Dezbateri electorale. Invitați Lesnic Vadim- PD, Fedişin Eduard – Partidul „ŞOR”, Ciobanu Remus – Blocul Electoral ACUM. Circumscripția uninominală 2 Ocnița.

0
425

Au intenţii serioase

La ordinara rundă de dezbateri a grupului de invitaţi selectat au participat Andronii Mitrică, primar de Ţaul, ce l-a reprezentat pe candidatul la funcţia de deputat în Parlament din partea PDM, preşedintele raionului Donduşeni Vadim Lesnic şi Larisa Ungurean, profesoară la liceul teoretic „Constantin Stere” din Soroca, care candidează din partea BE „ACUM. Platforma DA şi PAS” pe circumscripţia nr.7, dar care la reprezentat pe Remus Ciobanu, ce candidează din partea aceluiaşi bloc pe circumscripţia uninominală nr.2 Ocniţa-Donduşeni. Eduard Fedişin, ce candidează din partea Partidului Politic „ŞOR” nu s-a prezentat, dar nici reprezentantul său nu a fost delegat la dezbateri.

Larisa Ungurean a enumerat angajamentele electorale ale blocului ACUM ce includ eliminarea din justiţie a procurorilor şi judecătorilor corupţi, lichidarea structurilor oligarhice şi combaterea corupţiei de proporţii mari, recuperarea miliardelor furate. În domeniul educaţiei se prevede majorarea finanţării şcolilor şi grădiniţelor, precum şi a salariilor angajaţilor în învăţământ, astfel încât părinţii şi elevii să nu fie obligaţi să plătească suplimentar. Politica externă a formaţiunii va fi orientată spre îndeplinirea până în 2023 a tuturor candidaţilor pentru solicitarea calităţii de membru al Uniunii Europene.
Andronii Mitrică a spus, că Vadim Lesnic va munci insistent pentru a aduce acasă tinerii plecaţi peste hotare, creându-le condiţii de muncă, salarii avansate şi o infrastructură modernă în mediul rural. Confirmare e şi faptul că la Donduşeni au fost atrase investiţii externe şi deschisă o fabrică de textile pentru 1000 de angajaţi. Scopul său e ca pe perioada mandatului şi la Ocniţa să înceapă a funcţiona o astfel de întreprindere.
Referindu-se la necesitatea consolidării societăţii Larisa Ungurean a declarat că vina o poartă guvernarea ce dispersează comunitatea, axându-se la lucruri mărunte şi provocând zâzanie între cetăţeni. Mai întâi conducerea ţării să fie unită în acţiuni, servind drept exemplu pentru ceilalţi.
Dacă cetăţenii vor fi susţinuţi în toate activităţile sale progresiste, apoi şi societatea va avea mai puţine probleme şi va fi mai unită, oamenii – mai prietenoşi, a adăugat Andronii Mitrică.
Moderatoarea dezbaterilor, redactorul-şef al „Ziarului Nostru” Natalia Vrancean, i-a rugat pe reprezentanţii candidaților în deputaţi să-şi expună opiniile asupra fenomenului migraţiei, exodului populaţiei.
– Deputaţii blocului ACUM ar face tot posibilul de a proteja businessul mic şi mijlociu, – a spus Larisa Ungurean. – e necesar de exclus piedicile birocratice la iniţierea unei afaceri. Dacă femeile mai au unde munci în ţară, apoi bărbaţii sunt limitaţi în acţiuni şi contribuie la prosperarea altor state, în special în domeniul construcţiilor. Astfel, sunt dispersate familiile, creşte numărul divorţurilor şi scade numărul noi-născuţilor.
Vadim Lesnic, la întâlnirile preelectorale permanent accentuează că îşi doreşte ca pe drumurile renovate să fie gălăgie de copii, oamenii să fie mai veseli. El pledează ca salariu minim să ajungă la 13 mii de lei lunar. Tinerii să aibă locuinţe şi loc de muncă, atunci moldovenii vor reveni în ţară, – a spus Andronii Mitrică.
Reprezentantul lui Vadim Lesnic vroia să-l întrebe pe Eduard Fedişin, ce candidează din partea Partidului Politic „ŞOR”. „Liderul partidului declară că o să facă colhozuri. E ceva absurd. Cum, în ce mod o să facă colectivizarea pământurilor privatizate?” Iar pe Larisa Ungurean Andronii Mitrică a întrebat-o cu ce viitorii deputaţi din blocul ACUM vor ajuta agricultorii.
– În primul rând, – a spus Larisa Ungurean, – nu am permite creşterea accelerată a preţurilor la lubrifianţi şi chimicale către campaniile agricole. Iar instituţiile ştiinţifice de profil să-şi onoreze obligaţiunile şi să creeze soiuri de culturi agricole autohtone, raionate, ca agricultorii să nu cumpere „mâţa în sac” de la importatorii hrăpăreţi.
Către Partidul Politic „ŞOR” Andronii Mitrică a mai avut o obiecţie referitor la comercializare „cu mari reduceri” a produselor alimentare. E un fals. Preţurile mai că nu diferă de la cele din alte unităţi comerciale, iar marfa e de o calitate proastă.
Larisa Ungurean i-a zis lui Andronii Mitrică despre maşinile lucsoase ce le posedă guvernanţi de la PDM. Andronii Mitrică a răspuns că nici cei de la DA şi PAS nu merg pe jos.
Participanţii la dezbateri s-au adresat către alegători să-i susţină la alegeri pe candidaţii cei reprezintă – Vadim Lesnic (PDM) şi respectiv, Remus Ciobanu (Blocul Electoral „ACUM. DA şi PAS”).

PUBLICITATE