Ion Dascal: „Simt un nivel avansat de responsabilitate”

0
429

Ion Dascal e cel mai tânăr preşedinte de raion din Republica Moldova. A fost ales în această funcţie la vârsta de 29 de ani. Entuziasmul tineresc, puterea de voinţă, capacităţile organizatorice şi bunul comportament cu cetăţenii au impulsionat viaţa comunităţilor din raionul Drochia. Ce pârghii aplică Ion Dascal pentru a mobiliza societatea spre activităţi de succes? Să vedem ce ne va spune însuşi intervievatul „Ziarului Nostru”.

– Domnule preşedinte, în tumultul vieţii şi activităţii cotidiene, sper, nu veţi trece cu vederea un eveniment important pentru D-stră, dar şi pentru întreaga comunitate drochiană.
– Cum aşi putea? Iată-iată, în 7 iunie, se împlineşte un an de când am fost ales în funcţie. Au trecut 365 de zile de muncă încordată. O să prezint şi o dare de seamă în faţa consiliului raional şi a cetăţenilor. Am ce spune. Sunt mai multe lucruri bune, dar şi nu puţine probleme, ce le avem de soluţionat.

– Atunci, să nu anticipăm evenimentul, dar, totuşi, acest an a lăsat o amprentă în viaţa D-stră. Puteţi să-l comparaţi cu alte etape deja depăşite?
– A fost ca un antrenament de o intensitate majoră. Simt un nivel avansat de responsabilitate. Aşa anterior simţeam în ajunul meciurilor în componenţa echipei naţionale a Moldovei din cadrul campionatului european la rugby, sau înainte de a ieşi pe covorul de luptă cu un campion sau un maestru internaţional.

– Sunteţi maestru în sport la rugby şi, iată, recent, aţi reuşit să faceţi o sărbătoare sportivă chiar la Drochia, aducând naţionalele Moldovei şi Ucrainei la un meci decisiv în cadrul campionatului european.
– Mi-am dorit mult un aşa eveniment. Meciul, în care am ieşit învingători, a fost precedat şi de o pregătire respectivă a stadionului. Microbiştii, dar şi spectatorii din raioanele vecine au susţinut sportivii noştri şi au rămas uimiţi de tempoul meciului şi lupta acerbă de pe teren.

– Probabil, şi echipa din administraţia raionului, v-aţi dori să se asemene cu selecţionata de rugby?
– Foarte mult mi-aşi dori. Ca să fim uniţi în acţiuni, să mergem spre acelaşi scop, să ne susţinem unii pe alţii, fiecare să muncească conştient şi în deplină forţă, să nu cedăm în faţa greutăţilor şi să depăşim orice obstacol. Dacă suntem o echipă consolidată, apoi multe ne sunt în puteri.

– Vorbiţi rezervat. Aveţi careva obiecţii la adresa colegilor de serviciu?
– Mari pretenţii nu am. De aceea nici n-am recurs la remanieri de cadre. S-a revenit la respectarea regimului de lucru, se consolidează disciplina executorie. Însă, se poate de muncit şi mai productiv, mai eficient.
Nu o să mă refer la toţi funcţionarii publici, dar ca un bun exemplu poate servi Rodica Lozovan, ce urmează a fi confirmată de către consiliul raional în funcţia de şefă a direcţiei cultură, turism, tineret şi sport. Orice activitate o pregăteşte operativ şi calitativ.
Am deplină încredere în vicepreşedinţii raionului. Vitalie Josanu e un bun specialist în problemele juridice, iubeşte disciplina, că a venit din organele de forţă. Iar Igor Grozavu are o bogată practică în soluţionarea problemelor sociale.

– D-stră, deşi sunteţi un mare cunoscător al istoriei şi geografiei, aţi mers pe calea antreprenoriatului agricol.
– Da, am absolvit universitatea agrară, apoi am acumulat experienţă în management în gospodăria agricolă din satul natal Drochia şi apoi în sistemul IT, fiind director regional în telecomunicaţii. Adică, aparatul preşedintelui e constituit din specialişti din diferite domenii, dar care avem de soluţionat probleme comune în interesul societăţii.

