Cum ar fi viața noastră, a tuturor, dacă femeile ar participa în conducere la același nivel cu bărbații? Exemplele bune demonstrează că femeile dețin toate calitățile necesare pentru a prelua funcții de decizie. Dacă dăm putere lor, politica poate fi mai bună, economia mai eficientă, piața muncii mai performantă, iar viața – de calitate! Totuși realitatea arată că prea puține au curajul de a candida.
În data de 20 noiembrie, la Soroca a avut loc Dezbaterea publică „Candidează! Fii tu schimbarea” la care au participat femei active în societate, viitoare candidate în funcții de conducere, femei-primar, consiliere.
În cadrul dezbaterii s-a pus în discuție:
– importanța promovării, susținerii și solidarizării cu candidatele în campania electorală pentru Alegerile locale din 2019 și respectarea angajamentele asumate de Republica Moldova cu referire la susținerea femeilor în procesul de accedere la guvernare;
– identificarea modalităților reale de susținere și solidarizare cu femeile, candidate la Alegerile locale din 2019, reprezentante ale diverselor partide;
– formularea propunerilor și a sugestiilor de sensibilizare a femeilor pentru a candida la alegerile locale.
De asemenea, în scop de argumentare și convingere pentru participarea la următoarele alegeri locale, au fost scoase în evidență experiențele și bunele practici obținute de femeile din raion – actualele primare și consiliere locale. Unul dintre aceste exemple de reușită a fost prezentat de către doamna Silvia Lesan, primar în satul Schineni, aflată în cel de-al patrulea mandat de conducere – Transparența decizională, comunicarea deschisă cu sătenii, activismul civic și omenia sunt atributele esențiale în obținerea succesului dumneaei.
Promovarea femeilor în politică, asigurarea egalității de drepturi sunt asigurate legislativ. Parlamentul a adoptat Legea nr. 71 din 14 .04.2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, unde în Articolul 7, alineatul (2) se menționează:
„Partidele politice sunt obligate să contribuie la asigurarea egalităţii de drepturi şi de şanse între membrii săi – femei şi bărbaţi, respectând o cotă minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la:
- a) asigurarea reprezentării în organele de conducere;
- b) reprezentarea femeilor şi bărbaţilor în listele de candidaţi fără discriminare după criteriul de sex.”
Partidele politice care promovează femei în funcții decizionale au doar beneficii. Femeile: Sunt loiale cauzei și muncii pe care o exercită în partid; Atrag/ recrutează alte femei pentru activitatea de partid; Manifestă abilități sporite în rezolvarea conflictelor; Comunică eficient cu alegătorii, în special, folosind metoda ”De la ușă la ușă”; Demonstrează o înaltă receptivitate față de problemele alegătorilor; Echilibrează prioritățile și politicile pentru ambele sexe, participând la elaborarea programelor electorale și cele ale partidelor; Promovează transparența; Sunt mai deschise la schimbare; Femeile aduc la partid numele, imaginea și experiența lor profesională și personală. O politică echilibrată de gen este o politică inteligentă, iar partidele au doar de câștigat.
Țările care au asigurat mai multe oportunități pentru femei în politică și la guvernare la nivel național și local au atins un nivel mai mare de progres pentru fiecare om. Beneficiile participării femeilor în actul de guvernare se măsoară și se resimt prin: introducerea în agenda politică a unor chestiuni noi, din domeniile: educație, medicină, asistență socială, cultură etc.; intensificarea concurenței de idei; schimbarea modului de adoptare a deciziilor şi identificarea soluţiilor benefice pentru toate categoriile de cetățeni; impunerea unui spirit tolerant la nivelul atitudinilor şi comportamentului; promovarea mai activă a principiilor democratice cum ar fi dreptatea, egalitatea, colaborarea şi cooperarea, acceptarea diferenţelor; capacitatea de a accepta şi o altă viziune fără discriminare; îmbunătăţirea calităţii administrării la nivel local și central.
Un studiu realizat în 2014 de către Uniunea Interparlamentară ne aduce la
cunoștință următoarele date relevante cu privire la cota de reprezentare a
femeilor în parlament:
În Austria sunt 61 de femei-parlamentare (33,3%)
în Belgia – 57 de femei (38,0%)
în Danemarca – 70 de femei (39,1%)
în Finlanda – 85 de femei (42%)
în Germania – 230 de femei (36,5%)
în Italia – 198 de femei (31,4%)
în Olanda – 58 (38,7%)
în Suedia – 156 de femei ( 44,7%) etc. (Sursă: Uniunea Interparlamentară)
În Republica Moldova, La nivel central: 22 de femei membre ale Parlamentului; 5 femei ministre. La nivel local: 6 femei preşedinte de raion; 193 de femei primare de municipii, oraşe şi sate. Femeile reprezintă doar 20,6% din nr. total de primari (898). Bărbații dețin ponderi superioare în rândul conducătorilor de toate nivelurile; Prea puține femei în conducere, chiar dacă indicatorii statistici demonstrează că aceste au un rol de bază în societate. Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova – 51,9%; În învățământul superior se înscriu și absolvesc cca 57% de fete; Femeile reprezintă în mediu 40-48% din membrii de partid (inf. neoficială); Femeile sunt subreprezentate în poziții decizionale, administrative și de cele de partid; – ”Egalitatea genurilor nu înseamnă că femeile ar urma să devină ca bărbaţii sau să îşi sacrifice familia şi copii pe altarul carierei şi a vieţii profesionale. Egalitatea nu înseamnă nici că bărbatul ar urma să devină ca femeia. Egalitatea înseamnă că fiecare individ, fără deosebire de gen, trebuie să aibă oportunitatea să se dezvolte pe baza abilităţilor, capacităţilor şi doleanţelor sale individuale, şi nu pe baza prejudiciilor-stereotip moştenite din trecut, precum că bărbatul şi femeia trebuie să se ocupe de ceea ce li se potriveşte mai mult. Aceasta înseamnă că şi femeia şi bărbatul se bucură de oportunităţi egale, inclusiv la serviciu, şi este absolut firesc, atât pentru bărbat, cât şi pentru femeie, să îşi ia concediu de părinte pentru a îngriji de copiii lor.” – Sylvia Brustad, politiciană. Norvegia
La finalul evenimentului, participantele și-au exprimat părerile referitoare la importanța promovării femeii în politică și au apreciat întrunirea cu cele mai încurajatoare cuvinte. Inga Spoială, femeie de afacere: ”A avut loc o activitate utilă, educativă, informativă pentru femei. Informațiile au fost convingătoare și încurajatoare.” De asemenea, prezentă la dezbateri, doamna Olga Corbu, directoarea instituției preșcolare nr. 17 din Soroca a afirmat: ”Particip pentru prima dată la un astfel de eveniment. Am rămas plăcut impresionată de a cunoaște atâtea doamne inteligente cu ambiții și idei noi, cu curaj de a face schimbări în societate. Avem nevoie de astfel de seminare. Mă bucur că femeile se schimbă, devin mai curajoase.”
Dezbaterea publică a fost organizată de către Clubul Politic al Femeilor – 50/50, în colaborare cu filiala CPF Soroca, lidere locale: Ana Bejan și Ludmila Talmazan, cu participarea doamnei Olga Stratulat, Expertă CPF 50/50 , în cadrul proiectului ,,Participarea echilibrată în procesul de luare a deciziilor” în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women, în parteneriat cu A.O. Gender-Centru. Evenimentul poartă un caracter imparțial și nu favorizează activitatea unui partid politic anume.