Ninsoare curată în miez de toamnă

0
340

Ninge frumos cu frunze galbene și roșii în aceste zile. Iar în ziua de 22 octombrie, la Palatul de Cultură Soroca a nins cu poezie, cântec, vorbe bune. A fost ninsoare curată, ce a luminat sufetele celor prezenți la spectacolul „Singura pradă sacră- Poezia”.

Protagonist – poetul Valeriu Matei. În alte  roluri: academicianul, Mihai Cimpoi, scriitorii Dumitru Crudu și Daniel Corbu (Iași), actorii Margareta Nazarchevici și Nicolae Jelescu, interpreții de muzică folc și alte genuri, Iurie Sadovnic, Anatol Rudei, Viorel Burlacu, Silvia Goncear și Band Orchestra „DOINA” condusă de Ion Vorotneac. Au mai participat: preoții Mihail Milea, Gabriel Macovei, Sorin Huluță și Iulian Damian, directorul Editurii „Princeps Multimedia”, Filomena Corbu din Iași, soția personajului principal, Claudia Matei, șeful Secției Cutură, Grigore Bucătaru și buna prietenă a lui Valeriu Matei, distinsa doamnă Ana Bejan.

A fost un spectacol de meditație, o îmbinare reușită de cântec și poezie, intercalată cu amintiri, mesaje de felicitare și aprecieri. Întorcându-se cu gândul în copilărie, Valeriu Matei a vorbit frumos despre părinții care i-au dat viață – tatăl cu un ascuțit simț al umorului, mama cu poezia și cântecul în suflet și pe buze. Scria versuri și le cânta. În tinerețe trecuse cu bine un concurs de cântec popular, organizat la București.

„Somn de lup” este poezia care îl reprezintă pe Valeriu Matei. Despre volumul cu acelaș titlu publicul spectator a aflat că a fost scris în Mănăstirea „Noul Ierusalim” din Rusia, unde a stat 4 ani, fiind exilat pentru antisovietism. „Ce înseamnă somn de lup? Lupul nu doarme niciodară. Lupul e  simbolul străbunilor noștri daci. Eu eram acel lup hăituit”, a spus poetul. Iar poezia a răsunat în recitalul lui Nicolae Jelescu, care a recitat mai multe poeme din creația lui Valeriu Matei alături de actrița Margareta Nazarchevici. Printre poeme și amintiri au răsunat cântece pe versurile poetului interpretate de artiștii prezenți în spectacol și chiar de însuși autorul. În atmosfera evenimentului s-au înscris perfect și luările de cuvânt. Poetul ieșean , Daniel Corbu a declarat că Valeriu Matei este un stăpân extraordinar al limbii române, excelent stăpân al limbajului poetic modern românesc. Filomena Corbu a mărturisit că la editura ieșeană au fost editate cărțile „Somn de lup”, „Elegiile fiului risipitor” și „Noaptea semnelor”, versuri care vor rămâne în Biblioteca de Lumină a sufletului ei. Părintele Mihail Milea de la Buzău a rebotezat evenimentul, vecernie culturală. Academicianul Mihai Cimpoi a constatat că Valeriu Matei a avut mereu curaj estetic, dând dovadă de rezistență politică și intelectuală. Ana Bejan l-a caracterizat drept un mare poet cu o poezie meditativă, profundă, încărcată de metafore și simboluri. În context a amintit  despre numeroasele acțiuni culturale, organizate la Soroca de ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău a cărui manager este Valeriu Matei. În semn de prețuire părintele Mihail Milea i-a oferit o Diplomă de Ambasador al Limbii Române, iar preoții Iulian, Sorin și Gabriel i-au oferit în dar o Cruce și o Distincție de Vrednicie.

La finalul spectacolului au răsunat câțiva Psalmi în lectura autorului Valeriu Matei din cartea în curs de apariție.

A fost un spectacol care a oferit satisfacție și ne-a ajutat să fim mai buni, eveniment care a înscris încă o pagină în istoria culturii sorocene.

                                                                        Text  Nina Neculce

Fotografii Ludmila Talmazan

PUBLICITATE