Salvatori pentru o zi la Școala Securității

0
347

Circa o sută de elevi din nouă instituții de învățământ din  Soroca, Drochia și Florești au participat la Școala Securității cu genericul “Împreună reducem riscurile”, care a avut loc pe stadionul municipal din Soroca. Școala Securității este o tabără de vară unde elevii instituțiilor de învățământ din clasele X – XI – a, au parte de instruiri practice în domeniul prevenirii riscurilor, iar salvatorii și pompierii sunt alături pentru ai ghida în luarea deciziilor corecte. Copiii trec prin cele mai interactive etape de la echipare în costume de luptă, până la lichidarea de incendii simulate.  Aceștia concurează pentru a învinge în etape de concurs cum ar fi mânuirea stingătorului, orientarea în teren, ștafeta combinată, dar și salvarea sinistraților. Scopul acțiunilor este de ai face pe copii să fie pregătiți teoretic, practic și psihologic să reziste unei situații de risc cum ar fi seismele, incendiile, inundațiile sau alunecările de teren.

-Nu bucurăm că avem posibilitatea să cunoaștem activitățile pe care le fac pompierii, e și greu, dar e și foarte interesant, a spus Gabriela Craveț, de la  LT „C. Stere”, Soroca.

-Sunt recunoscător că am ocazia să văd în ce constă munca unui salvator. Pe viitor chiar mă gândesc să devin un pompier, ne-a mărturisit Mihail Dubovâi, elev al LT „Nr.3”, din Drochia.

-Acest concurs promovează mult activitatea pompierilor, care nu este deloc una ușoară, iar azi e-am convins de acest lucru. Probele sunt grele, dar nu sunt imposibil de trecut, a mai adăugat Elena Capcelea, de la LT „I.Creangă”, Florești.

Prezent la eveniment, Mihail Harabajiu, șeful Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a menționat importanța desfășurării unui astfel de eveniment, întrucât doar în urma unei pregătiri copiii sunt mai pregătiți să facă față situațiilor de criză.

Autoritățile locale  au specificat că aici copii au posibilitatea să cunoască mai multe despre bazele securității vieții și i-au îndemnat să învețe cum pot preveni riscurile unor situații excepționale.

În rezultatul concursului, câștigătoare a devenit echipa LT “M.Eminescu” din orașul Florești. Pe locul doi s-au clasat elevii echipei de la LT “C. Stere”, din Soroca, iar elevii drochieni de la LT  “M.Eminescu”, s-au învrednicit de locul trei. În total la Școala de Vară vor participa peste 1200 de copii din toată țara. La sfârșitul acestei luni va fi desfășurată etapa națională a Școlii Securității, unde vor participa câștigătorii etapei regionale  Activitatea este organizată de IGSU în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, susținut de UNICEF în Moldova.

 

 

PUBLICITATE