Mare a fost bucuria celorde la Țarigrad, când au aflat că-și vor delecta sufletul de sfintele sărbători pascale cu un program de concert inedit, pregătit cu mult suflet și dedicație de o familie extraordinară de adevărați promotori ai tradițiilor populare și folclorului autentic, Mihai și Nina Iurcu. În parteneriat cu primăria satului Țarigrad, la casa de cultură din localitate, a treia zi de Sfintele Paște a fost organizat un spectacol muzical, cu participarea a trei colective folcorice, care, după o lungă perioadă de repaos, de aproape 10 ani, au impresionat publicul spectator prin originalitatea și diversitatea repertoriului, dar și măiestria interpretativă. De mai bine de trei decenii la rând familia Iurcu Mihai și Nina au promovat în rândurile generațiilor: de la cei mai mici, până la cei cu fire argintii, nestematele perle ale folclorului autentic, inegalabile creații populare. Le-a colectat cu multă grijă, adunându-le ani în șir în lădița neprețuită a tezaurului folcoric de prin părțile locului, căci ei cunosc cel mai bine secretul moștenirii folclorice, lăsate din străbuni.
Și acum, la inițiativa lui Mihai Iurcu, a fost organizat acest minunat spectacol muzical, la care a scos în fața publicului cele mai frumoase perle din zestrea folclorului autentic autohton, în zi de sfântă sărbătoare.
Primarul satului, Petru Bărbieru și directorul Casei de cultură, Cristina Jitaru, au susținut această inițiativă frumoasă, de a oferi o surpriză plăcută pentru locuitorii satului Țarigrad, a treia zi de Sfintele Paște, pentru ca sătenii să primească și o porție de plăcere sufletească. Startul spectacolului muzical a fost marcat de mesajul de felicitare a primarului Petru Bărbieru către toți sătenii, cu prilejul Sărbătorilor pascale.
De remarcat faptul, că d-nul Iurcu Mihai, pe lângă faptul, că posedă calități de un bun manager și conducător, mai este și un instrumentist neîntrecut, ce mânuiește cu multă dibăcie mai multe instrumente muzicale: vioară, fluier, nai, ocarină, cimpoi, pentru toate având un repertoriu folcloric select. În scenă au evoluat colectivele folclorice ”Ilinca”, ”Țarigrădeanca” și ”Moștenitorii”.
- După o perioadă de repaos, ne bucurăm nespus, că d-nul Mihai Iurcu, a decis să revitalizeze activitatea acestor minunate colective, care au dus faima Țarigradului atât în raion, cât și peste hotare, – a menționat d-nul primar, Petru Bărbieru. – Administrația publică locală susține inițiativele frumoase, deoarece avem multi tineri, dar și vârstnici talentați. Prin promovarea tradițiilor străbunilor noștri, ne păstrăm entitatea și valorile neamului, dar și imaginea localității noastre.
- Mă bucur enorm, că au prins din nou viață aceste talentate colective, care au minunat publicul spectator întotdeauna cu prezentări spectaculoase nu numai pe scenele raionului, dar și în România, – menționează Cristina Jitaru, directorul Casei de cultură din Țarigrad. Satul nostru are bogate tradiții folclorice și oameni talentați, cu suflet bogat. Ar fi păcat să nu păstrăm și valorificăm această bogăție.
- Eu sunt membru al formației ”Ilinca” de 18 ani, – susține Andrei Grosu,- acest minunat colectiv are deja mulți membri noi. Eu am cântat în acest ansamblu cu mulți din cei, care astăzi nu mai sunt în viață. Mă bucur, că am început din nou activitatea și am reușit să revitalizăm tradițiile și folclorul, lăsate din bătrâni și să aducem în sufetele consătenilor bucuria sărbătorilor pascale.
- Ar fi păcat să nu ducem mai departe frumoasele tradiții și folclorul autentic, ce ne-a fost lăsat din străbuni, – afirmă Vera Mazur, membru al colectivului folcloric ”Ilnca”, – este un lucru nobil și frumos, pe care trebuie să-l transmitem și tinerelor generații. A promova folclorul autentic, este o datorie sfântă a fiecărui din noi, a celor, care onorează vechile tradiții.
- Ne bucurăm foarte mult, că suntem reprezentanții tinerei generații, care pot duce mai departe frumoasele tradiții și avem o ocupație plăcută în timpul liber, – susține Anastasia Pascari, tânără interpretă a colectivului folcloric ”Țarigrădeanca”. În zilele noastre este cam deficil ca tinerii să-și găsească un hobby pe placul lor, dar eu fac ceea ce-mi place și sunt foarte mulțumită, că mi-am găsit pasiunea anume în acest gen de artă. E ceva neobișnuit de frumos și consider, că se merită ca să putem asigura o continuitate a acestor frumoase tradiții.
- Eu mă simt mândru și împlinit, că am reușit să trec peste toate greutățile și provocările vieții, pentru a-mi vedea din nou visul împlinit, – susține Mihai Iurcu, conducătorul colectivelor folclorice, – mă bucur că Dumnezeu îmi dă puteri, ca să pot dirigui atâțea oameni diferiți, ca vârstră și caracter și pot găsi cu toți limba comună, pentru a vedea în final rezultatul muncii mele. Este o muncă grea, dar frumoasă și mă bucur, că putem lăsa viitoarelor generații o moștenire, care va rămâne cea mai de preț avere a neamului nostru.
Fiecare din cei prezenți au admirat cu plăcere concertul pascal, plecând pe la casele lor cu sufletul împlinit și inundat de emoții nedescrise și clipe de revelație, care le-au întregit adevărata bucurie a sărbătorilor pascale, iar ca răspuns la binețe, parcă aveau să spună: ”Adevărat au înviat tradițiile noastre! Adevărat Hristos a înviat!”