Un nou sector de “Supraveghere de Vecinătate” în comuna Geamăna

0
258

La data de 18 august 2017, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a participat la evenimentul de constituire a sectorului ”Supraveghere de Vecinătate” și de totalizare a etapei de implementare a proiectului la nivel național în localitatea de baștină, comuna  Geamăna, r. Anenii Noi.

La eveniment a mai participat, șeful IGP, Alexandru Pînzari, șeful Direcției generale Securitate Publică a IGP, Marin Maxian, primarul localității, președintele Asociației Obștești Eco-Rezeni și inițiatorul acestui proiect, Sergiu Gurău, conducători ai IP teritoriale, președinți de raioane din toată țara, lideri și membri ai sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate constituite, reprezentanți APL, veterani și locuitori ai comunei.În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului, de la inaugurarea primului sector până în prezent, acțiunile care sunt întreprinse de Poliție, APL și membrii sectoarelor, care au reconfirmat că parteneriatul între Poliţie şi cetăţeni, permite nu doar cunoaşterea problemelor cu care se confruntă comunitatea, dar identifică metode se soluţionare a acestora, creând prin efort comun un mediu mai sigur.

Prezent la eveniment, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan a mulțumit celor implicați în acest proces de implementare a proiectului, în special inițiatorului, Sergiu Gurău, cel care a venit cu propunerea de a aduce în societatea noastră o practică din statele europene. Totodată, ministrul a menționat despre importanța implicării cetățenilor în problemele din comunitate, sprijinul lor fiind un catalizator și pentru angajații MAI.

“Supraveghere de Vecinătate” este proiectul care spune nu indiferenței. Este foarte important să luptăm cu indiferența, cea care provoacă dese ori incidente neplăcute în societatea noastră. Mobilizarea poliției împreună cu societatea civilă și Administrația publică locală în astfel de acțiuni, implicarea în viața comunității, ne va ajuta să soluționăm mai ușor problemele cu care se confruntă cetățenii noștri”, a spus ministrul în discursul său.

Astfel, toți cei implicați în gestionarea și dezvoltarea acestui proiect, atât angajații poliției cât și cei ai Administrațiilor publice locale au primit diplome și mențiuni, iar  după instalarea panoului informativ al sectorului a avut loc prezentarea unui program din cadrul campaniei IGP, „Împreună pentru siguranța ta”, unde au participat: Orchestra model DTC, angajații Batalionului Scorpion al DTC, plutonul de Cavalerie al INP și Centrul chinologic al  INI.De la lansarea proiectului “Supraveghere de Vecinătate” şi până în prezent, pe teritoriul ţării, au fost instituite și funcţionează cu succes 2237 de sectoare, iar datorită responsabilității membrilor de sector au fost prevenite diverse infracțiuni.

Proiectul “Supraveghere de Vecinătate” este o acţiune comună în care se implică actorii comunitari: vecinii, Poliţia și administraţia publică locală, iar statele care au deja acest proiect și de la care am luat această practică, sunt: Estonia, Suedia și SUA.

 

 

PUBLICITATE