprenoriatului mic și mijlociu, rezidenți ai Incubatorului de afaceri Soroca.

Atât vicepreședintele raionului, Boris Andoni, cât și doamna primar, Lilia Pilipețchi au remarcat realizările obținute în această perioadă de timp și au accentuat cât de  importantă este instituția pentru economia orașului și rionului.

Managerul Incubatorului, Lilana Babără a trecut în evidență toate etapele prin care a trecut IAS din 2009 de când și-a început activitatea, amintind că, de fapt, conceptul și munca au demarat în anul 2007. Atunci principalul partener, antrprenorul, Lucia Usurelu, director ENTRANSE Moldova,  a știut să ofere argumente și să convingă norvegienii de necesitatea deschiderii Incubatorului de afaceri la Soroca.

La implementarea proiectului au mai contribuit  alți doi parteneri, APL și ODIMM. Nu a fost de loc ușor. La provocările din etapa inițială se ascund multe nopți nedormite, zbucium și frământări. „A  fost foarte greu să convingem societatea, dar a trebuit să avem răbdare, să treacă timp ca lumea să înțeleagă ce înseamnă Incubatorul de  afaceri”, a menționat doamna manager. La Incubator și-au aflat realizare idei de afaceri în mai multe domenii, cum sunt: industria ușoară, prelucrarea lemnului, industria poligrafică, producerea sucului natural, producerea mobilei, servicii de consultanță, publicitate, studioul foto-video, editarea ziarului, export de fructe și legume, servicii din domeniul alimentației publice etc. IAS are un portofoliu de 35 de companii cu foști și actuali rezidenți, a creat peste 500 locuri de muncă. Companiile exportă producția în țări ca Norvegia, Italia, Belgia, România, Rusia, Țările Baltice. Cifra de afaceri depășește 95 milioane de lei, au fost achitate salarii în valoare de peste 35 milioane de lei, s-au achitat impozite în sumă de peste 18 mii de lei.

Despre cum au crescut și și-au dezvoltat ideile de afaceri au povestit mai mulți rezidenți, printre ei fiind Andrei Mârza, Ana Savca, Tatiana Repeșcu, Zina Golovatâi, colega  noastră Natalia Vrancean. Ei au mulțumit pentru instruiri, pentru faptul că au fost încurajați și ajutați să participe în diferite proiecte, să obțină credite, să scrie planul de afaceri și altele.

Cu gânduri frumoase și aprecieri pe măsură au venit colegii de la ADR Nord și ODIMM. Un mesaj consistent a avut primul partener principal,   Lucia Ușurelu. Ea a felicitat rezidenții, antreprenorii, tinerii, care și-au pus  speranțele că pot să creeze și să făurească ceva, să contribuie la dezvoltarea localității, să aducă Europa la Soroca. Exprimând recunoștință tuturor, nu a uitat să  amintească: „ Sunt recunoscătoare APL, în special Consiliului Raional în persoana regretatului președinte, Mircea Martâniuc, care a crezut în noi, în puterile antreprenorilor, în structura ce am pus-o ca un plan de acțiuni, ca un concept în fața donatorilor străini, în fața Administrației Publice Centrale ca să deschidem primul Incubator clasic în Nordul Republicii cu capiatala în Soroca. Modelul a fost  urmat de 11 raioane, care la fel ca IAS crează valoare adăugată prin locuri de muncă, prin venituri, crează impozite, contribuind la dezvoltarea comunităților. Au fost și urcușuri și coborâșuri, dar am putut să demonstrăm că și la noi  sunt posibilități de a crea și dezvolta afaceri”.

La final  doamna Ușurelu a dorit Incubatorului de afaceri ambiții și mai mari, și mai multă trudă, convingeri și dialog cu ambele părți, atât antreprenoriale, cât și politice. (Aspecte de la adunarea festivă au fost transmise în direct de „Ziarul Nostru”)

Incubatorul de Afaceri din Soroca – 10 ani de activitate

Geplaatst door Ziarul Nostru op Vrijdag 17 januari 2020

Nina Neculce      

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.