Ziua Americii la Soroca

0
331
Foto: Ludmila Talmazan

Ambasada SUA a pornit la drum, în primele două weekend-uri din septembrie,  în șase orașe din țară, pentru a demonstra că Guvernul SUA este un partener de încredere pentru Moldova. Duminică, 8 septembrie, caravana a ajuns la Soroca, în parcul Grigore Vieru și a atras zeci de vizitatori, în special tineri. În cadrul Zilei Americii au fost amenajate câteva zone tematice: zona informativă despre proiectele finanțate de Guvernul SUA, zona gastronomiei americane unde s-a creat coadă la hamburgeri distribuiți gratuit, zona de concert unde a evoluat trupa Ginetta’s Vendetta SUA și de proiecție a filmului american ”Femeia fantastică” (2017), precum și zona sportivă, unde vizitatorii au avut posibilitatea să joace baseball și fotbal american, cu ghidarea instructorilor.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, care în prima parte a zilei a vizitat familia Cazac din Hristici, tineri apicultori care au beneficiat de stupi verticali și asistență tehnică din partea USAID/APM.

”Prin Zilele Americii ne-am propus să aducem în Moldova o părticică  a Statelor Unite, a rostit excelența sa, domnul ambasador. Nu doar aici, la Soroca, dar și la Chișinău, Bălți, Tiraspol, Taraclia și Comrat. Simbolul activității este o strângere a două mâini cu steagurile țărilor partenere și cuvintele ”Succes împreună!” – semne ale unei prietenii de durată. De la Independența R. Moldova, SUA a investit mult pentru a se stabiliza economia locală, să se îmbunătățească securitatea regională, să lupte cu corupția, să dezvolte voci puternice în mass-media”, transparența. Scopul evenimentului este unul intercultural și de informare a cetățenilor cum a contribuit SUA la îmbunătățirea vieții în toată țara, chiar și aici, în Soroca. Cu această ocazie, primarul municipiului, domnul Victor Său a mulțumit poporului american, prin intermediul înalților oficiali, pentru susținerea locală acordată de-a lungul anilor, exemplificând cu cel mai calitativ drum național reconstruit cu investiția americanilor, dar și construcția stației de pompieri din Soroca, cea mai bună din R. Moldova, pentru investiții în instituții de învățământ, ultima fiind în sumă de 60 000 de dolari de care a beneficiat grădinița nr. 13 din oraș.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/372782016971966/

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/422724678363312/

Sorocenii prezenți la activitate au aflat o mulțime de lucruri interesante despre parteneriatul dintre SUA și Moldova și au petrecut o zi de duminică cu multă distracție. Cei intervievați s-au arătat bucuroși de astfel de eveniment, tinerii menționând că au aflat mai multe despre învățământul din SUA, au văzut o activitate deosebită, nouă, la care ar mai dori să participe. Pozitive au fost și părerile adulților, unii menționând că astfel de eveniment este o bună ocazie, nu doar de a cunoaște alte culturi, dar și de promova R. Moldova.

  Ludmila Talmazan

PUBLICITATE