La noi acasă la … Slobozia-Cremene

0
2441

Pe drumul național Chișinău-Soroca, la depărtare de 142 km de capitala R. Moldova, la o răscruce de drumuri, spre est, se înalță un monument de hotar care înștiințează că de aici încep pământurile satului Slobozia-Cremene. Îndrăznește, călătorule, să-ți îndrepți calea pe aceste locuri străvechi, până la apa Nistrului, să le descoperi prin frumosul peisajului, taina trecutului, viața prezentului și ospitalitatea băștinașilor.

Un drum lung cât e satul te va plimba prin locurile importante ale comunității: sfânta biserică, centrul localității, casa de cultură de o frumusețe arhitecturală deosebită. Aici, la hotar între Cremenea și Slobozia, aveți șansa de a întâlni un ghid care vă va povesti multe lucruri interesante – dl. Ghenadie Boldescu, cu peste 50 de ani de activitate culturală: ”Slobozia-Cremene este un sat curat, în care locuiesc oameni buni, cinstiți. Lucrez de ani buni la casa de Cultură din localitate. Am o tristețe că din 1981, de când a fost dat în exploatare noul edificiu, nu a fost reparat capital niciodată, doar sala sportivă. Unul ca acesta găsești doar în Iliciovca și în Chișinău. Avem meșteri populari, femei care brodează. Hramul localității se sărbătorește în două date diferite, de Sfânta Marie cea Mică și de Pocroave. Pe locul unde astăzi se află gimnaziul, cândva s-a sfințit un loc de biserică. Lăcașul nu a mai fost ridicat, dar oamenii continuă să cinstească această zi. Avem un izvor foarte frumos la Cremene, unde se poate de odihnit.”

Cu aceste recomandări și imagini din sat, vă invităm să descoperiți Slobozia-Cremene, satul cu nume de piatra, care lovită, produce scântei de aprinde focul și curiozitatea omului.

Primarul comunei Petru Boţoc
Activitate culturală în Slobozia-Cremene. Sursa foto, Biblioteca

Recomandări turistice: Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca, cu o suprafaţă de circa 1.79 kilometri pătraţi și un perimetru de 8.31 km. Localitatea se află la distanța de 22 km de centrul raional Soroca.

Sediul SRL ”Prietenia-Agro”

Date statistice:  Populația: 1362 locuitori.

Top 10 nume de familie: Cecan, Rijac, Celac, Costin, Zabulica, Gruscian, Boldescu, Lescu, Cosnicean, Gusila.

File de istorie:  ”Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859. În preajmă s-au păstrat urmele șanțului și valului de apărare, făcute în ajunul invaziei hunilor din anul 376… Satul cu denumirea inițială Cremina,  s-a mai numit Slobozia-Stoicani, Izvoarele Stoicanilor, fapt ce indică la originea întemeietorilor ei: răzeși din Stoicani”, menționează Vasile Trofăilă în cartea ”Raionul Soroca”. În 1932, din cauza inundațiilor devastatoare din lunca Nistrului, sinistrații din Slobozia-Vărăncău întemeiază cătunul Slobozia Nouă, care, mai apoi, se unește cu Cremenea, formând localitatea Slobozia–Cremene.

Răscruce și Monument ridicate în memoria sătenilor căzuți în războaie

Personalități marcante:

 • Ouș Mihail, profesor în medicină;
 • Cecan Mihai, director general al Spitalului de Urgență din Chișinău;
 • Vîrtosu Valentin, sculptor emerit;
 • Mihai Isae Colac, fost ministru al Comerțului din RSSM, președinte al Asociației ex-membrilor Guvernului.
 • Alexei Florea. Conducător al SRL ”Prietenia Agro”, fondatorul fermei de capre din comuna sa, fost consilier raional, consilier local, Cetățean de Onoare al Raionului Soroca.

DE VIZITAT

 • Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” construită în anul 1897. Preot paroh – Victor Ungureanu;
 • IP Gimnaziul Slobozia-Cremene. Director, Anatolie Belinschi;
 • Grădinița, condusă de Stela Mitrofan;
 • Casa de Cultură;
 • Casa de nunți;
 • Biblioteca condusă de Claudia Buzinschi;
 • Peisajele Nistrene;
 • Izvorul cu apă curativă;
 • Livezile satului;
 • Meșterii populari.
Elena Bejenari, meșter popular

Date de contact: Primăria, tel.: 0230-78-5-38. Primar – Petru Boțoc. Oficiul Poștal: 0-230-43233, șef: Lidia Todiraș. Centrul de sănătate, condus de Angela Sochircă, tel.: 0-230-43224.

Hramul satului Slobozia-Cremene este sărbătorit pe 21 septembrie (Cremenea) și 14 octombrie (Slobozia)

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentO seară cu totul specială
Articolul următorCONCURS!!!