Ziua Culturii – prilej de gratitudine

0
573

Cultura reprezintă totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare care are loc anual în România și R. Moldova, pe 15 ianuarie, în ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic.

Cu această ocazie, la 17 ianuarie 2020, în sala Palatului de Cultură Soroca s-a desfășurat o amplă festivitate artistică. Spre delectarea vizitatorilor, evenimentul a început cu expoziția lucrărilor confecționate cu multă iscusință de către meșterii populari. Sărbătoarea a fost un bun prilej de a pune în valoare activitatea instituțiilor de profil şi a lucrătorilor din domeniul culturii din raion, care pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturale, au fost decernați cu diplome din partea Președintelui Raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, din partea Primarului municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, și a Secției Cultură și Turism, șef – Grigore Bucataru.
În semn de apreciere a fost decernată cu diplomă, din partea Secției Cultură și Turism Soroca, jurnalista Ziarului Nostru, cea care de 40 de ani, cu suflet și dedicație, promovează cultura prin intermediul presei – Nina Neculce, autoarea rubricii „O picătură de Cultură…”.
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, pentru merite și rezultate deosebite în activitatea profesională, din partea Ministerului Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova au fost decernate Diplome de Onoare următorilor soroceni nominalizați:
Cuţescu Iulia – șefa bibliotecii sătești, s. Hristici, r-nul Soroca;
Ceban Anastasia – șefa Casei de Cultură din s. Racovăț, r-nul Soroca;
Donos Silvia – șefa Casei de Cultură din s. Visoca r-nul Soroca;
Topor Galina – șefa Centrului Comunitar din s. Stoicani, r-nul Soroca;
Țaralunga Rodica – șefa Casei de Cultură și meșter popular din s. Redi-Cereșnovăț;
Călugărescu Petru – veteran în domeniul culturii, acompaniator al ansamblului folcloric „Busuioc” din s. Șolcani, r-nul Soroca;
Crăciun Eugenia – conducător artistic al Ansamblului folcloric „Rostarița” din s. Bădiceni, r-nul Soroca;
Cosciug Valentin – conducător artistic al ansamblului folcloric „Colinda” de la Palatul de Cultură Soroca;
Zabulica Nicolae – conducător artistic al orchestrei de muzică populară „Doina Nistrului” de la Palatul de Cultură Soroca;
Formația de dansuri sportive „Prestige” din mun. Soroca. coregrafi – Oxana Vrancean si Mihai Tapu.
Ulterior, în sala de festivități, a avut loc un concert de zile mari, care a demonstrat că Soroca are artiști deosebit de talentați, care ne duc faima în țară și departe peste hotarele ei. Au evoluat: ansamblul vocal „Divinitate”, corul „Orantis”, formația de muzică ușoară „Olhionia”, band orchestra „Doina”, ansamblul folcloric „Arcașii lui Ștefan cel Mare”, studioul muzical „Golden Star”, ansamblul de dansuri populare „Nistrenii”, Colegiul de Arte „N. Botgros”, Școala de Arte „E. Coca”, clubul de dans sportiv „Prestige”, clubul de dans sportiv-modern „Aning Dance”, clubul de dans modern „Elegance”, ansamblul de dansuri populare „Dumbrăvița”, Fanfara Palatului de Cultură.
Spectatorii au apreciat festivitatea la cote maxime. Emoționată de cele văzute, Mariana Sochirca-Cecan spune că: „A fost cu adevărat un concert extraordinar! Deși am venit doar pentru ceva timp, nu am putut să nu rămân până la final, pentru că fiecare evoluare mă lăsa profund impresionată, cu emoții copleșitoare. Demult nu am avut asemenea satisfacții. Bravo! organizatorilor, bravo! tuturor celor implicați, mă bucur că Soroca are asemenea talente, oameni devotați artei, care prin multă muncă, devotament și suflet contribuie nemijlocit la promovarea celor mai frumoase valori ale neamului și doar cu asemenea oameni frumoși va exista o continuitate cultă!”

Ludmila Talmazan

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.