Cu Nicolae Bulat, în căutarea unui mare erou…

0
358

În lăcașul sfânt al bisericii din satul Cureșnița, localitate care între anii 1922-1944 a purtat numele generalului român Stan Poetaș, la 9 mai a avut loc lansarea monografiei scrise de băștinașul Nicolae Bulat: ”În căutarea unui mare erou Generalul Stan Poetaș”. Emoțiile dinaintea evenimentului au fost deosebite, căci aici a copilărit autorul cărții. Pe malul Nistrului, cândva, împreună cu fratele Volodea, pe când erau la scăldat, au descoperit sigiliul acestei localități – o ștampilă pe care scria ”Oficiul Poștal Comuna General Poetaș”. Astăzi, a revenit în sat cu o carte în care a adunat întreaga cercetare: documente, scrisori, legende și istorii necunoscute despre Stan Poetaș – un om remarcabil, militar care a luptat contra bandelor bolșevice, un exemplu de curaj, un erou care și-a pierdut viața pe nedrept, fiind împușcat  de la spate de un necunoscut și despre care nu s-a spus foarte mult, după cum afirmă Nicolae Bulat: ”Numele lui nu era cunoscut nici la baștină, pentru că comunismul s-a străduit să șteargă istoria acestuia… un fiu de țăran din câmpia Bărăganului care a ajuns să devină un mare general al armatei române… și primul monument al ofițerului român a fost ridicat aici, la noi, la Soroca, cu aportul pământenilor noștri”.

Participanții la eveniment, printre care mai mulți săteni din localitate, rude, prieteni au avut ocazia să afle informații despre Stan Poetaș, despre scopul venirii armatei române în Basarabia și alte fapte învăluite în umbra vremii. O întâlnire cu Nicolae Bulat este întotdeauna o lecție de urmat pentru tineri: ”Faceți carte. Noi am făcut carte, pentru care, astăzi, stau în fața voastră, iar rândul vostru vine după noi. Să nu credeți că noi vom fi veșnic… veșnic… și vom merge înainte. Noi mergem acum înainte, ca pe urmă să dăm un pas înapoi și să treceți voi în primul rând, toate fiind ale voastre.”

”În căutarea unui mare erou Generalul Stan Poetaș” a apărut la lumină în 2019, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Buzău și susținerea duhovnicească a părintelui Milea care, împreună cu preotul Jenel Palade au trecut Prutul pentru a participa la prezentarea cărții: ”Am venit aici să aduc salutul milităresc al generalului-maior Gheorghiță Vlad și al generalului Nicolae Ciucă pentru dumneavoastră, cei din localitate, care l-ați cinstit și-l pomeniți  pe Stan Poetaș. Prezența armatei române în primul război mondial nu a fost de cucerire, ci de apărare a acestei grădini a Maicii Domnului. Eroii sunt nemuritori… Pământul nostru românesc este sfânt prin sângele înaintașilor noștri de vrednică pomenire, cum este Stan Poetașul despre care domnul Bulat Nicolae ne-a dat o mărturie…”.

Preoții din delegația română, împreună cu parohul bisericii din Cureșnița, părintele Nicolae Robu și preotul Ghenadie Pereteatcu din Baxani au săvârșit un ritual de pomenire a marelui erou Stan Poetaș.

Fiind un scriitor neobosit, la finalul activității, Nicolae Bulat a adus o noutate: urmează o nouă carte care se va numi ”Ivan Țarevici, Elena Voloșanca și lupul sur” – istoria vieții domniței lui Ștefan cel Mare, Elena, care s-a măritat cu un prinț rus și a adus la viață o istorie interesantă.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE