Din dorința de a nu-și uita rădăcinile și de a promova dansul popular și muzica de acasă, acum cinci ani, basarabeanca Svetlana Lisagor-Vergi a înființat în capitala Greciei ansamblul de dansuri populare „Moldova”. Svetlana este președinta Asociației de prietenie moldo-elene „Alexandros Ipsilantis”. Văzând că folclorul nostru place grecilor și dorind să descopere harul artistic al cetățenilor Republicii Moldova, stabiliți în Atena, a creat acest ansamblu în cadrul asociației pe care o conduce. Coregraf este absolventul Universității de Stat din Moldova, Igor Sprincean. Printre membrii formației se numără și părinții lui Igor, Tudor și Lilia Sprîncean, băștinași din Glodeni, care muncesc în Grecia de 18 ani, precum și sorocencele: Tatiana Palamarciuc (or.Soroca), Mihaela Ungurean (Inundeni), Larisa Zabulica și Irina Carp (Racovăț). Localul pentru repetiții le-a fost oferit de către o profesoară de balet din Atena, care se numește Sofia Floru.
Repertoriul include dansuri populare, ce scot în evidență tradițiile, obiceiurile, frumusețea costumului nostru popular. În cinci ani de activitate colectivul a evoluat cu succes la mai multe festivaluri. Dar cea mai înaltă apreciere a obținut-o recent la „Festivalul Internațional de dans Folk Sanremo – Cannes, 2019”. Ai noștri au luat Trofeul Principal al Festivalului Internațional de dans folk din Coasta de Azur.
Cuplul Larisa și Iurie Zabulica, băștinași din satul Racovăț ne-au informat că atmosfera a fost de poveste: muzică, dans, parada portului popular. Evenimentul este organizat de către primăria orașului Diano-Marina din regiunea Liguria, Italia. Au fost înscrise în concurs 42 de colective din 35 de țări ale lumii. Dansatorii din „Moldova” au participat în prima săptămână de festival( festivalul durează de pe 9 aprilie până pe 4 mai) în care au evoluat colective din 18 țări printre care: Republica Moldova, Grecia, România, Olanda, Comitatul Pueblo, Austria, Lituania, Polonia, Germania, Franța, Suedia, Spania, Portugalia, Slovenia. Pline de grație, de viață și de foc au fost cele 7 dansuri din programul formației noastre, două din ele „Dansul prosopului” și „Horișoara” fiind oferite de Elena Postolachi de la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca, care colaborează cu Igor Sprincean. La invitația coregrafului, cu doi ani în urmă doamna Elena a fost în Grecia pentru a le oferi dansatorilor consultații metodice. De menționat, că „Dansul Prosopului” a deschis ceremonia de salut și schimb de cadouri simbolice în incinta primăriei Diano Marina. Dansatorii basarabeni i-au înmânat primarului municipiului, Giacomo Chiappri un prosop moldovenesc și o pereche de opinci. Edilul a purtat prosopul cu mare bucurie și mândrie pe tot parcursul ceremoniei.
Mai multe publicații au notat că membrii ansamblului „Moldova” au avut o prezență scenică dinamică, demonstrând cu toată căldura inimii frumusețea artei populare moldovenești.
Felicitări, dragi compatrioți, și mult succes pe mai departe în promovarea imaginii și patrimoniului nostru național atât în țara de adopție, Grecia, cât și peste hotarele ei!
Nina Neculce