Furau plăcuțele de îmnatriculare de la mașini, după care cereau bani pentru restituirea acestora

0
134

Poliția a reținut un cuplu, ambii cu vârsta de 38 de ani, domiciliați în raionul Soroca, fiind cercetați penal pentru furt și șantaj.

Ofițerii Direcției Combaterea Cremei Organizate și Centrului de Analiză a Informației a Inspectoratului Național de Investigații, Direcţiei Generale Urmărire Penală, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cu suportul IP Soroca și IP Orhei, au stabilit că suspecții urmărind scopul dobândirii bunurilor altei persoane prin șantaj, dezasamblau plăcuțele de înmatriculare de la mai multe mijloace de transport, preponderent înmatriculate de către autoritățile competente ale altor state, restabilirea cărora este costisitoare. Ulterior, aceștea amenințau victimele cu deteriorarea acestora, cerându-le să le transmită mijloace financiare, în sumă de  600 – 1000 lei, prin intermediul diferitor conturi electronice de tip ”QIWI”, pentru a le fi restitiuite plăcuțele.

Datorită acțiunilor prompte ale poliției, la 11 septembrie 2018, în orașul Orhei, suspecții au fost reținuți. Totodată, polițiștii au depistat peste 160 de cazuri de sustragere a plăcuților din mun.Chișinău și suburbii, mun.Bălți, raioanele Drochia, Soroca, Rîșcani, Sîngerei, Telenești, Orhei, Hîncești, Taraclia, Cimișlia, săvârșite de către suspecții reținuți.

Ca urmare a percheziţiilor efectuate asupra lor cât şi în automobilul cu care aceştia se deplasau şi îl utilizau la comiterea infracţiunilor, au fost ridicate mai multe obiecte, cartele SIM, telefoane mobile etc., ce urmează a fi administrate în calitate de probe şi anexate la cauza penală, în vederea dovedirii vinovăţiei ultimilor. Audiați de polițiști, suspecții şi-au recunoscut pe deplin vina.În urma măsurilor speciale de investigații, polițiști au reușit să recupereze o parte din plăcuțe, care urmează să fie  restituite  proprietarilor.

Actualmente, suspecții sunt reținuți pentru 72 de ore, dacă persoanelor li se va dovedi vinovăția, aceștea riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu amendă în mărime de la 42 000 la 67 500 lei.

Persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor, să se adrese la numarul 112 sau la cel mai apropiat sector de Poliție.

 

PUBLICITATE