Cântecul o întregește și ca suflet și ca om

0
282
Ansamblul „Floare de Noroc” la ceas de sărbătoare

S-a născut în satul Voloviţa la 22 mai, 1952 din doi părinţi agricultori pasionați de muzică, care s-au numit Ana şi Mihail Izvorean.
Mama a cântat până târziu în corul de la biserică. Tata cânta pe la petreceri de răsuna satul. Fratele Vasile a fost un bun acordeonist. Şi bunelul şi bunica pe linia tatălui au cântat. Bunelul se numea Nichita Izvorean și cânta la o armonică de gură şi la acordeon. Avea un acordeon nemţesc mic şi cânta cu el pe la nunţi, cumetrii, petreceri de tot felul. Era muzicant vestit. Într-atât iubea muzica, încât sâmbătă seara, după o săptămână grea de muncă nu se culca, ci îşi alina sufletul cu cântecul. Şi pentru că nevasta nu-i dădea voie să cânte mult în casă, el se urca în pod şi cânta cele mai frumoase melodii ştiute de dânsul până când îl prindea dimineaţa. Lumea mergea la biserică, iar el continua să cânte. Soția îl striga: „Cobori Nichita jos, ce tu nu vezi că demult s-a luminat! Merge lumea la biserică, dar tu încă mai cânţi!” Dar el n-auzea, punea capul pe acordeon şi-i zicea înainte cu cântecul. Tocmai după ce femeea arunca cu ceva în el de la gura podului, se trezea din visul lui frumos şi cobora…
E vorba de bunelul, părinții și fratele Valentinei Gâlcă, conducătoarea ansamblului cu titlu model „Floare de noroc” din Volovița. Nu demult doamna Valentina și-a sărbătorit într-un cadru festiv 50 de ani de activitate artistică. A fost o sărbătoare a întregului sat în cadrul căreia au evoluat micuții de la grădiniță, cele două colective conduse de ea – „Lăstăreii” și ansamblul folcloric „Floare de noroc”. Au întregit programul, invitații evenimentului, Tamara Coșciug, ansamblurile folclorice de la Bădiceni și Pârlița, precum și dansatorii din localitate. Cu mesaje de felicitare au venit primarul comunei, șeful Secției Raionale Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, directoarea gimnaziului din localitate, Svetlana Rahimov, oameni din sat, care s-au prins în horă și au dansat așa ca pe timpuri. Toți au menționat și au lăudat vasta activitate a protagonistei, desfășurată în 50 de ani de slujire și promovare a culturii.
Merită pe deplin alese cuvinte de apreciere, căci de-a lungul timpului a cules laurii realizărilor pe un teren vast de activitate. A condus corul satului timp de 23 de ani, de ani buni își face datoria de conducător muzical la cele două grădinițe din comună, conduce ansamblul de elevi „Lăstăreii”, iar de 27 de ani menține pe linia de plutire formația folclorică „Floare de noroc”. E pasionată de muzica populară pe care ar asculta-o la nesfârșit. Ține mult la costumul popular și i-ar plăcea să vadă la nunți lumea satului îmbrăcată în port popular. Și mai are o dorință: să-i vadă pe mai mulți primari, organizând duminicile Jocul Satului, cu muzică populară autentică, așa cum se făcea pe vremuri. Cântecul și acordeonul sunt viața ei. Cântecul o întregește și ca suflet și ca om. La cei 67 de ani se simte în plină forță, mai are încă multe planuri de realizat și se roagă Domnului s-o întărească ca să poată să-și împlinească gândurile, ce vor rămâne pe drumul ei deschis spre frumos.
La MULȚI ANI cu sănătate și putere de muncă, stimată doamnă Valentina Gâlcă!

Nina NECULCE

 

PUBLICITATE