La noi acasă la … Izvoare (FOTO – VIDEO)

0
3745

Comuna Izvoare din raionul Florești, plai vestit îmbrăcat în haine răzășești pe vremea lui Ștefan cel Mare, își duce faima secole la rând prin oameni bravi, fântâni cu apă bună și curată ca lacrima, festivaluri cunoscute și fapte zidite în fiecare zi spre folosul comunității și admirația tuturor.  

Unsprezece izvoare, fiecare purtând numele unui băștinaș ce l-a construit, potolesc setea trecătorilor în fiecare zi și atrag vizitatorii curioși.

”Săniile trase de cai ale târgoveților care parcurgeau drumul de la colonii ca Zgurița, spre Bălți, Mărculești și alte târguri mari, își făceau popasul la izvoarele din sat, unde erau adăpați caii, povestește moș Afanasie Novac. Așa și spuneau: ”Am poposit la izvoare!” De aici și denumirea satului nostru. Omenii din Izvoare au fost mâna dreaptă a lui Ștefan cel Mare, sunt oameni răzășești, oameni cu suflet mare și primitori.” Arătând cu toiagul spre câmp, izvoreanul de 87 de ani, ca o carte istorică deschisă pentru oricine vrea să o citească, își amintește trecutul în amănunte: ”Pe văile râului Căinari se cultiva lozia din care oamenii confecționau coșuri, mobilă și garduri. Până la 1772 satul se numea Lozova.” În comuna Izvoare există și o moară veche de apă, construită de străbunicul domnului Afanasie, pe nume Timofei Novac, un polonez care a primit 100 ha de pământ de la stat, după demobilizare din armată, pe vremea Țarului Nicolae, pentru a face lucruri bune în sat.

Izvoranii au generat întotdeauna procesul de evoluție, dorind să lase în urmă lucruri frumoase pentru a le transmite noilor generații. La intrare în comună se află cel mai performant stadion sportiv din zonă, o adevărată bază care include toate condițiile pentru a practica fotbalul, tenisul; unde se antrenează nu doar tineretul din localitate și din satele vecine, dar și echipa raională de fotbal. În timpul apropiat se planifică o înfrățire cu Stadionul Național din București, ambele purtând numele campioanei olimpice originară din Izvoare – Lia Manoliu. În 2017 comuna Izvoare s-a înfrățit cu localitatea Orăștioara de Sus, Hunedoara legând o colaborare frumoasă.

Comuna, din componența căreia fac parte localitățile Bezeni, Izvoare și Scăieni, apropiate și unite între ele prin câteva drumuri renovate, reprezintă un adevărat model de comunitate rurală, care combină tradiționalul cu modernul, pentru a răspunde vieții contemporane. Flagelul emigrației a trecut și pe aici, dar datorită unei bune administrări, în ultimii ani s-au îndeplinit multe realizări menite să îmbunătățească viața oamenilor, printre cele mai importante fiind: reparații ale instituțiilor publice, crearea muzeului, a fost soluționată problema deșeurilor, care sunt colectate regulat din tomberoane instalate în fiecare gospodărie; în vara 2019 a fost reparată integral clădirea cu două etaje a casei de cultură, s-a renovat grădinița, au fost instalate locuri noi de joacă; construcția unei biserici la Bezeni; recent s-a dezvelit monumentul în memoria soldatului Railean Alexei, răpus în războiul de pe Nistru, la care se adaugă desfășurarea multor activități culturale și sportive. Festivalul „Colo-n vale la Izvoare” organizat la începutul toamnei, în cinstea folcloristei “Tatiana Gălușcă”, a ajuns în 2019 cea de-a cincea ediție.

