LA NOI ACASĂ LA …DOMULGENI

0
733

Duminica Mare este una dintre cele mai mari sărbători religioase ale creștinilor. Trei zile la rând nu se lucrează prin gospodărie, dar se petrec ritualuri pentru îmbelșugarea casei. Satul, locul unde s-a născut veșnicia, rămâne a fi păstrătorul tradițiilor seculare transmise din moși-strămoși.

Vino la Domulgeni să simți viața satului așa cum rar mai vezi prin alte părți! Aici, anual, se desfășoară Festivalului Național Turistic ”Duminica Mare”, organizat de Direcția Cultură Turism Tineret și Sport a Consiliului Raional Florești în parteneriat cu Primăria s. Domulgeni. Localitatea poate fi catalogată ca una dintre cele mai frumoase din Republica Moldova.

Recomandări turistice:

Mai întâi și-ntâi, orice vizitator va fi încântat de peisajul pitoresc al satului, parcă rupt dintr-o carte cu povești populare. Un sat de gospodari proveniți dintr-un neam de răzeși ai lui Ștefan cel Mare, așezat frumos pe mal de Răut, cu case noi și străzi moderne pe platoul înalt al localității, dar și cu gospodării tradiționale autentice, cu garduri de piatră și case de un secol vechime, presărate mai jos, pe muchiile dealului.

În vatra satului există o casă muzeu care a fost construită în 1826, în care se păstrează diverse obiecte de artizanat reprezentative localității. Nu departe de ea, se ridică frumos biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, lăcaș înălțat în anul 1862. O plimbare prin lunca Răutului este o experiență de neuitat! În mijlocul acestui peisaj încântător se desfășoară, anual, de Duminica Mare, cel mai amplu festival național turistic de promovare a tradițiilor etnofolclorice, gastronomice și meșteșugărești, care este pregătit de întreg satul. Vizitatorii sunt întâmpinați cu pâine și sare de către localnici ospitalieri și ghidați prin sat pe traseele turistice, ca la final să participe la un adevărat spectacol folcloric organizat în aer liber. Locul desfășurării festivalului a fost împărțit în mai multe zone de vizitat, cu specific culinar și meșteșugăresc: gospodăria țărănească, târgul meșterilor populari, mahalaua mezelarilor, a lemnarilor, apicultorilor, olarilor etc. Bucatele prezentate sunt distinctive atât locului,  cât și perioadei de la Paște până la Rusalii. Turiștii pot cumpăra obiecte de artizanat și au ocazia de a urmări ateliere demonstrative ale meșterilor. La eveniment se organizează parada portului popular la care participă zeci de colective artistice, cu costume populare din diverse zone ale Moldovei, care la final se încing într-o horă frățească. Muzică, dans, gustări, plimbări, comunicări, toate pentru încântarea sufletului într-o zi de sărbătoare, la care multă lume își propune să mai revină!

Tîltu Vasile, Primarul satului Domulgeni: ”Vă așteptăm cu drag pe toți cei ce iubesc obiceiurile, portul popular, folclorul să redescoperim împreună tradițiile rămase de la strămoșii noștri pe malul râului Răut.”

Svetlana Lazăr, director ANTREC, întemeietoarea festivalului: ”Acum 9 ani am cutreierat aceste locuri și am studiat potențialul Domulgeniului anume în ideea de a dezvolta turismul. Produsul turistic din R. Moldova se bazează pe tradiții. De comun acord cu reprezentanții administrației publice locale, cu profesorii și sătenii am decis să creăm un festival turistic al tradițiilor ”Duminica Mare”. Haideți să începem a descoperi acele valori care sunt deosebite în acest sat! Aici sunt tradiții gastronomice unice. Gospodinele locului păstrează cele mai vechi rețete și forme ale pâinii de ritual, aici se practică diverse activități de meșteșugărit, iar  peisajele de din jur sunt rupte din rai. ”

Maria Ciobanu, meșter popular: ”Pentru a coase o ie este necesar de a cunoaște semnificația fiecărui element. Uneori este nevoie și de câteva luni de zile pentru a finisa o lucrare. Trebuie să fim mândri de trecutul nostru, să demonstrăm că suntem un popor cult, prin limbă, dans, cântec, tradiții și port național. ”

 Vladimir Gutium, Vicepreședintele raionului Florești, : ”Domulgeni este o localitate minunată cu care se mândrește raionul Florești, pentru că este un sat frumos cu oameni gospodari, vestiți prin producerea mezelurilor din carne de porc, care sunt solicitate pe piața națională. ”Duminica Mare” este un festival cunoscut în R. Moldova, la care vin turiști din țară și de peste hotare. Scopul activității este de a conserva și a promova tradițiile populare așa cum au fost la străbunii noștri. Este un eveniment care motivează colectivele artistice să se dezvolte încontinuu, să fie în permanentă căutare de ceva nou și autentic. Festivalul se schimbă spre bine în fiecare an, ademenind tot mai mulți turiști și ajutând la dezvoltarea localității. Dacă anul trecut au fot circa 4000 de vizitatori, acum țintim spre cifra de 5000. Se dorește ca fiecare oaspete să petreacă o zi de neuitat, să savureze din ofertele festivalului, din plăcerea evoluării colectivelor artistice, să cunoască tradițiile culinare care se păstrează în sat, precum și oamenii de aici, organizatorii și gazdele acestui festival.”

Andrei Dumbrăveanu, turist: ”A 5-a oară vin aici. Sunt credincios acestei culturi și vreau să urmăresc cum derulează evenimentele, ce se întâmplă cu tradițiile noastre. Ceea ce se produce la Domulgeni este necesar să se facă în fiecare raion, să se demonstreze că viața culturală a satului nu rămâne pe loc, nici se retrage, dar e în continuă dezvoltare. Este în responsabilitatea organelor de conducere să mențină în creștere moralul al acestui eveniment”.

Date statistice: Populația satului Domulgeni numără 1496 de locuitori.  537 gospodării.

Amplasarea geografică: Localitatea se află la o distanță de 22 km de orașul Florești, 61 km de municipiul Bălți și la 106 km de Chișinău. Satul se află pe malul râului Răut, în raionul Florești, Republica Moldova și începând cu anul 2016 este înscris în traseul turistic de patrimoniu internațional.

File de istorie: Primii oameni s-au stabilit aici cu peste 14 mii de ani în urmă. Satul a fost menționat documentar la 17 august 1611, în trecut purtând nume de Zgarbura, Zgarbuvoi, Zmunjeni. În anii 1812-1813 la Domulgeni se construiește o biserică de lemn, acoperită cu stuf și pereții muruiți cu lut. În 1817 au fost înregistrate 19 gospodării de răzeși. La 10 noiembrie 1940 autoritățile sovietice au fixat la Domulgeni 1318 locuitori, ca peste nouă ani după război, foamete și deportări, să înregistreze doar 1091 de persoane.  În sat există un monument dedicat eroilor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial.

Date de contact:

* Primăria s. Domulgeni, tel.: 0-250-33236, 0-250-33415;

* Oficiul Postal, tel: 0-250-33233

Top nume de familie frecvente în Domulgeni: Sorocean, Tiltu, Frumusachi, Clima, Capbatut, Bulat.

PUBLICITATE