Campania „Toată școala citește” a ajuns la Corbu

0
304

Ideia s-a născut în România. Anca Tîrcă, fost director de școală, specialist în educație, a lansat, în această toamnă, campania ”Toată școala citește”, o invitație adresată școlilor de a se alătura unui demers prin care este încurajat ”gustul pentru lectură” în rândul copiilor. Timp de 10-15 minute, o dată pe săptămână sau chiar în fiecare zi, toată lumea din școală, de la elevi și profesori până la femei de serviciu și paznici, lasă totul deoparte și citește.

A răspuns provocării și gimnaziul  „Oleg Pupeza” din satul Corbu, raionul Dondușeni, ne-a informat bibliotecara Natalia Coțofană. Cum a ajuns  campania la Corbu? Directoarea Lucia Curdulean  a citit pe internet despre această formă de trezire a interesului pentru lectură, a văzut aici un mare potențial educativ și imediat a și pus-o în discuție cu colegii și bibliotecara. Au convenit să lase pentru lectură sfârșitul săptămânii, ziua de vineri. În aceasă zi în întreg spațiul școlii: cancelarie, bibliotecă, pe coridoare se pun la dispoziție reviste, ziare, cărți. E o nebunie frumoasă. În pauze toată lumea citește, lasă orice altceva și citește. Citesc elevii, profesorii și tot personalul auxiliar.

Inițiatoarea acestei campanii, care a mai implementat un proiect de succes „Școli prietenoase și creative”, a văzut acum câțiva ani  un astfel de mod de încurajare a lecturii pus în practică într-o școală din Londra. A aplicat-o la rândul ei într-o școală din România cu care lucra la momentul respectiv, iar în această toamnă a lansat-o în întreg cuprinsul țării. Nu știu dacă s-o fi gândit atunci și la școlile din Republica Moldova, dar cred că se va bucura aflând că ideea ei a trecut Prutul.

Am fi bucuroși să aflăm dacă și alte școli au preluat această ideie frumoasă. Scrieți-ne: nneculce@yandex.ru

Text Nina Neculce

Foto- Natalia Coțofană

PUBLICITATE