“Hangul de la Sofia” – o vie întruchipare de autentic și frumos

0
427

Lume multă și frumoasă a inundat scuarul Casei de Cultură din satul Sofia, în ziua de 3 iunie, venind la o duminică a sufletului cu oameni de viță aleasă, cu neîntrecuți gospodari sofieni, cu artiști și oaspeți de valoare.

Festivalul zonal al cîntecului și dansului popular autentic ”Hangul de la Sofia” și-a deschis larg porțile primitoare pentru toți îndrăgostiții de frumos, la a doua sa ediție, organizat de primăria satului Sofia, primar Veaceslav Magaleas, casa de cultură din sat, director Aliona Ciornea în parteneriat cu Secția Cultură Drochia, șef Rodica Lozovan și cu sustinerea tuturor agenților economici din localitate.

Oaspeții și vizitatorii festivalului s-au pomenit în Casa Mare, delectîndu-se  din frumusețea și autenticitatea expozițiilor neîntrecuților meșteri populari din Sofia și  orașul Drochia, a gospodinelor cu cele mai alese bucate tradiționale, expoziția de păsări și animale, ateliere de master-class și multă voie bună.

La Festival s-au întrecut în măiestria scenică cele mai valoroase colective artistice din s. Sofia, ansamblurile folclorice “Sofianca”, “Țărăncuțele” “Colindeț“”, colectivul de dansuri populare “Mărunțica” din satul Chetrosu, formația folclorică “Busuioc”, ansamblul de dansuri populare “Izvoraș” din orașul Drochia, ansamblul de dansuri populare,, Brâuleț” s.Cubolta, Sângerei, ansamblurile de dans popular,, Spicușor” ,, Brâuleț”, ,,Țărăneasca” din s.Țaul, Dondușeni, ansamblul de dans și cântec folkloric ,,Vatra,” din Botoșani , România.

Au admirat cu plăcere acest grandios eveniment și oaspetii de onoare: Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vasile Gradinaru, președintele raionului Drochia, Igor Grozavu, vicepreședintele raionului, Rodica Lozovan, șefa Secției cultură, Valeriu Bujor, rectorul Institutului Criminalistic, Iulian Filip, poet, Ioan Butnaru, primar de Hilișeu și Dan Veziteu, primarul satului Cristești România- localități înfrățite cu satul Sofia, delegați din Botoșani, Rădăuți, România, o doamnă deosebită din viță de nobili- Vera Simionică Hasnaș, descendentă din familia boierească a lui Domente și apoi Ion Hasnaș, fondatorii satului Anfisofca, astăzi satul Sofia!
Moderat cu multă dăruire de Cristina Țurcanu, specialist Secția cultură, care a fost și inițiatorul acestui minunat proiect în satul Sofia, a avut parte de o echipă de oameni deosebiți, care au contribuit esențial la buna organizare și desfășurare  a evenimentului: Boris Debrianschi, director SRL ”Antracid”, doamna Aurelia Mocanu- directorul Gimnaziului “Viorel Cantemir” din localitate , primarul satului Sofia, Veaceslav Magaleas și mulți alții.
Cireașa de pe tortă a festivalului a fost Orchestra Națională de muzică populară “Lăutarii”, conducător artistic și prim dirijor, Nicolae Botgros, care a cules cele mai frumoase flori ale recunoștinței – ovații, aplauze și lacrimi de bucurie. Soliștii orchestrei Ion Paladi și Ioana Căpraru, Lidia Bejenaru, Nicolae Cibotaru și Mariana Dobzeu, au fost ascultați cu mult drag de toți cei prezenți la sărbătoare, dansînd împreună. Cele care au inundat de mîndrie inimile sofienilor au fost interpretele băștinașe Diamanta Paterău și Natalia Proca, care  au avut emoții aparte, dăruindu-le multe cântece de drag scumpilor consăteni, părinți și prieteni.
Grandoarea acestui inedit festival a prezentat un inters deosebit pentru cei 4000 de oaspeți, artiști și vizitatori, care au savurat cu plăcere din farmecul cîntecului și dansului popular, ce constituie o adevărată carte de vizită a sofienilor. Acest eveniment a avut drept scop promovarea  imaginii satului Sofia ca destinatie turistica pe harta Republicii Moldova, unde pe loc de cinste  se află  irepetabilul dans popular authentic, tradițional satului Sofia – Hangul de la Sofia !

PUBLICITATE