A crescut doi copii odată: fiul și afacerea

0
789

Este tânără, frumoasă și mai are și o afacere de succes. Alina Morozan originară din satul Sevirova, raionul Florești, a inițiat o afacere în satul de baștină. De ceva timp oamenii din localitate, dar și din satele din apropiere, vin la moara și la oloinița din Sevirova. Este un beneficiu reciproc, în timp ce localnicii au posibilitatea să facă ulei și făină mai aproape de casă, familia Alinei are un venit în plus.

Cum ați pornit afacerea și de ce anume acest tip de prestare a serviciilor?

Este ideea tatălui meu, care își dorea o asemenea activitate. Eu, fiind atunci în concediu de maternitate, am decis să mă implic și am aplicat la un proiect cu susținere financiară din partea UE. Am primit 15 000 de dolari, un grant 100 % nerambursabil. Am decis să fie moară și oloiniță pentru că în raza a 5-6 sate nu mai erau prestate asemenea servicii, iar oamenii erau nevoiți să parcurgă 10 – 12 km.

Cât de ușor sau greu este pentru o femeie să gestioneze o afacere de acest tip?

Inițial a fost mai greu. De specialitate sunt farmacistă, iar când am aplicat la proiect eram în concediu de maternitate, a fost un  pic dificil să mă descurc cu orele de instruire cât privește planul de business, având un copil micuț, dar întotdeauna am fost de părerea că nu face doar cel care nu vrea, atunci când se dorește totul e posibil. Astfel din cele 276 de planuri de afaceri au fost selectate doar 10, iar al nostru a fost pe locul 2.

Activitatea de astăzi justifică așteptările?

Până la urmă nu este acel venit care ni l-am propus inițial. Însă e un venit mic, dar stabil. Indiferent de capacitate sau sumă nu s-a întâmplat niciodată  să fie vre-o lună ca să nu avem venit. Prețul este unul accesibil a fost stabilit în dependență  de cheltuieli și am studiat totodată prețul de piață.

Cine desfășoară activitatea la moară

La moment acolo lucrează tatăl meu, fiind ajutat de fiul meu Alex, în vârstă de 4 ani, care de obicei încasează banii, vorbește cu clienții și se implică destul de activ în lucru. Iar dacă cineva îl întreabă a cui este moara, el zice că este al lui. Practic așa și este, atât fiul meu cât și afacerea mea au crescut odată.

PUBLICITATE