Perlele drochiene au strălucit la Festivalul Național ”Sfântă-i datina străbună”

0
180

Ziua de 23 decembie,curent, a adunat cele mai bune colective din Nordul republicii la Festivalul Național al Tradițiilor de Iarnă ”Sfântă-i datina străbună”, care s-a desfășurat la casa de cultură din orașul Râșcani. Evenimentul a fost organizat de secția cultură Râșcani, șef Emilia Garbuz, la inițiativa Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din R.Moldova, Director general, Diana Dicusarî, care a fost oaspete de onoare.

Startul evenimentului a fost marcat de Parada colectivelor participante, cu itinerarul din centrul orașului până la Casa de cultură, unde a demarat sărbătoarea.

Președintele raionului Râșcani, Iurie Urzică și șefa secției cultură, Emilia Garbuz, au asigurat o bună desfășurare a evenimentului, organizând o expoziție inedită de bucate tradiționale de Crăciun, cu participarea satelor și comunelor din raion.

Cele mai frumoase colinde, urături tradiționale și piese autentice au prezentat colective din raioanele de nord a republicii: ”Moștenitorii”,s.Zaicani, Râșcani; ”La Izvoare” din Vărăncău, Soroca; ”Cununița” din Colicăuți, Briceni; ”Doina Răutului” din Gura Căinarului, Florești; ”Țărăncuța”din Borosenii Noi, Râșcani; ”Cimpoieș” din Brânzenii Noi, Telenești; ”Teiuș” din Lipnic, Ocnița; ”Cimbrișor” din Sudarca, Dondușeni; ”Ciobănaș de la Miori” din Parcova, Edineț; ansamblul din Vasileuți, Râșcani.

Cei, care mereu și peste tot duc faima raionului Drochia, întregindu-i imaginea, a fost ansamblul folcloric ”Busuioc” de la Casa centrală de cultură, or.Drochia, conducător artistic, neobosita și talentata Galina Pavalencu, care au prezentat un program select și divers: un colind vechi, de prin părțile s.Gribova, care se transmite din generație în generație mai bine de 100 ani, o urătură tradițională și  dansul măștilor, care au impresionat la maxim spectatorii, prin autenticitate și prestanța scenică. Un alt colectiv, lafel de talentat, care se bucură în ultimul timp de un succes indiscutabil, au fost solicitați de a participa la festival. Grupul vocal ”Balada” din s.Pelinia, conducător artistic, Petru Chilari, ghidați și susținuți de d-nul primar, Titus Serăteanu, au fost înalt apreciați de fanii muzicii folclorice. Astfel Drochia a fost unicul raion, care s-a prezentat cu două colective folclorice, care au avut și cele mai unicale măști, tradiționale sărbătorilor de iarnă.

La finele Festivalului, participanții au fost decernați cu diplome și premii bănești, primind în dar colaci, care este simbolul ospitalității, dar și o componentă indispensabilă a tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun.

A fost o sărbătoare de zile mari, în care colindele, dansurile autentice, portul popular și talentul irevocabil al artiștilor, au întregit spectacolul inedit, trăind cu adevărat atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.

PUBLICITATE