Susțin denim Day Moldova

0
186

La Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din or. Drochia, în perioada 17-30 aprilie s-au desfășurat diverse acțiuni în cadrul Campaniei de sensibilizare DENIM DAY sau Ziua Blugilor „Nu este o scuză şi niciodată o invitaţie pentru viol”,organizată de Melniciuc Galina, psiholog.

Mai bine de 19 ani, în Europa şi în SUA în ultima zi de miercuri, a lunii aprilie, este organizată Campania „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării şi promovării toleranţei zero faţă de violenţa sexuală.

De ce Denim Day? Denim – tip de țesătură din care sunt confecționați blugii.

În 1990, în Italia, o tânără de 18 ani s-a înscris la o școală auto. Instructorul său era un bărbat de 45 de ani, căsătorit. Chiar la prima oră, el o conduce pe un drum izolat, o scoate din maşină, o dezbracă de blugi şi o violează. Deși este amenințată cu moartea dacă va spune ce i s-a întâmplat, în aceeaşi seară, fata povesteşte părinţilor care o susţin și depun o plângere la poliție.

Pe acest fapt este inițiată o cauză penală. Bărbatul este condamnat pentru viol şi pedepsit cu închisoarea. Avocatul agresorului atacă decizia primei instanțe. Cazul ajunge până la Curtea Supremă de Justiţie din Italia. Surprinzător, aceasta anulează decizia de condamnare, judecătorii motivându-și decizia astfel: dat fiind faptul că blugii pe care-i purta tânăra erau strâmți pe picior, violatorul nu s-ar fi descurcat singur să-i scoată fără ajutorul victimei. Or, acest lucru înseamnă că ea a fost de acord să întrețină acel act sexual.

În următoarele zile, în semn de solidaritatea cu victima, femeile din Parlamentul Italiei au venit la serviciu îmbrăcate în blugi. Din acel an, a purta blugi, în ultima miercuri a lunii aprilie, este un simbol de protest împotriva atitudinilor eronate şi distructive care persistă în societate despre infracţiunile sexuale.

Elevii liceului teoretic ”Ștefan cel Mare” la inițiativa doamnei Melniciuc Galina au participat la Campania de sensibilizare DENIM  DAY cu scopul de a schimba atitudinea populației față de victimele infracțiunilor privind viața sexuală și de a cultuva toleranța zero față de violența sexuală în societate.

PUBLICITATE