După mai bine de trei secole ostașii polonezi au revenit în Cetatea Soroca

0
349

Trei figuri ale ostașilor medievali au fost expuse astăzi, 11 noiembrie, în Cetatea Soroca. Expoziția ilustrează personaje din perioada când armata poloneză sub comanda lui Krzysztof Rappe staționa în cetatea de apărare de pe Nistru.

Cele trei figuri sunt un cadou, finanțat de către Ambasada Poloniei, iar inițiativa aparține directorului Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, potrivit căruia astfel, atât sorocenii, cât și vizitatorii vor avea pozibilitatea să vadă cum arăta un ostaș din armata blindată, un hatman sau un hussar.

Cei prezenți la inaugurarea expoziției au urmărit și scene de lupte cu săbii, prezentate de tineri din Polonia.

Prezent la eveniment, ambasadorul Poloniei în ţara noastră, Bartlomiej Zdaniuk, alături de alți reprezentanți polonezi, a depus flori la piatra comemorativă dedicată polonezilor care au murit sub zidurile cetății. În discursul său ambasadorul a  menționat că odată cu apariția personajelor în fortăreață, vizitatorii vor avea posibilitatea să afle mai multe despre relațiile moldo-poloneze.

Expoziția este opera specialiștilor grupului polonez de reconstrucții istorice ”Walhalla”. Pe timp de iarnă, sculpturile personajelor se vor afla în incinta Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca. Iar în sezonul turistic, figurile ostașilor polonezi din secolul XVII  vor reveni în fortăreață.

PUBLICITATE