Toate acestea s-au făcut cu suport extern, dar și cu ajutorul oamenilor întreprinzători din localitate și a voluntarilor ca Sevastian Galbur, Leomid Turculeț, Valentin Novac, precum și datorită implicării directe a primarului Vladimir Zgavordei, care la alegerile din toamna trecută a acumulat, din primul tur de scrutin, 84.70% din voturile de încredere ale alegătorilor. ”E ușor a zice: primar. Dar ca să fii primar, trebuie să lucrezi mult, să nu fii indiferent. A fi primar nu înseamnă doar să semnezi niște acte. Mulți candidează gândindu-se doar la leafa care e în jur de 4000 de lei. Ca să fii primar trebuie să te tragă inima, să iubești satul, oamenii, să iubești Moldova – plaiul tău natal”, afirmă Vladimir Zgavordei.

Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”
Ansamblul model ”Izvorul”,-conducătoare Lilea Bujor
Casa de cultură a fost renovată capital în 2019
Casă de festivități, intrare în comună
Gimnaziul Izvoare, directoare-Nestor Ludmila
Grădinița ”Izvoraș” condusă de Adela Zastavnețchi
Șefa bibliotecii, Maria Capcelea, lângă rafturile de cărți decorate cu ștergare naționale

”Comuna Izvoare dorește să devină un model de civilizație în care să fie ușor să trăiești, să-ți câștigi existența, să prosperi și să ajuți pe alții, spune băștinașul Sevastian Galbur, mândru de satul său. Asigurarea bunăstării comunității poate fi realizată numai prin colaborarea dintre administrația publică locală, cetățeni și mediul de afaceri. Primarul Vladimir Zgavordei a făcut să zâmbească satul, să respire, să fie vesel și frumos. Priviți la alte sate și o să înțelegeți că Izvoare este viu!”

Izvoare este baștina prozatorului Iulian Nicuța (1942-2002), actorului Andrei Băleanu (1935-2000), pictorului Nicolae Vieru (Bezeni, 1947-1994) și a folcloristei Tatiana Găluşcă-Crîşmaru (1913-1993). Izvoare este satul care încă crește oameni frumoși, e baștina în care revine cântăreața și compozitoarea Irina Rimes, născută aici la 22 august 1991.

Amplasarea geografică: Izvoare este situat în nord-vestul raionului Floreşti, la 27 km de centrul raional, la 20 km de stația de cale ferată Mărculești și la 148 km distanță de Chișinău.

Date statistice:  Populația comunei: 1750 persoane, dintre care 226 locuitori în Bezeni și 453 în Scăieni.

Nume de familie din Izvoare: Capcelea, Vlas, Novac, Raileanu, Sîrbu, Chihai, Galbur, Lisa, Tcaci, Baltaga și altele.

Informații utile: Primăria. Tel.: 0250 62648.

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare

File de istorie:  Izvoare este atestat la 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni. Conform legendei, satul Bezeni, atestat la aceeași dată, își trage denumirea de la niște insecte, care sălășluiau în număr mare în lunca râului Căinari. Bâzâitul lor ar fi fost la originea denumirii satului. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea la Bezeni aveau moșie boierii Stamo. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Femei venid de la câmp

DE VIZITAT

Cele 11 izvoare săpate de săteni care s-au păstrat până în prezent şi au fost amenajate din piatră în 1993.

Casa părintească a interpretei Irina Rimes.

Stadionul renovat, cu cele mai bune condiții pentru sport performant. 

Monumentul Eroilor.

Muzeul satului  ”Tatiana Gălușcă”.

Biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”, preot – Serghei Lae.

Fântânile cu cumpănă.

Moara de apă

Afanasie Novac lângă moara de apă construită de străbunicul Timofei Novac

Meșterii populari: sculptor în lemn – Ion Nicuța, sculptor în piatră – Dionisie Novac, meșteriță în broderie – Tamara Capcelea.

Râul Căinari.

Pod peste râul Căinari

Movilele.

Ziua satului Izvoare se sărbătoreşte pe data de 27 octombrie de Sf. Cuvioasă Parascheva

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.