Deţinuţii Penitenciarului nr.6-Soroca au petrecut o zi cu copiii lor

0
909

Deținuții din Penitenciarului nr.6-Soroca, au uitat pentru o zi  că se află în detenție şi s-au bucurat de revederea cu copiii și cu cei dragi, iar emoţiile, îmbrăţişările şi lacrimile de bucurie au inundat chipurile taților privați de libertate. Cu ocazia sărbătorii „O zi cu tata”, care se desfășoară al treilea an consecutiv în această instituție cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, penitenciarul și-a deschis porțile, însă nu pentru deţinuţi, ci pentru copii acestora.

În acestă zi au fost așteptați peste 80 de copii însoţiţi de mămici, bunici, fraţi şi surori. Astfel, deţinuţii au avut posibilitatea de a comunica cu fiinţele apropiate, participînd împreună cu copiii lor la diverse  activități, desfăşurate într-o atmosferă de sărbătoare, cu cântece, animatori, baloane, jocuri şi diverse procese de creaţie. Micuții au avut parte de îngheţată, căpșuni, cireșe, sucuri, multe dulciuri şi multă voie bună. De asemenea, în cadrul sărbătorii, participanţii au avut parte de un recital de muzică ușoară susținut de interpreți din țară.

Scopul acestor activităţi îl constituie reintegrarea socială a deţinuţilor prin implicarea activă a familiilor persoanelor private de libertate în acest proces, susține Dorin Marcu, șeful Penitenciarului nr.6-Soroca.

Sărbătoarea cu genericul „O zi cu tata” are scopul de a apropia copii de părinții lor. Este și un prilej în plus de a-și vedea copiii, de a se juca cu ei în diferite jocuri, au parte de muzică, ca să se poată simți ca a acasă. Încerăm sa facem tot posibilul ca copii să nu simtă lipsa tatălui și invers, tații să poată contribui la educația copiilor. Ei au nevoie de această comunicare, iar noi administrația încercăm să-i ajutăm cum putem, a precizat șeful Penitenciarului nr.6-Soroca, Dorin Marcu.

În cadrul peniteciarului au loc mai multe activități prin intermediul cărora administrația își propune reintegrarea socială a celor peste 800 de persoanelor private de libertate.

  • Deținuții sunt incluși în activități sportive, cît și cultural – educative. Avem așa numitele programe de terapie socială, 12 la număr. Acestea includ activități ce țin de dezvoltarea capacităților intelectuale, cum ar fi jocul de șah și dame, jocul la minifotbal, tenis de masă, volei. Avem și programe ce țin de alfabetizarea deținuților, pentru cei care nu pot citi și scrie. Un alt program ar fi – O țigară uitată, prin intermediul căruia deținuții încearcă să scape de acest viciu. Totodată sunt desfășurate diferite activități cu implicarea deținuților din diferite sectoare de detenție, ce țin de organizarea diferitor sărbători, cum ar fi Ziua Independenței, prin care încercăm să dezvoltăm spiritul de patriotism, a menționat șeful Secției Reintegrare Socială, Igor Cebanciuc.

Aceste acțiuni vin să completeze programele de reintegare socială desfăşurate în Penitenciarul din Soroca, pentru menţinerea şi întărirea relaţiilor cu familia, dar şi responsabilizarea persoanelor private de libertate.

PUBLICITATE