Karol Racz-Sochircă: ”O societate dezbinată e aceea în care fiecare îşi are interesul, fără să-i pese de cel de lângă el. O astfel de societate nu prosperă şi mereu are probleme.”

1
232

De mai mulți ani încoace, în municipiul istoric Soroca, poți observa, din când în când, pe lângă cetate, prin orașul vechi, un personaj venit, parcă, din trecut. Costumul de epocă, ținuta  cavalerească în zile obișnuite, trezește curiozitatea trecătorilor și a turiștilor veniți la cetate, care se întrec în a-și face poze alături de Curteanul Cetății Soroca, așa cum se prezintă domnul Karol Racz-Sochircă, artist plastic, voluntar. Am  dorit să aflăm mai multe informații curioase despre activitatea dumnealui și i-am adresat câteva întrebări pe care le-am inclus într-un interviu pentru Ziarul Nostru.

– Domnule Karol Racz-Sochircă, țin să vă aduc complimente pentru  ținuta dumneavoastră de epocă și atașamentul față de Soroca, precum și felicitări pentru activitățile frumoase despre care am auzit anterior. De unde a pornit întreaga poveste a curteanului Cetății Soroca?

– Activitatea de voluntariat am început-o în anii studenției,  mai exact prin 2009, la Sighișoara, împreună cu un coleg, care este Toboşar al Cetății Sighişoara, România. Colaborarea frumoasă, chiar cu autoritățile locale, m-au motivat şi mai mult în această activitate de promovare culturală, turistică şi medievală. Am ajuns, prin căsătorie, să cunosc Soroca, oamenii şi valorile culturale, artistice şi istorice, care caracterizează oraşul. Am căutat să văd ce pot face şi eu, contribuind, cu experiența şi cunoştințele mele educative, artistice… Am constatat că Soroca este un oraş cu multiple posibilități de dezvoltare culturală şi mai ales istorică. Cetatea mi-a acaparat sufletul, dorind să cunosc mai multe despre istoria ei şi a locurilor minunate. Anii s-au scurs încet, dar sigur şi astfel am reuşit, cu sprijinul unor locuitori, oficialități locale, artişti, să înființez o filiala a UAP, să colaborez cu Muzeul de Istorie şi Etnografie, cu Liceul Teoretic “Constantin Stere”, cu Teatrul ”Veniamin Apostol”, cu Biblioteca ”Basarabia”, etc…

– Purtați un costum de epocă, creat de dumneavoastră. Ce perioadă reprezintă? Ce rol avea un Curtean al Cetății acum câteva sute de ani în urmă și ce este astăzi o funcție de Curtean al unei Cetăți?

– Costumația este o creație personală, dar inspirată de la Suceava, sala costumelor. Am realizat-o într-o oarecare măsură, artistic, dar păstrând elemente caracteristice perioadei secolelor XIV-XV. Funcția de Curtean era, prin apartenența la Curtea Domnească, a celor care se ocupau de legile și administrația statului vremurilor de atunci. În zilele noastre, astfel de costume și funcții au rol de promovare educațională, istorică.

– Cum reacționează trecătorii la prezența Curteanului Cetății? Sunt curioasă să mai știu dacă există o reacție diferită la noi, față de alte părți.

– Atât la Soroca, dar şi în România, chiar şi la Veneția, turiştii din diferite țări sunt impresionați de costumație. Sunt foarte interesați de ceea ce reprezintă, astfel că le vorbesc cu mare plăcere. În acelaşi timp le fac o invitație să cunoască la fața locului frumusețile Moldovei lui Ştefan cel Mare.

– De mai multe ori ați participat la activități de voluntariat, organizate în municipiul Soroca. Cât este de important, după părerea dumneavoastră, rolul voluntariatului în societate?

– M-am implicat nu doar în activități culturale, dar şi în activități mai puțin plăcute, dar necesare, cum este ecologia oraşului. Am susținut astfel ideea unor tineri bravi, de ecologizare a terenului sportiv, susținut cu mare bucurie şi de voluntarii americani de la Corpul Păcii. Apoi, tot cu ei, promovarea turismului şi a unor trasee de mare interes pentru localitate. M-am bucurat că aceştia au promovat şi activități libere, sportive, ca plimbările cu bicicletele. Întâmpinat de unele probleme, de care nu cred că are sens să menționez, am fost nevoit să plec din localitate, unde revin de câte ori este nevoie. Nu m-am oprit din promovarea locurilor sorocene de suflet. Astfel că fac asta în România, chiar şi peste hotare, până în Italia.

Implicat, inopinat sau invitat în calitate de Curtean al Cetății Soroca, am participant la diferite evenimente culturale, medievale, la Sighişoara, Tg.Mures, Bucuresti, Curtea de Argeș, Iași, dar si în Veneția, unde arta, cultura, sunt ca la ele acasă. Există foarte mulți turişti, dar şi localnici, care doresc multă schimbare, nu doar în infrastructură sau nivelul de trai, dar şi în cultura meleagurilor în care trăiesc. Pentru că le dau un suflu nou, o ambianță care fac mult pentru educație, cunoştințe şi înfrumusețarea locurilor. Nu trebuie să faci lucruri mari, nu trebuie să ai studii superioare, sau alte idealuri care nu te caracterizează, dar fiecare dintre noi putem face mult pentru oraşul nostru Soroca. Nu trebuie să aşteptăm alții să facă ce putem fiecare din noi să facem, chiar simplul fapt de a nu a mai arunca gunoiul la întâmplare, sau să criticăm, dar noi nu facem nimic.

Recent am participat la Festivalul Medieval din Tg. Mureş, unde am fost propus pentru înnobilare Cavaler al Ordinului Cavalerilor Teutoni, ordin care are ca scop nobil sprijinirea activităților şi proiectelor de ordin cultural, istoric, arheologic, etc.. O înnobilare care nu numai că mă onorează, dar e şi o mare responsabilitate ce atârnă pe umerii mei, în slujirea față de Dumnezeu şi credință, dar şi față de semenii mei.

– Domnule Karol, ați călătorit mult, ați participat la diverse evenimente istorice, festivaluri cavalerești în orașe în care turismul înflorește. Ce credeți că ar trebui să implementăm noi, sorocenii, ca să avem un oraș mult mai atractiv din punct de vedere turistic?

– Ar trebui ca şi la Soroca să existe o mai mare colaborare între oficialități şi cetățeni. Pentru că oraşul este casa noastră vremelnică, iar noi toți să fim ca o familie. O societate dezbinată e aceea în care fiecare îşi are interesul, fără să-i pese de cel de lângă el. O astfel de societate nu prosperă şi mereu are probleme. Vinovați putem fi toți, pentru dezinteres sau neimplicare, ori pentru interese egoiste. Eu sper să revin la Soroca, să găsesc întâi o mai mare deschidere a autorităților pentru colaborări care ne pot fi de folos tuturor.

– Ați enunțat fraze demne de citat, îndemnuri frumoase. În speranța unui viitor cât mai prosper pentru întreaga noastră societate, vă mulțumesc pentru acest interviu și vă urez realizarea cu succes a tuturor proiectelor minunate pe care le planificați!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

1 COMENTARIU

  1. Un coleg dedicat artei ,studiului si promovarii Romaniei Mari de la Soroca .Sighisoara prin turism cultural al personajului pe care il interpreteaza curtean de sec al XV-lea.Bravo Karol sa fi sanatos cu mult respect Profesor
    Educatie Vizuala Dorin Stanciu si Tobosarul cetatii Sighisoara.Am zis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.