De la mic la mare, toți prezenți la sărbătoare

0
629

Expoziții unicale ale celor mai renumiți meșteri populari din raion, mese pline de bucate tradiționale pregătite și aranjate cu rafinament de cele mai alese gospodine din satul Țarigrad, au transformat scuarul Casei de Cultură din localitate într-o lume de poveste. Copiii de toate vîrstele au sărit la bătute și au savurat din plin sărbătoarea, bucurându-se de tobogan și carusel. Atmosfera magică de sărbătoare avea să vestească începutul unui eveniment spectaculos, care a adunat sătenii și oaspeții veniți la Festivalul GurmaniA, la a doua ediție.

Parada Portului Popular a dat startul  evenimentului, urmînd itinerarul din strada centrală pînă la poenița verde din preajma casei de cultură, unde avea să se desfășoare festivalul. Invitatul special al sărbătorii, interpretul și moderatorul El Radu, a salutat pe toți cei prezenți, oferind cuvînt primarului Petru Bărbieru, care a mulțumit tuturor pentru prezență, le-a dorit odihnă plăcută alături de cei dragi, menționînd de contribuția și suportul oferit de Consiliului local  și agenții economici din teritoriu, dar și ajutorul considerabil și susținerea consătenilor.

În cadrul Festivalului GurmaniA au evoluat cele mai bune colective din raion: Orchestra de Fanfară  ”Trompetele Argintii” , conducător artistic Alexandru Focșa,  Formația ”Busuioc”,conducător artistic Galina Pavalencu  și ansamblul de dansuri populare  ”Izvoraș”, conducător artistic Valentina Cocitov – trei colective de excepție  din or.Drochia, fiind ghidați cu multă însuflețire  de profesioniști dedicați și neîntrecuți în arta dansului și cîntecului popular, dar și orchestra de fanfară, care oferă întotdeauna emoții din cele mai tari și fără de care nu se desfășoară nici  o sărbătoare de zile mari. Au evoluat și alte colective, invitate din comunele raionului, care se pot mîndri cu adevărat cu nestemate perle din folclorul tradițional: ansamblul ”Sofianca” din s.Sofia, conducător artistic Larisa Banari, ansamblul ”Busuiocul” din s.Pelinia, conducător artistic Nina Rîciu, ansamblul folcloric ”Vatra” din  s. Șuri, conducător artistic, Mihai Spătaru. Programul de concert a fost lansat de colectivul de copii de la Casa de cultură, ansamblul folcloric ”Țarigrădeanca” ghidați de Lia Conea și taraful de copii ”Vatra Dorului”, conducător artistic și dirijor Valeriu Ceban. Au evoluat și tineri interpreți băștinași: Victor Surdu și Lia Conea, care au încîntat spectatorii cu melodii selecte.

La fiecare gospodină, care și-a expus bucatele delicioase erau prezente sarmale, plăcinte, babă neagră, prăjitură cu fructe,  toate purtînd un gust aparte, fiind coapte în cuptor – care a devenit deja o mostră muzeistică și pe cale de dispariție. Expoziții frumos aranjate, cu o varietate de bucate tradiționale au fost prezentate de Instituțiile preșcolare ”Albinuța”  și ”Izvoraș” din sat, dar și gimnaziul Țarigrad și ”Ion Creangă”. De asemenea o expoziție bogată cu bucate delicioase a prezentat Wetrade, Centrul de sănătate Țarigrad, primăria în comun cu biblioteca și asistența socială. Bărbații din sat au pregătit  cele mai deosebite bucate , de parcă aveai senzația că au participat la un duel culinar, întrecîndu-se cu femeile gospodine. Este vorba de cele patru ceaune mari, în care se prepara delicioasa zeamă de pește, pregătit în zeama de fazani și rațe, un ceaun cu ciorbă de oi, un ceaun cu friptură de purcel și unul cu mămăligă, care au inundat întreg scuarul cu aroma irezistibilă. Toți au avut parte de o doză de plăcere, degustînd din bucatele alese, așa, ca la mama acasă. Aceștea au fost consilierii locali Jitaru Valeriu și Tatiana  și agenții economici locali, Cantemir Raisa și Valeriu, dar și Muntean Leonid, Țurcan Dorin și Mocan Vitalie, care au pregătit o zeamă de pește de nota 10 și o friptură delicioasă. Cele mai gustoase sarmale, care se topeau în gură, de gustoase ce erau, au fost  oferite de neîntrecutele meșterițe în arta culinară Manea Maria și Bejan Eudochia.

O expoziție neobișnuită de bucate tradiționale indiene a fost prezentată de familia  Adelinei Moraru. Notele picante și exotice ale pilafului indian, turtele subțiri și sosul din iaurt și mentă, care au dispărut de pe masă, cît ai clipi din ochi. Fiecare a fost intrigat să guste ceva special și neordinar, fiind pregătite după tradițiile artei culinare indiene, condimentate cu cimbru, cardamon și ardei cili.

O expoziție inedită de lucrări a fost prezentată de neîntrecutele meșterițe de la Clubul ”Pasiune” din or.Drochia – Maria Cojocaru, Valentina Luchianciuc și Zinaida Catan, bucurînd privirea vizitatorilor cu  adevărate bijuterii a lucrului manual în biser, expoziția unicală  în arta olăritului, prezentată de pasionatul meșter popular, Iurie Cucuetu, expoziția de lucrări, executate în lemn ale meșterului popular Eduard Schițco, expoziția de lucrări manuale, confecționate de copiii de la Casa de Creație din or. Drochia și neîntrecute meșterițe populare din s.Țarigrad, toate înregind atmosfera de sărbătoare și buna dispoziție a oaspeților.

Organizatorii evenimentului au adus sincere mulțumiri colectivelor artistice din raion, primăriei s.Țarigrad, Consiliului local, care  a alocat 10 mii lei și agenților economici locali care au contribuit fiecare  la organizarea expoziției de bucate, Secției Cultură Drochia pentru implicare și susținere în desfășurarea cu succes a programului artistic, primarilor unităților administrativ-teritoriale, care au asugurat delegarea și deplasarea artistilor la festival.  A fost cu adevărat o sărbătoare a gurmanilor, a bucatelor selecte,care a trezit și mai mult interes față de arta culinară, cu cele mai ascunse secrete. Cunoașterea acestor taine culinare  necesită un efort imens, multă răbdare și pasiune în arta pregătirii bucatelor, calități ce definesc irevocabil pe localnici.

PUBLICITATE