”Regina Dulce” – festivalul din capitala dulce a Moldovei (Video)

0
233

Anul acesta orașul Drochia și-a marcat prestanța și numele de ”Capitala Dulce” a Moldovei, prin sărbătoarea inedită  Festivalul ”Regina Dulce”, ediția a II-a. A fost un eveniment deosebit, select, care a adunat sute de oameni și a găzduit oaspeți aleși și artiști cu renume din Moldova și România. Muzica, dansul,buna dispoziție și  doza bună de adrenalină au fost întregite de bucate delicioase, din sfecla de zahăr, considerată regina cîmpurilor, pregătite de meșteri bucătari iscusiți din raion.

Și acest an, evenimentul a fost organizat de către Consiliul Raional Drochia, Secția Cultură, sub patronatul președintelui raionului, domnului Ion Dascăl, cu susținerea domnului Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul R.Moldova, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial , director doamna Diana Dicusarî,  „Südzucker” S.R.L , primăriile satelor și comunelor din raionul Drochia.
Regele și Regina acestei povești frumoase, care au moderat întregul eveniment cu harul și talentul neîntercut, Rodica Lozovan și Petru Ababei, au poruncit să înceapă sărbătoarea, cu Parada colectivelor artistice din raion, republică și din România.

Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de prezența oaspeților de onoare: Corneliu Padnevici, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Diana Dicusarî, Director al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Gheorghe Gaberi, director General al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Ceban, șef al Oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, Dr. Richard Dandar, Membru al Comitetului de Conducere, Director de producţie „Südzucker” S.R.L, Anatol Gorodenco, director materie primă  „Südzucker” S.R.L, Andrei Locoman, director la „Moldova Concert”, care au adresat mesaje de felicitare drochienilor cu frumoasa sărbătoare. Emoții din cele tari a trăit în această zi gazda evenimentului, președintele raionului Drochia, d-nul Ion Dascal, care s-a implicat la maxim în buna desfășurare a sărbătorii, cu responsabilitate, dedicație și spirit de bun gospodar.

Vizitatorii au rămas încîntați de corturile frumos amenajate cu dulciuri, de expozițiile organizate de primăriile raionului și cele mai iscusite gospodine din raion , agenți economici, meșterii populari : Alexandru Șavga, care a confecționat pentru fiecare colectiv artistic suvenire cu simbolul Festivalului, Aurica Roman, neîntrecută meșteriță de carving, cu originala expoziție de dulciuri, Iurie Cucuetu, cu  expoziția de lucrări din ceramică, Vera Dascăl din satul Drochia, care a pregătit  cea mai mare, mai frumoasă și mai gustoasă plăcintă cu sfeclă de zahăr, cu diametrul de 3 metri, din care toți au savurat cu plăcere.

Cele 15 colective artistice din raion, republică şi de peste hotarele ţării au făcut ca oamenii să simtă cu adevărat gustul sărbătorii. Cei mai buni artiști din raioanele Drochia, Cahul, Rezina, Râșcani, din municipiile Bălți și Chișinău, din România, au conferit sărbătorii o notă picantă la festivalul delicios.

Au fost selectate cu minuțiozitate cele mai reprezentative colective din raion și republică: Ansamblul coreografic ”Iuventa” , Palatul de Cultură” N. Botgros” din or. Cahul, , ansamblul folcloric “Romanița” , Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalu” din orașul Chișinău, conducător artistic Mihai Siminică, Ansamblul coreografic “Vântuleț” , Palatul Municipal de Cultură din municipiul  Bălți, conducător artistic Ion Cirimpei, grupul instrumental din satul Zăicani raionul Râșcani, conducător artistic Ion Rotaru, Ansamblul folcloric “Haiducii”, Palatul raional de Cultură ”N.Lupov”, or.Rezina, conducător artistic Ion Frunza.

Un colorit aparte au oferit sărbătorii colectivele artistice venite de peste Prut, din România : Corul “ANASTASIS” din Deva jud. Hunedoara, România,Dirijor Paul Kladni,care pe lângă programul excelent prezentat în cadrul Festivalului, au interpretat o lucrare de excepție împreună cu orchestra de muzică populară LĂUTARII, dirijor Artistul Poporului Nicolae Botgros,Cavaler al Ordinului Republicii și, desigur, colectivul folcloric DATINA din Botoșani, ghidată cu mult profesionalism de conducătorul artistic Ștefan Dodiță.


Orchestra de muzică populară LĂUTARII, conducător artistic și prim dirijor, Artistul Poporului NICOLAE BOTGROS au prezentat spectatorilor un repertoriu cu cele mai selecte piese și interpreți: Nicolae Cibotaru, Mariana Dobzeu, Lilia Roșca și îndrăgitul interpret Ion Paladi.
Cu multă însuflețire au evoluat cele mai prestigioase colective artistice, care reprezintă cartea de vizită a raionului Drochia:

Formația folclorică “BUSUIOC” ,Casa Centrală de Cultură, or. Drochia, conducător artistic Galina Pavalencu, Formația folclorică „BALADA”,s. Pelinia, conducător artistic Petru Chilari, Ansamblul de dansuri populare” IZVORAȘ” , Casa Centrală de Cultură din or. Drochia, conducător artistic Valentina Cocitov, Ansamblul de dansuri populare” PELINIȚA”, Casa de Cultură s. Pelinia, conducător artistic Valentina Chilari, Ansamblul folcloric” VATRA” , Casa de cultură s. Șuri, conducător artistic Veronica Grădinaru și Mihai Spataru, Ansamblul de dansuri populare” MĂRUNȚICA”, Casa de Cultură s. Chetrosu, conducător artistic Andrei Cocitov, Ansamblul folcloric

” FLORILE DALBE”,Casa de Cultură s. Chetrosu, conducător artistic Maricica Cibotari, Orchestra de fanfara ”TROMPETELE ARGINTII”, Casa raională de cultură, conducător artistic Alexandru Focșa,Orchestra de fanfară ”HASNAȘ” din satul Hăsnășenii Mari, conducător artistic Andrei Arhirii.
Marea onoare de a finisa spectacolul  muzical i-a revenit ansamblului de dansuri populare ”Izvoraș”, care au admirat împreună cu toți cei prezenți la sărbătoare un spectaculos foc de artificii, care a lăsat în sufletul fiecăruia emoția unei zile pline și frumoase din Capitala Dulce a Moldovei.

PUBLICITATE