„Trandafir de pe cetate”, ediția a VI-a

0
170
Concurenții înainte de anunțarea rezultatelor

Conceput într-o zi de iarnă a anului 2008 în studioul local de televiziune SOR TV, la inițiativa Tamarei Boboc-Coșciug și lansat în luna iunie a aceluiaș an, Festivalul -concurs televizat al interpreților de folclor „Trandafir de pe Cetate” a ajuns la a VI-a ediție. Ediție ce a avut loc duminică, 23 iunie.
Cu drag de folclorul nostru au răspuns invitației de a participa în concurs la ediția din acest an 14 concurenți. Din orașul și raionul Soroca 12 și câte unul de la Florești și Drochia. Cea mai tânără, Olesea Borozan, 14 ani, din satul Racovăț și cel mai în vârstă, Nicolae Lozan, 70 de ani din satul Bădiceni. Am urmărit competiția, ce s-a desfășurat la Palatul de Cultură cu un sentiment de bucurie pentru faptul că avem tineri, dar și vârstnici care știu să se aplece cu respect către rădăcină, acolo unde s-a plăsmuit folclorul nostru minunat. Pe lângă cântec ei mai promovează și portul tradițional din zona de nord a țării. Au apreciat și au dat nota corespunzătoare concurenților un juriu format din: Oleg Volontir, director artistic al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (președinte), Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism, interpreta de muzică populară Nătălița Munteanu, Constantin Volnițchi, directorul Studioului SOR TV și Tamara Boboc-Coșciug, care a fost și moderatoarea evenimentului.
Concertul de gală – frumoasă sărbătoare a cântecului folcloric, a avut loc în Cetate și a fost salutat de vicepreședintele raionului, Iurie Todirean. Acompaniamentul concurenților și interpreților care au evoluat în recital a fost asigurat de Sergiu Diaconu – cobză, Igor Podgorean – nai și Călin Nistreanu-vioară. Diplomele și premiile au fost înmânate de Oleg Volontir și Nătălița Munteanu, care au mulțumit soliștilor pentru participare, dar și secției Cultură pentru buna pregătire a acestor concurenți. Domnul Volontir a accentuat că folclorul este un mijloc important de consolidare a identității noastre culturale și a salutat dragostea cu care vin tinerii să promoveze și să pună în valoare ceea ce avem noi mai sfânt și mai curat – cultura muzicală tradițională. Toți participanții s-au învrednicit de Diplome și premii bănești, oferite de organizatori: Consiliul Raional,Secția Cultură și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Premiul III în sumă de 1000 lei l-au obținut Roxana Capbătut din Volovița și Nicanor Prodan din Răduleni, Florești. Premiul II în valoare de 1500 de lei a revenit Corinei Teleatnic și lui Adrian Prodan din Soroca. Premiul I în valoare de 2000 de lei l-a câștigat Cristina Malai din Soroca. Iar Marele Premiu în valoare de 3000 de lei tot în orașul Soroca a rămas. Deținătoarea este Anișoara Spinei.

Anișoara Spinei, deținătoarea Marelui Premiu

Struna principală în concertul de gală a fost Nătălița Munteanu, care are o legătură mai specială cu Soroca.

Aici a făcut Școala de Muzică, aici a studiat la Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu”. Talentata interpretă și-a încheiat recitalul cu cuvintele: „Vreau să mulțumesc pentru prilejul de a mă revedea cu dumneavoastră, publicul drag de aici, cu rădăcinile mele. Dacă mi se cuvine ceva pentru această zi minunată, vreau ca onorariul meu să-l transferați pe numele primului meu profesor de la școala de muzică, Valentin Coșciug. Vă mulțumesc din suflet pentru că ați pus o semincioară importantă în devenirea mea, domnule profesor! De fapt, mulți profesori soroceni au fost cei care au contribuit ca astăzi eu să ajung unde am ajuns: Anatol Tacu, Anatol Andronachi, Veronica Chițan și întreg colectivul didactic al Colegiului Pedagogic. Sperăm la timpuri mai bune, timpuri frumoase. Să ne ajute Dumnezeu să ne întâlnim cât mai des în săli de spectacole.”
(o creionare la portretul câștigătoarei Marelui Premiu, Anișoara Spinei – în unul din numerele viitoare)

Nina Neulce

PUBLICITATE