– Puteţi să spuneţi câte ceva şi despre relaţiile cu administraţiile publice locale de nivelul unu?
– Conlucrarea e destul de bună. Nu avem divergenţe, căci suntem legaţi prin obiective importante. La fel şi cu agenţii economici din teritoriu. Sunt susţinut de experimentaţii directori ai întreprinderilor agricole Grigore Lupaşcu şi Tudor Chilari din Mîndîc, Ion Babără din Sofia şi, în special, de tatăl meu, Iurie Dascal, directorul SRL „Tehagrodas” din satul Drochia. Colaborăm fructuos cu directorul general al SRL „Bomi-Servis” Boris Gheorghelaş şi directorul fabricii de caşcaval Valeriu Zotovici. Aceasta nici pe departe nu înseamnă că cu mulţi alţii sunt în relaţii mai puţin bune.
– Anul acesta a fost unul prea tensionat. Alegerile parlamentare, apoi şirul de sărbători. Nu au afectat cumva activitatea D-stră de preşedinte?
– Am fost implicat activ în campania electorală, ca membru  al organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat. Am participat, practic, la toate activităţile culturale, sportive şi de alt gen ce s-au desfăşurat în teritoriu. Dacă „spargi nucleul” evenimentului poţi afla foarte multe lucruri interesante şi utile. Acestea au fost o practică extraordinară pentru mine. În aşa mod îmi voi continua activitatea de preşedinte. Ba mai bine!

– Dar se apropie şi ziua alegerilor locale. Se va constitui un nou consiliu raional, care va şi hotărî cine să fie în fruntea raionului Drochia.
– Această funcţie e foarte complicată, responsabilă. Ce nu s-ar întâmpla spre rău în raion, e de vină, în primul rând, preşedintele. Sincer vă spun, deşi sunt tânăr, bine antrenat fizic şi pregătit în materie, uneori obosesc. Orele de serviciu pentru mine sunt doar un program formal. În realitate acest program mai că se dublează.
Cu un an în urmă soţia, conștientizând faptul că eu o să am mai puţin timp pentru familie, cam sceptic privea la avansarea mea în post. Iar acum, din contra, zice să nu dau înapoi, să merg mai departe, că sunt multe de făcut. Adică, mă îmbărbătează.

– În linii generale am vorbit despre evenimente. Dar oricare din ele „cer” şi finanţe.
– Pentru activităţi reale, de valoare, totdeauna alocăm sursele necesare. Am optimizat cheltuielile şi astfel am mărit soldul disponibil al bugetului raional, ce era la începutul preşedinţiei mele, de la jumătate de milion la 11 milioane de lei. Acum alocăm pentru construcţii, reparaţii şi alte lucrări circa 9 milioane de lei. Spre exemplu, pentru implementarea proiectului de aprovizionare cu apă la Mîndîc, finanţat în valoare de 4 milioane de lei din bugetul de stat, consiliul raional vine cu o contribuţie de 400 de mii de lei.
Se alocă bani şi pentru instituţiile publice din oraş. Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc” – 600 mii de lei, la grădiniţa nr.9 pentru reparaţia sălii de sport, pentru grădiniţa nr.8 – la termoficarea clădirii şi multe altele. La implementarea proiectelor sociale de către primăriile locale sunt alocate, drept contribuţie a comunităţii, circa 2 milioane de lei.
În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, la adresarea consiliului raional şi a altor factori decizionali, pentru oraşul Drochia au fost alocate 11 milioane de lei. S-au reparat străzile, trotuarele, căile de acces spre grădiniţe. Mai atragem şi investiţii din exterior. Elaborăm proiecte comune cu autorităţile din România. Ceva mai nou, ducem tratative cu businessmani din China pentru a deschide la Drochia o fabrică de producere a bicicletelor.

– Într-un interviu de la începutul președinției, ne-aţi spus, că fiul D-stră, Ştefănel, v-a reproşat: „Tati, ce-s cu drumurile acestea, că nu pot merge cu trotineta?” Ia-ţi îndeplinit ordinul?
– Parţial, da. Şi spre grădiniţa lui se poate circula cu trotineta. Acum el deja merge şi cu bicicleta.

– Credem, că vă v-a mai găsi Ştefănel şi altceva de lucru prin oraş şi raion?
– Încă un argument că trebuie să merg mai departe spre a face bine pe meleagul drochian.

Boris TODIREL

PUBLICITATE