La noi acasă la … Hîrtop

0
1910
Foto: Ludmila Talmazan

Călătorului îi stă bine cu drumul, fie vară ori iarnă. La început de februarie, povestesc bătrânii, pe vremuri era un ger de aruncai apa în sus și cădea gheață. Pe șleahul care pornea din Soroca spre Florești, până hăt în alte târguri, boierii își opreau căruțele la cele două cârciumi din satul Hîrtop. Aici își făceau popasul, lăsând caii la schimbat potcoave, în timp ce-și întremau oboseala și frigul cu țuica fabricată în sat.

La intrarea în Hîrtop răsare și astăzi un edificiu istoric impunător, cu horn înalt, din cărămidă roșie, de vreo 200 de ani vechime. A fost o moară cu șase etaje construită de o familie de boieri nemți, Goldinfel. În 1895, în locul morii, s-a deschis fabrica de spirt, iar mai târziu, aici a funcționat o secție de producere a sucurilor.

Intrare în sat

Hîrtop este o localitate din comuna Ghindești, r-nul Florești, așezată pitoresc pe un amfiteatru natural împrejmuit de două păduri. La marginea satului se ridică un pod de cale ferată de unde se aud cele două cursuri de tren care trec zilnic pe lângă localitate. În fruntea comunei este împuternicit, în cel de-al treilea mandat, primarul Gheorghe Falcă, fapt care denotă încrederea obținută, de-a lungul anilor, din partea consătenilor. Printre proiectele de viitor care-l preocupă pe edil este și construcția unei pensiuni agro-turistice în sat, o lucrare care ar fi binevenită în aceste locuri cu potențial turistic.

Hîrtopenii sunt oameni cu suflet mare, buni întreprinzători și muncitori. Printre ocupațiile de bază practicate de-a lungul timpului se enumeră țesutul covoarelor, munca la fabrică și agricultura, în special, prin cultivarea sfeclei de zahăr. O altă ocupație este albinăritul. Pe teritoriul vechii mori, funcționează un atelier de fabricare a stupilor și un magazin de materiale de construcție.

Imaginea culturală a satului este promovată de către ansamblul folcloric ”Datina”, condus de Galina Egorov, care a acumulat numeroase aprecieri la festivalurile naționale din țară. Portul popular este la el acasă în satul Hîrtop, unde funcționează, pe lângă biserică, atelierul de țesătorie și broderie ”Sfintele Femei Mironosițe”.

Formația folclorică ”Datina”

Valoarea cea mai de preț a unei societăți sunt oamenii, care pe lângă viața lor obișnuită, își pun amprenta în dezvoltarea comunității. Preotul Serghei Boldirescu, parohul bisericii din sat, conduce Centrul Cultural Spiritual ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, prin care, cu binecuvântarea Domnului și aportul oamenilor, inclusiv al conducerii locale, realizează fapte demne de admirat: cantina socială, atelier de meșteșuguri tradiționale, consiliere etc.

Pentru pelerinii sosiți la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Hîrtop se va construi, în curând, un loc de popas unde se vor putea opri cu familiile pentru câteva zile. Tradițional, în Duminica a treia după Paşti, numită şi „Duminica Femeilor Mironosiţe”, se organizează un prânz festiv la care participă toți enoriașii.

Familia Boldirescu

Oameni deosebiți și locuri minunate sunt de descoperit în Hîrtop, unde fiecare oaspete se va simți ca acasă.

 Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești: ”Important este să faci ceva în viață, decât s-o lași să treacă în zadar.”

Primarul comunei Gheaogrhe Falcă, Șefa casei de cultură-Galina Egorov, conducător artistic-Ecaterina Țărnă,dereticătoare-Eugenia Palii

Amplasarea geografică: Satul este aşezat pe stânga pârâului Cerniţa, afluent al Răutului, mai jos de localitatea Coşerniţa, între dealuri cu o înălţime de 273-324 m deasupra nivelului mării.

Suprafaţă localității este de circa 0.37 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.47 km. Distanța până în or. Floreşti este de 19 km, până în or. Chişinău este de 122 km.

Date statistice:  Populația: 700. Gospodării: 270.

Top 10 nume de familie: Roman, Boico, Rabii, Brînza, Pleșca, Palii, Pușcaș, Roșca, Celpan, Cernei.

Date utile: Primăria: 0 250 71533, 71261; Casa de cultură: 0-250-60344; Oficiul poștal: 0-250-60233; Atelierul de stupi pentru albine: 068288900; Piscină, loc de agrement: 079734567. Centru Cultural Spiritual ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”: 0250 60 315, 069317395.

Adresa: MD-5025, s. Hîrtop, Florești.

File de istorie:  În cartea ”Ghindești” de V. Trofăilă este menționat că prima atestare a satului Hîrtop datează în anii 1772-1773. Unii oameni spun că probabil până la această dată, în locul unde mai târziu a fost construită fabrica, țăranii vindeau trecătorilor diferite mărfuri, apoi au apărut dughenele și hanul pentru călători. În 1803 moşia era stăpânită de spătarul Ioniţă Roset. În 1867, Hîrtopul şi Unchiteştii formau o moşie a boierului Semigradov ce însuma 4.401 desetine. După unirea Basarabiei cu România, în cadrul reformei agrare, 120 de locuitori ai satului au primit 335 ha de pământ din cel expropriat de la moşieri. În perioada sovietică, și satul Hîrtop a fost supus represiunilor staliniste, a suferit de foamete și boli. Colhozul s-a format în 1949. Un loc de valoare istorică îl reprezintă clădirea gimnaziului din sat, precum și brazii seculari din curtea acesteia.

DE VIZITAT:

  • Edificiu industrial construit în 1812. Fostă moară, uscătorie, fabrică de țuică, apoi de conserve.
Edificiuv industrial construit în 1812. Fostă moară, fabrică de țuică, apoi de conserve
  • Prisaca și atelierul de fabricare a stupilor.
Atelier de fabricare a stupilor
  • Biserica din piatră ”Nașterea Maicii Domnului” (1898).
  • Casa Muzeu ”Vatra Strămoşească”.
Casa Muzeu ”Vatra Strămoşească”
  • Atelierul de țesătorie și broderie ”Sf. Femei Mironosițe”, unde tinerii învață arta țesutului sub egida preotesei Svetlana Boldirescu și a doamnelor Palii Eugenia, Puşcaş Maria și Berghi Angela.
Atelierul de țesetorie și broderie ”Sf.Femei Mironosițe”
Portul popular este promovat în comunitate
  • Casa de Cultură.
  • Muzeul Satului.
  • Sala de cinema, unde se mai păstrează intacte filmele derulate aici timp de 40 de ani, așa cum în alte localități a rămas doar în amintirea locuitorilor.
Sala de Cinema în care Ecaterina Țărnă a derulat filme pe parcursul a 40 de ani
  • Monumentul Eroilor căzuți în război.
Munumentul Eroilor căzuți în război
  • Loc de agrement situat în apropierea pădurii, cu vederi pitorești și condiții plăcute de odihnă, unde sunt invitați atât localnicii cât și turiștii. Proprietar: Grigore Ghilețchi.
  • Iazul și pădurea Hîrtop.
Gimnaziul Hîrtop
Grădinița ”Andrieș” condusă de Ala Roșca
Gospodărie
Răstignire
Sală de nunți
Stradă centrală
Hramul satului Hîrtop este sărbătorit în data de 21 septembrie

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE