Vă așteptăm acasă de Duminica Mare!

0
713

Locuitorii din Băxani au sărbătorit Duminica Mare într-un mod mai deosebit. Localnicii de la mic la mare, oaspeții satului, dar și băștinași plecați demult din localitate s-au adunat în centrul  satului pentru a împărți cu toții bucuria sărbătorii “Cu drag pentru Băxani”. Totodată în cadrul evenimentului sătenii nu au ezitat să promoveze meșteșugurile populare. Au amenajat expoziții tradiționale cu unelte vechi, au adus diferite articole de artizanat confecționate, iar unele femei au aranjat chiar și o casă mare, de unde nu au lipsit pernele brodate, ulcioare vechi și prosoape confecționate de meșterițele satului. După ce au admirat expozițiile, vizitatorii au gustat din mămăligă, friptură, zeamă, supă de pește, plăcinte, babă și alte gustări tradiționale.

Atmosfera de voie bună a fost menținută de  copii de la gădiniță, elevii școlii primare din localitate, dar și elevii gimnaziului din Șolcani. Corul bisericesc  a prezentat oaspeților  un program artistic cu genericul “Ați plecat departe-n lume”.

Surpriza zilei  a fost concertul susținut de Aurica Cordineanu, Angela Arseni și Angela Roșcovan.

Potrivit primarului Ghenadie Pereteatcu, sărbătoarea va deveni o tradiție, care are drept scop întâlnirea localnicilor cu băștinații plecați de la vatră și păstrarea tradițiilor “Bogăția unui sat sunt oamenii lui. Duminica mare va reuni toți băștinașii acasă. Am vrea ca mesajul acestui eveniment să ajungă în casa fiecărui fiu și a fiecărei fiice a satului Băxani”, a menționat primarul localității.

Sărbătoarea a fost organizată cu aportul primăriei localității, a agentului economic Vitalie Bacalîm și a altor oameni de bună credință.

PUBLICITATE