Detectoare de fum instalate în 40 de gospodarii din satele Parcani și Voloave

0
640

În 40 de gospodarii din satele Parcani și Voloave, Soroca au fost instalate detectoare de fum. Pompierii și salvatorii din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca, alături de polițiști și lucrătorul social au mers pe la gospodăriile  bătrânilor, pentru a le monta detectoarele, dar și pentru a le explica cum funcţionează şi care este rolul acestora.  20 de detectoare de fum, au fost cumparate de autoritățile locale, tot atâtea au fost oferite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.

-DSE Soroca înotodeauna aduce la conoștință oamenilor cazurile ce țin de incendii, iar dacă este în puterile noastre și putem preveni aceste cazuri, trebuie să contribuim la acest lucru, iar prin această modalitate considerăm că putem contribui la securitatea cetățeanului pe timp de iarnă, a menționat Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani.

-Instalaţiile funcționează pe bază de baterii și urmează să se declanşeze dacă în încăperi se emană monoxid de carbon, sau a izbucnit un incendiu. La sunetul detectorului, oamenii trebuie să părăsească încăperea şi să ceară ajutorul pompierilor, a precizat Eugeniu Doga, specialist Protecția Civilă al DSE Soroca

Oamenii au acceptat ajutorul pompierilor şi au ascultat cu atenţie recomandările specialiştilor, menționând totodată că instalația  este una utilă mai ales pe timp de noapte, atunci cînd în caz de incendiu îi poate trezi din somn, pentru a evita o tragedie.

Anual pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate incendii soldate cu prejudicii materiale considerabile, persoane uşor şi grav rănite chiar şi decese. În cele mai multe cazuri în incendii decesele sunt din cauza fumului. Majoritatea cazurilor a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului,însă acestea persoane ar fi putut fi salvate dacă locuinţa lor ar fi fost dotate cu detectoare autonome de fum. Rolul principal al detectoarelor autonome de fum este de a identifica şi a alarma la timp incendiul.  Campania va continua pe tot parcursul anului 2018.

PUBLICITATE