Monumentul evreilor uciși de fasciști a fost renovat

0
581

Monumentul evreilor  uciși de soldații fasciști, care se află în pădurea Cosăuți, numită și pădurea Mălăciune a fost renovat și inaugurat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici ar fi fost chinuiți și omorâți circa 6000 de evrei. Circa 30 de ani în urmă, în acest loc a fost insatalată  o piatră  comemorativă, în amintirea celor care au avut de suferit, iar acum locul a fost amenajat datorită unei organizații de binefacere din Germania. Cei prezenți la eveniment au depus flori la monumentul proaspăt renovat.

Mai mulți oameni din Cosăuți spun că atâta timp cât  evreii erau ținuți aici în pădure, localnicii veneau și aduceau mîncare în schimbul a haine și încălțăminte. În spatele acestui monument, în pădure, este o paiană unde au fost uciși evreii. După ce au fost îngropați într-o groapă mare, comună, la cîteva zile oamenii care treceau pe aici au văzut că pămîntul se mișcă, ei încă erau vii. În anul 1991 aici au fost efectuate săpături, în rezultatul cărora au fost găsite haine, încălțăminte și oseminte, care au fost îngropate mai apoi în cimitirul evreiesc, unde a fost construit un memorial, a menționat Simion Vexler, președintele Comunității Evreiești din Soroca.

Inițiativa de a reamenaja acest loc cu semnificație tragică, a apărut anul trecut în cadrul unei vizite a unui grup de germani la Soroca, care văzând în ce stare se află monumentul, au menționat că vor găsi susrse pentru a-l renova. Ulterior o organizație de  binefacere din Germania a alocat bani pentru amenajare.

Reprezentanții organizației, care au sponsorizat lucrările de renovare, au venit să îngenuncheze în fața celor prezenți,  pentru vina care o poartă strămoșii lor pentru acțiunile săvârșite în acele timpuri.

  • Noi ca națiune ne simțim foarte vinovați de cele întîmplate, deoarece noi suntem urmașii celor care au făcut acest calvar, deaceea avem această responsabilitate și plus la toate noi ca și credincioși avem această datorie în fața lui Dumnezeu, a precizat Ane-Marie Shubeli, reprezentantă a organizației de binefacere
  • Noi suntem copii celor care au săvârșit această catastrofă, ne închinăm în fața celor care trăiesc, a adăugat Irngad Șnaidel, reprezentantă a organizației de binefacere

La evenimentul de inaugurare a monumentului consacrat victemelor  holocaustului au participat și autoritățile raionului și orașului Soroca. Pentru a-i comemora pe evreii uciși, în cadrul evenimentului au fost citite rugăciuni și au fost săvârșite anumite ritualuri specifice națiunii.

Potrivit datelor numărul evreilor uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este de circa  șase milioane de oameni, dintre care 1.5 milioane au fost copii.

PUBLICITATE