Dansul popular – boabe de mărgăritar

0
386
O Diplomă aduce bucurie la orice vârstă (foto Nina Neculce)

Ana Mazureac are 71 de ani și este directoarea Casei de Cultură din Cernoleuca, raionul Dondușeni. De 51 de ani îi deprinde pe copii dansul popular, considerat cea mai prețioasă bogăție artisitică a lumii. A păstrat și transmite mai departe cele mai vechi dansuri, ce se dansează din moși –strămoși în sat: „Polca din bătrâni”, „Hora”, „Sârba”, „Mânzul”, „Ciurul”, „Călușarii”. La Cernoleuca toată lumea dansează. Începând de la grădiniță și până la cei vârstnici. Doamna Ana se străduie ca fiecare copil să descopere frumusețea și profunzimea dansului popular, să-și cunoască cu adevărat rădăcinile, să se apropie cu inima de ceea ce au trăit frumos și armonios părinți și buneii lor. „Sunt dansurile tradiționale din sat. „Mânzul” este un dans autentic foarte spectaculos. Îl dansau și buneii și  străbuneii satului. De aceea mă strădui să-i apropii pe copii de rădăcină, de vatra satului. Și mă bucur că învățăceii deprind repede mișcările, figurile. Dacă mă aflu la vreo nuntă în alt sat, numai uitându-mă la picioare, recunosc care nuntaș e de la Cernoleuca. De ce îmi place dansul popular? Pentru că transmite sincer și direct aspirațiile și sentimentele oamenilor”, spune directoarea Casei de Cultură.

La toate sărbătorile satului se dansează „Hora de la Cernoleuca”, se dansează  frumos și alte dansuri, precum frumoase sunt și sărbătorile „Acasă, la Izvorul Tămăduirii”, Festivalul „În memoria acordeonistului Mihai Bătrânu”, sărbătorile de iarnă, de Paști.

Multă sănătate și putere de muncă și în continuare, stimată doamnă Ana Mazureac! Să nu vă obosească picioarele până la 100 de ani ca să mai puteți înmulți frumusețea și profunzimea folclorului coregrafic!

Nina Neculce

PUBLICITATE