Creștinii ortodocși o sărbătoresc azi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, Ocrotitoarea Moldovei. Biserica din Soroca, care-i poartă numele, a adunat, în această zi de toamnă, mulți enoriași veniți să sărbătorească hramul lăcașului și să se închine la Veșmintele Sfintelor Moaște ale Sf. Cuv. Parascheva, ale Sf. Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ierarh Spiridon Vindecătorul de boli și la o părticică din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Isus Hristos. După liturghia oficializată de către preotul paroh al bisericii, Protoiereul Stefan Eftodii împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, a urmat o agapă frățească pentru toți creștinii. Enoriașii s-au rugat pentru sănătate, pace și binele celor dragi.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în Epivat, Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, într-o familie de neam bun şi cu credinţă în Dumnezeu. În jurul vârstei de zece ani pe când se afla în biserică împreună cu mama sa a auzit cuvintele Mântuitorului: “Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), iar din acel moment a început să urmeze îndemnul. De foarte tânără a intrat într-o mănăstire închinată Maicii Domnului din oraşul Ieracleea Pontului. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. S-a stins din viaţă la 27 de ani.
Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi în iunie 1641. Din anul 1888 sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană a oraşului. Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie, de stil nou și pe 27 octombrie, de stil vechi.