Centenarul Parascoviei Calișciuc

0
155

Parascovia Calișciuc din orașul Soroca  a împlinit la data de 23 martie vârsta de 100 de ani. Femeia a sărbătorit modest. Nu are alături oameni apropiați sau rude care i-ar fi spus un sincer “La mulți ani!”. Cei care s-au bucurat alături de sărbătorită au fost doar niște vecini, familia Voloșciuc, în grija cărora se află. Deaceea mare i-a fost bucuria femeii, atunci când i-a văzut în pragul casei pe reprezentanții prmăriei care au venit să o felicite. Primarul municipiului, Victor Său, viceprimarul, Feodosie Bordian, împreună cu specialiștii primăriei au oferit omagiatei flori, diplomă de fidelitate și îndemnizație unică în sumă de 5000 lei, cu ocazia marcării unui secol din viață.

  • Dacă am avea posibilitatea am merge la toate persoanele în etate, dar am primit o hătărâre la primărie ca să mergem la toți cei care sărbătoresc centenarul. Cu părere de rău sunt foarte puțini. Am avut o deosebită plăcere să o vizităm pe doamna Parascovia și să-i dorim multă sănătate, deoarece la această vârstă ei doar aceasta își doresc. Evident am venit și cu acele daruri din partea primăriei și consiliului local, – a precizat primarul municipiului Soroca, Victor Său.

Deși, soarta nu a fost prea blândă cu ea, fiind deportată în Siberia, iar mai apoi rămasă și fără soț, femeia nu și-a pierdut zâmbetul de pe buze și nu renunță nici la grumele de odinioară. Și pentru a nu lasă oaspeții să plece prea repede, femeia le-a povestit istorii din viață și le-a cântat și cântece de glumă.

  • Am fost 10 copii la părinți. Am avut și o soră geamănă, care a murit acum câțiva ani. Un alt frate de al meu tot a trăit o sută de ani. Le doresc la toți să ajungă la 100 de ani, pentru că nu sunt mulți! Eu toată viața mea am dus-o pe unde mai bine, pe unde mai rău, nu am avut copii. Îmi pare rău că am pensia tare mică, dar mai primesc și compensație și trăiesc din ceea ce am. Doresc ca să fie pace și liniște ca lumea să trăiască liniștită, – a spus, într-un scurt interviu acordat Ziarului Nostru, Parascovia Calișciuc.

Omagiata a mulțumit oaspeților pentru daruri, dar mai ales s-a bucurat de faptul că a avut posibilitatea să se întâlnească cu primarul, pe care pînă acum îl vedea doar la televizor.

 

PUBLICITATE